ISOLATROM: Dette er et isolatrom på Oslo universitetssykehus. Det står klart i påvente av et covid-19 smittetilfelle i Norge. Foto: Anders Bayer/OUS

Bedrifter pålegger karantene etter Kina-retur

Flere personer har tatt kontakt med Folkehelseinstituttet etter å ha blitt bedt av arbeidsgiver om å holde seg hjemme etter at de har kommet fra Kina. En bedrift pålegger ansatte 14 dagers hotellkarantene.

I midten av desember 2019 ble et nytt coronavirus påvist i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Det er nå 1367 døde og over 60.000 smittede på landsbasis som følge av viruset.

Dette coronaviruset kalles nå covid-19 av WHO. Her kan du lese om myter og fakta om coronaviruset.

Bare tre personer utenfor fastlands-Kina har dødd av virussmitten. De kommer fra Hongkong og Filippinene, men begge var blitt smittet i Kina.

les også

WHO har gitt det nye coronaviruset et navn

Alle testet negativt

Tirsdag publiserte Folkehelseinstituttet nye tall på antall personer testet for covid-19 i Norge.

De har testet 58 personer og alle testene har vært negative. Det vil si at ingen av personene testet i Norge har infeksjon med viruset.

Overlege ved FHIs avdeling for smittevern og vaksine, Tone Bruun, forteller til VG at de har fått høre om personer som har blitt bedt om å holde seg hjemme av arbeidsgiveren sin etter de har vært i Kina.

Bruun er klar på at de stort sett ikke anbefaler noen form for karantene, når en person ikke viser tegn til symptomer.

– Vi mener at friske personer som har vært i Kina uten å ha hatt nærkontakt med syke, fritt kan bevege seg rundt i samfunnet. De som har hatt nærkontakt med bekreftede tilfeller anbefaler vi en form for hjemmekarantene.

– Hva anbefaler dere bedrifter å gjøre hvis en ansatt har vært i Kina?

– Ta en prat med den det gjelder, hvis det er mange på arbeidsplassen som er bekymret. De som har vært i Kina regnes i utgangspunktet for å ha lav risiko for å være smittet dersom de ikke har symptomer på akutt luftveisinfeksjon, sier Bruun.

Han presiserer at spredningen av viruset skjer først og fremst via personer som har symptomer.

– Personer som har vært i Kina og får symptomer på akutt lufteinfeksjon bør kontakte lege, sier hun.
Ellers gjelder de generelle rådene som god håndhygiene og hostehygiene, som er viktige uansett, spesielt i disse influensatider. Sjekk rådene fra Folkehelseinstituttet.

les også

Coronaviruset: Ingen storm av avbestillinger

Direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom sier at de ikke har fått noen lignende hendelser fra arbeidstagere som har blitt bedt om å holde seg hjemme fra arbeid.

– Vi anbefaler våre medlemsbedrifter å følge myndighetenes råd når det gjelder håndtering av coronaviruset, dersom de skulle oppleve tilfeller av det.

– Stopper ikke-kritisk reising

– Kina er et stort marked for Ericsson og vi har også produksjonsvirksomhet der for det asiatiske markedet vårt. Det er en viktig del av Nordøst-Asia-virksomheten vår og vi har et stort kontor i Kina, sier Jan Christian Hole, daglig leder for Ericsson Norge til VG.

– Jobber det norske Ericsson-medarbeidere i Kina?

– Jeg er ikke kjent med at det jobber norske medarbeidere fast på kontoret i Kina. Men vi er et globalt selskap, så ressurser fra Ericsson ferdes jo inn og ut av det kinesiske fastlandet, sier han.

Hole sier at selskapet stoppet all ikke-kritisk reisevirksomhet til Kina for sine ansatte da utbruddet ble kjent i januar. Ericsson beslutte også å ikke delta på den store mobil-konferansen i Barcelona forrige uke.

14 dager på hotell

Han sier de for øvrig vil vi følge myndighetenes råd dersom det skulle være behov for å hente noen til Norge fra Kina så lenge dette viruset er aktivt.

– Hvilken beredskap har dere for ansatte som kommer fra Kina til Norge?

– Dersom man må reise til Norge fra Kina så vil personen bli iført to ukers karantene. Det innebærer at personen må oppholde seg på hotellrommet i to uker før han eller hun får ta kontakt med kunder, partnere eller kolleger, sier Hole.

– Har dere fått besøk fra Kina etter utbruddet?

– Nei, vi har ikke hentet noen til Norge i den perioden, sier Hole.

les også

Journalist savnet etter corona-kritikk – i tvangskarantene

Stengte kontoret

Victoria Braathen er ansvarlig for Kina-markedet for Sjømatrådet og jobber normalt på kontoret i Shanghai, sammen med to lokale medarbeidere.

Hun følger nå Sjømatrådets Kina-arbeid fra Sjømatrådets hovedkontor i Tromsø etter at de besluttet å stenge kontoret i slutten av januar.

– Jeg var på ferie da det ble besluttet å midlertidig stenge kontoret. For meg betydde dette at jeg ikke dro tilbake til Kina, sier Braathen til VG.

Hun sier anbefalingen om å stenge kontoret kom fra lokale myndigheter. De lokale ansatte har fått forlenget ferie og/eller har hjemmekontor.

– Ser frem til å dra tilbake

Braathen sier det ikke var aktuelt å teste seg etter at nyheten om virusutbruddet kom.

– Nei, vi følger myndighetenes retningslinjer i denne saken. Jeg planlegger dessuten å dra tilbake til kontoret i Kina rett over kommende helg.

– Er du ikke redd for å bli smittet?

– Vi følger alle lokale råd og anbefalinger om smittevern og beredskap. Til tross for forholdene ser jeg frem til å returnere til Kina, også håper vi at markedet så snart som mulig er tilbake til normalen slik at dagligliv og handel kan fortsette, sier hun.

les også

Tottenham-stjerne beklager virusvideo

Telenor er et internasjonalt konsern med stort utenlandsengasjement. De opplyser at de ikke har medarbeidere i Kina.

– I Østen har vi kontorer i Bangladesh, Pakistan, Malaysia, Myanmar og Thailand, men ingen i Kina, sier Tormod Sandstø, informasjonssjef i Telenor til VG.

Han sier de likevel følger med på situasjonen.

– Generelt følger vi alle reiseråd sendes ut fra lokale og norske myndigheter, sier han.

Alle kinesiske havner er åpne, bortsett fra Wuhan havn. Blant annet er flere cruiseskip satt i karantene etter virusutbruddet.
Norges Rederiforbund sier til VG at de ikke har innført hjemmekarantene for sine ansatte som har vært på arbeid i Kina. De ber sine ansatte om å følge myndighetenes retningslinjer som legges ut på forbundets hjemmeside.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder