Fortsatt ordførerkaos i 15 kommuner

Fire uker etter høstens fylkes- og kommunevalg er det fortsatt 15 kommuner som ikke har fått på plass ny ordfører. Det viser en oversikt fra Kommunal Rapport.

 • NTB

Spesielt i Kristiansand har det rådet politisk kaos etter at Demokratene gjorde et kjempebyks under kommunevalget og fikk inn ti representanter. Kaoset ble ikke mindre av at fire representanter fra partiet har meldt seg ut og nå opptrer som uavhengige.

Senterpartiets Ole Magne Omdal var nær ved å få flertall som ordfører – noe som var spesielt med tanke på at han ikke er sitt eget partis ordførerkandidat.

Med støtte fra partiene på borgerlig side, inkludert de seks gjenværende fra Demokratene, kunne han likevel bli valgt, men tirsdag ettermiddag ble det klart at det ble Ap som fikk ordføreren.

les også

Demokratene sprekker i Kristiansand

Ap tok seieren

Aps Jan Oddvar Skisland blir ordfører i sørlandsbyen etter at Sp støttet hans kandidatur, og ikke sin egen partifelle Omdal. Årsaken til dette var at Sp hadde en annen ordførerkandidat fra egne rekker, men at Omdal ble tilbudt ordførervervet av den borgerlige siden.

– Vi har underskrevet en avtale, og vi blir i samarbeidet, sier Sps forhandlingsleder Kjell Eirik Haavold til Fædrelandsvennen. Det formelle valget skjer under bystyremøtet onsdag.

les også

Ap får ordfører i Kristiansand

Rødgrønn splittelse

I Dovre har Ap vært i samtaler både med Sp og Dovrelista. Styret ønsker nemlig å samarbeide med Sp, mens mange av medlemmene ønsker et samarbeid med Dovrelista. Her avgjøres det hele antagelig ikke før 21. oktober.

I Nittedal ønsker ikke Ap å samarbeide hverken med MDG og Sp, og har i stedet søkt til SV, V, KrF, Frp. Konstituerende møte er først 28. oktober.

De andre kommunene som ennå ikke er ferdige med samtaler og ordførervalg er Bergen, Brønnøy, Gamvik, Halden, Hamarøy, Hattfjelldal, Kautokeino, Kvænangen, Lurøy, Oslo, Ringerike, Saltdal og Vestre Toten.

Les også

 1. FNB tredje størst i Bergen: – Der røk fritiden min de neste fire årene

  BERGEN (VG) Folkeaksjonen Nei til mer bompenger kan få over 18 prosent i Bergen.

Flere artikler

 1. Ordfører-drama i Kristiansand: Sp kan få sin 138. ordfører etter valget

 2. Kristiansand: Ap slår igjen døren for Vidar Kleppe

 3. Demokratene sprekker i Kristiansand

 4. Maktdrama over: Ap-Skisland ny Kristiansand-ordfører

 5. Vidar Kleppe vil ha KrF-ordfører i Kristiansand

Fra andre aviser

 1. Senterpartiet sier nei til å ta ordførervervet i Kristiansand

  Aftenposten
 2. Demo­kratene tredje størst: – Jeg er så takknemlig!

  Fædrelandsvennen
 3. Kan bli ny ordfører i Kristiansand

  Fædrelandsvennen
 4. To uker siden valget: Slik ligger det an med forhandlingene i de mest folkerike kommunene.

  Aftenposten
 5. Kan berge Furres flertall

  Fædrelandsvennen
 6. Demo­kratene har levert kravliste

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder