MÜNCHEN-SKYTEREN: Gutten som drepte ni mennesker på fredag, var bare 18 år. Han tok livet av seg selv. FOTO: PRIVAT

MÜNCHEN-SKYTEREN: Gutten som drepte ni mennesker på fredag, var bare 18 år. Han tok livet av seg selv. FOTO: PRIVAT

Forsker om unge massemordere: – De kan være nesten usynlige, så eksploderer det

Trolig var München-drapsmannen inspirert av skoleskyting. Hva får unge mennesker til å bli massemordere?

Marie Moen Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredag drepte Ali David Sonboly (18) ni mennesker i og utenfor et kjøpesenter i München. Det endte med at han tok livet av seg selv.

– Hadde det ikke vært i skoleferien, kunne han nok like gjerne gjort dette på skolen sin. Disse drapsmennene bruker det som er tilgjengelig, de går dit de føler at de har noe å gjøre, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til VG.


«De kan være nesten usynlige, kanskje deprimerte, men så plutselig eksploderer det.»
Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Forskere og politiet trekker mange paralleller mellom masseskytingen på fredag og skolemassakre. I gjerningsmannens leilighet ble det funnet flere avisartikler om skoleskyting, samt den tyske versjonen av «Why Kids Kill: Inside the Minds of School Shooters».

EKSPERT: Voldsforsker i politiet, Ragnhild Bjørnebekk. FOTO: KARIN BEATE NØSTERUD/VG Foto: VG

– Denne boken har jeg brukt i undervisning. Den er en fagbok for forskere som er interessert i å forstå hvorfor unge gjør den type handlinger. Det er forunderlig hvis han har brukt denne boken til inspirasjon. På en annen side vet man jo at psykopater leser om psykopati. Kanskje det har vært for å prøve å forstå seg selv? Mest sannsynlig vil vi aldri få vite det, sier Bjørnebekk.

Mange drapsmenn ble mobbet

En video som VG publiserte fredag kveld viser at gjerningsmannen har en dialog med menneskene rundt. Der kommer det fram at 18-åringen tidligere skal ha blitt mobbet. «På grunn av folk som dere har jeg blir mobbet. I syv år», sier han.

Flere gjerningsmenn bak masseskyting har blitt mobbet. I 2011 skjøt og drepte Wellington Oliveira 12 barn på barneskolen Tasso da Solveira i Rio. Oliveria hevdet at han hadde blitt mobbet systematisk gjennom oppveksten uten at skoleledelsen grep inn. Mobbingen skal ha foregått nettopp på skolen hvor Oliveira drepte barna.

I 2007 ble 32 studenter og lærere skutt og drept i Virginia Tech-massakren. I likhet med Oliveira hevdet gjerningsmannen bak denne massakren, Seung-hui, at han ble mobbet.

– Skyterne kan være nesten usynlige, kanskje deprimerte, men så plutselig eksploderer det når de blir 17 år og oppover. Samtidig har de gjerne en fascinasjon for vold og våpen. Det er ganske få av dem, men vi gir dem ganske mye oppmerksomhet - nettopp fordi det er skremmende hvordan mennesker kan utvikle seg, sier Bjørnebekk.

Mot mobberne

München-gjerningsmannen Ali Sonbolys (18) ble beskrevet som en stille, rolig og tilbaketrukken gutt. Flere av Sonbolys naboer sier til VG at de tidligere ikke har reagert på oppførselen hans, og at han holdt seg mye for seg selv, men at han hadde en avisrute.

– Massakren kan ha vært en form for hevn mot mobberne. Over lang tid kan det ha kommet små drypp, for at han deretter har kommet i en grubletilstand der han har følt fortvilelse. Plutselig eksploderte det, sier voldsforskeren.

– Det finnes også grupper på nettet der denne typen handliger blir hyllet. Enkelte mener at man skal ta hevn når man har blitt mobbet. Det er ikke sikkert de går etter enkeltpersoner, men en gruppe mennesker; for eksempel elever.

Les også: Dette er de verste skolemassakrene

BLOMSTERHAV: Ti personer er drept og flere såret etter at en gjerningsmann løsnet skudd i München i Tyskland fredag kveld. Familien sørger og legger ned blomster for kosovoalbanske Armela Segashi (14). Foto: Kyrre Lien, VG

Kan oppdages

Det viktigste er at de som har en forutsetning for å kunne utvikle seg i en slik voldelig retning, oppdages.

– I forskningen kan man finne en rekke holdepunkter for å identifisere mennesker som er i en slik kritisk utvikling. Politiet klarer ikke å avsløre det, men det har vært familie, venner og nære omgivelser. På grunn av forskning og informasjon om dette har vi klart å avverge 200 reelle skoleskytinger i USA. Grunnen til at dette så å si ikke skjer i Norge, er fordi vi er så gode til å sette igang forskningsbaserte tiltak dersom noe mistenkes.

Bjørnebekk forklarer at det finnes grunnlag for å dele inn skoleskytere og tilsvarende i tre grupperinger:

• Psykopatene.

• De psykotisk forstyrrede.

• De traumatiserte.

Hun vil plassere Sonboly innenfor den sistnevnte kategorien.

– De traumatiserte kan gjerne oppfattes med en profil som stille og rolig. De som også tar selvmord, er veldig ofte deprimerte. De føler seg eller har reelt vært krenket.

Skytingen i München: Dette vet vi

Farlig kombinasjon

«Kombinasjonen av et eksplosivt sinne, desperat depresjon og en besettelse av våpen og vold er en farlig miks som bør føre til granskning», skriver Peter Langman, psykolog og ekspert på skoleskyting, om hvilke tegn man bør ta alvorlig. Han har for øvrig skrevet boken som lå på Sonbolys rom.

– Det er litt urovekkende. Jeg vet ikke hva jeg skal tenke om det, jeg vet ikke hvorfor han hadde den boken, sier Langman til The Guardian.

Videre forklarer han at det er vanlig for skyttere å ønske å studere andre skyttere.

– De har tanker om å gjøre dette og vil lese om andre mennesker som gjorde det. Enten det er for å finne inspirasjon - jeg hater å bruke det ordet, inspirasjon - eller en rollemodell, noen å etterligne.

– Hvorfor de gjør det? Jeg er usikker. Kanskje for deres egen fascinasjon, ønsket om å bli den neste store drapsmannen. De ønsker kanskje å knytte seg til andre ennesker som har oppnådd berømmelse. For noen ser berømmelse ut til å være en faktor.

Ofrene: Armela Segashi (14) var det yngste offeret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder