COMEBACK: Trond Giske i Orkanger, i sin første offentlige opptreden etter at han måtte trekke seg som Ap-nestleder i januar. Foto: Hallgeir Vagenes

Valgkomiteleder om Støre-press: Vi er uavhengige

Lederen i valgkomiteen i Trøndelag Ap vil ikke love at fylkespartiet vil følge den klare oppfordringen fra partileder Jonas Gahr Støre om å vrake Trond Giske fra fylkesstyret.

Sterke krefter i Giskes hjemfylke jobber nå intenst for av den avgåtte nestlederen skal gjøre et lynraskt comeback i ledelsen av fylkespartiet. Lederen i valgkomiteen Ingvild Kjerkol bekrefter overfor VG at Trond Giske er blant navnene som er foreslått av Trondheim Arbeiderparti.

les også

Støre sier nei til Giske-comeback i Trøndelag Ap

Setter foten ned

Ifølge Adresseavisen er målet til Giskes støttespillere å sikre den tidligere partitoppen plass i Arbeiderpartiets mektige landsstyre. I så fall må Giske velges til nestleder i Trøndelag Ap, som etter fylkesammenslåingen er Aps største fylkeslag.

UAVHENGIG: Leder i valgkomiteen i Trøndelag Ap, Ingvild Kjerkol, nekter å bøye av for presset fra partileder Jonas Gahr Støre. Her er hun på vei inn til partiets sentralstyremøte der Giske-saken ble behandlet. Foto: Gorm Kallestad/ NTB scanpix

Overfor VG satte imidlertid partileder Jonas Gahr Støre foten ned for comeback-planene onsdag:

«Jeg har tillit til at valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti gjør en klok vurdering når det skal foreslå medlemmer til det nye fylkespartiets styre. Jeg har sagt at det må være mulig å gjenvinne tapt tillit. Men i tilfeller der det har vært brudd på partiets retningslinjer i nær fortid bør det gå noe tid før man får nye tillitsverv i partiorganisasjonen», skriver Støre.

les også

Støre og Giske har «tatt praten»

– Jobber uavhengig

Leder i valgkomiteen, stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol, åpner imidlertid for å trosse Støre. Hun gjør det klart at hun ikke vil garantere at fylkespartiet vil følge den klare oppfordringen fra partilederen.

– Valgkomiteen jobber fritt og uavhengig og skal sette sammen et styre med god geografisk spredning og med kandidater som medlemmene har tillit til. Så er det til slutt opp til årsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti å velge sine styremedlemmer, sier hun på spørsmål om hva hun tenker om at partilederen nå forsøker å legge føringer på komiteens arbeid.

les også

Giske: – Det føles viktig å være tilbake i jobb

– Jonas sier det samme nå som han sa da saken mot Giske ble avsluttet, og at han har tillit til at vi gjør kloke vurderinger. Det tar vi med oss i det videre arbeidet med innstillingen, sier hun.

Trakk seg

Fylkesordfører Tore O. Sandvik er blant dem som har vært svært kritiske til partiledelsens håndtering av Giske-saken. Han ønsker ikke å kommentere Støres utspill direkte, men støtter valgkomiteens uavhengighetserklæring.

– Jeg synes lederen av valgkomiteen uttaler seg ryddig og klokt, skriver Sandvik i en tekstmelding til VG.

Leder av Trondheim Ap Hanne Moe Bjørntvedt, som ifølge Adresseavisen står bak forslaget om å gi Trond Giske en plass i fylkesstyret, har ikke besvart VGs henvendelser onsdag kveld. Det har heller ikke Trond Giske selv.

Giske ble valgt til nestleder i Arbeiderpartiet i 2015. 1. januar i år ble han tvunget til å trekke seg, etter at VG og Dagens Næringsliv avslørte at det hadde kommet reaksjoner mot hans oppførsel. Dette utløste en rekke andre varsler med påstander om seksuell trakassering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder