REDD OG ENGSTELIG: Anna Solberg Knudsen hadde fødselsangst før hun skulle føde Mira (1,5 år). Da kontaktet hun doula Gry Aksnes (t.h). Foto: KLAUDIA LECH
REDD OG ENGSTELIG: Anna Solberg Knudsen hadde fødselsangst før hun skulle føde Mira (1,5 år). Da kontaktet hun doula Gry Aksnes (t.h). Foto: KLAUDIA LECH

Annas (23) kamp mot fødselsangsten

NYHETER

Da Anna (23) ble gravid med sitt første barn, tok redselen for fødselen overhånd. Til slutt så hun ingen annen løsning enn å hyre en doula. Her er fødselshjelperens råd mot fødselsangst.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 15.09.16 08:55

Svangerskapet var overhodet ikke planlagt, graviditeten kom som et sjokk. Anna Solberg Knudsen visste likevel tidlig at hun ville beholde barnet som lå i magen. Hun visste bare ikke om hun ville klare å føde. Redselen for forløsningen var så sterk at hun skjøv tankene om den bort.

– Når tankene kom, begynte jeg nesten å hyperventilere. En stund tenkte jeg at et planlagt keisersnitt kanskje ville være det beste, men helst ville jeg hoppe over hele fødselen, forteller Anna fra sofakroken hjemme på Nesodden.

Rundt seg hadde hun få sparringspartnere. Ingen av vennene hennes hadde stiftet familie, og uten en barnefar å støtte seg til, følte Anna seg rådvill og alene.

– Mamma var en god støtte, men hun har fått alle sine barn ved keisersnitt, så heller ikke hun kunne si så mye om hvordan det er å føde, forteller Anna.

Drøyt syv måneder ut i svangerskapet støtte hun på Gry Aksnes, en bekjent av familien, på nærbutikken.

– Jeg visste at Gry jobbet som doula. Vi begynte å snakke om svangerskapet mitt og avtalte å møtes for å diskutere et mulig samarbeid.

Fra redsel til ro

Ordet doula stammer fra det greske språket og betyr «kvinne som tjener». I det gamle Grekenland var doulaen kvinnens viktigste tjener og hjalp dem også under fødsel.

Etter at Doulaskolen ble etablert for syv år siden har flere kvinner valgt å betale for ekstra fødselshjelp. Ved oppstarten var Jordmorforeningen positive, men tydelige på at kvinner må kunne være trygge på at de får hjelp og støtte under fødselen uten å måtte betale av egen lomme.

Gry Aksnes har jobbet som fødselshjelper i over 20 år og driver Doulaskolen i Oslo. I motsetning til en jordmor, som har det medisinske ansvaret under en fødsel, skal en doula gi emosjonell, fysisk og praktisk støtte gjennom svangerskapet og under fødselen.

Da Anna og Gry møttes igjen, fikk Anna snakket ut om fødselsangsten.

– Mye av redselen bunnet i at jeg ikke visste hvordan jeg ville takle smerten, hvordan den ville oppleves. Jeg kjente også på en frykt for at fødselen skulle ende med hastekeisersnitt og at noe skulle gå galt.

Samtalene med Gry ga henne økt trygghet.

– Gry snakket mye om at det å føde er en naturlig ting, at vi kvinner er skapt til det. Hun fortalte at selv om hodet mitt ikke vet hvordan jeg skal føde, så vet kroppen min intuitivt hvordan den skal gjøre det, beskriver Anna.

Etter et par møter ble de to enige om at Gry skulle følge henne gjennom siste del av svangerskapet og selve fødselen.

De to øvde på fødestillinger, på pust og avspenning, Anna fikk gravidmassasje, og sammen skrev de ønskebrev til jordmor. I brevet beskrev Anna at hun ønsket å føde i vann, med minst mulig bruk av smertestillende medisin. Da finalen nærmet seg, kjente Anna seg klar.

Hadde selv fødselsangst

Doula er ingen beskyttet tittel. Gry Aksnes er utdannet innen massasjeterapi, avspenning, ernæring og psykodrama. En stor del av kundene hennes er førstegangsfødende, både par og alenemødre, samt kvinner som har hatt traumatiske fødsler tidligere i livet.

Til tross for at det ikke finnes tall på hvor mange kvinner som benytter doula ved fødselen, opplever Aksnes at etterspørselen har økt de siste årene.

Doulaen vet godt hva det vil si å ha fødselsangst. Trebarnsmoren opplevde det selv, før sitt første svangerskap.

– Alle mine fødsler ble til slutt fantastiske opplevelser, men jeg ser den samme angsten jeg selv slet med hos mange av kvinnene jeg møter. «Kommer jeg til å takle smertene? Kommer jeg til å bli overveldet?». Dette er spørsmål mange sitter med, beskriver Aksnes.

Den beste medisinen mot fødselsangst ligger, ifølge doulaen, i forberedelser og gode verktøy.

– Man må øve seg til alle store begivenheter i livet, og fødsel er en eksamen, sier Aksnes.

Når hun bistår par, jobber hun også mye med å få mannen på banen.

– Hvis menn bare observerer under fødselen, blir de ofte redde og kan da gi mindre støtte for kvinnen og barnet. Jeg prøver å hjelpe dem til å delta, viser hva de kan gjøre for å gi smertelindring, slik at fødselen kan knytte paret nærmere og bli noe fint de opplever sammen.

– Normalt å være engstelig

– Det er helt normalt å være nervøs og spent i forkant av en fødsel, presiserer Thorbjørn Brook Steen, overlege på fødeavdelingen ved Ullevål sykehus.

– Først når tankene på en fødsel styrer graviditeten, kan vi kalle det en angst, sier Steen. Han forklarer at fødselsangst er en såkalt sekkediagnose.

– Det er ingen faste kriterier som ligger til grunn for diagnosen, slik det jo er ved annen medisinsk angst. Det kan ligge veldig mye bak en fødselsangst.

Ifølge Steen opplever rundt 10–20 prosent av alle gravide kvinner en frykt for fødselen, for 5–10 % av disse er angsten så sterk at den er overveldende.

– De som er i denne gruppen, har gjerne vanskelig for å se for seg at de kan klare å føde vaginalt, sier Steen. Blant kvinner som har født før, bunner angsten oftest i en tidligere traumatisk fødselsopplevelse. Blant de førstegangsfødende går redselen for smerter, rifter i underlivet og frykten for å miste kontroll, igjen.

Når han møter kvinner med fødselsangst, starter han gjerne prosessen med å gi kvinnene en hjemmelekse.

– Jeg ber dem om å lage en liste over alt de er redd for. Så går vi sammen gjennom listen og ser på hva vi kan gjøre for å tilrettelegge, sier Steen. En viktig del av jobben hans handler om å informere om sannsynligheter.

– For eksempel er det mange som ikke vet at mindre enn 1 % av fødende kvinner i Oslo får rifter under fødsel. Handler redselen om smerter, kan vi for eksempel bli enige om at det skal stå i journalen at kvinnen skal få epidural med en gang hun kommer til sykehuset. Informasjon og tilrettelegging er det viktigste vi gjør, forklarer Steen.

Overlegen ser få doulaer på fødestuen i Oslo, men er positiv til praksisen.

– Forskning viser at en trygg fødselshjelper er den beste medisinen mot moderat fødselsangst. Fødselen går også raskere når man har en erfaren jordmor eller doula til stede. Det samme gjelder behovet for smertelindring, forklarer han. Ifølge overlegen opplever få kvinner at mannen kan skape den samme positive effekten.

– Selv om partneren føler seg flink, har med sportsdrikk og kald klut, så viser forskning at de færreste kvinner opplever at mannen gjør et viktig arbeid for at fødselen går riktig frem.

«Stupte ut» i vannet

Søndag 25. februar 2015, klokken ett minutt på halv to, kom lille Mira til verden på Rikshospitalet i Oslo. Nå, halvannet år senere, klatrer hun ivrig rundt på mammas fang. Livet som småbarnsmor er hektisk, men Anna elsker å være mamma.

Hun beskriver fødselen som en positiv opplevelse. Helt fra vannet gikk på natten, til hun lå med datteren i armene ti timer senere, kjente hun på trygghet og ro. Doulaen var med henne fra de første forsiktige riene, til Mira «stupte ut» i fødebadekaret på Rikshospitalet.

– Gry snakket rolig til meg, pustet sammen med meg gjennom riene og ga meg smertelindring gjennom akupressur, soneterapi og massasje. Selvfølgelig var det smertefullt å føde, men jeg fikk aldri panikk. Jeg klarte å holde fokuset på Mira som lå inne i magen, ikke på smertene, forklarer Anna, som også hadde moren med seg på fødestuen.

PS! Prisene på doula-tjenester varierer, alt etter hvor mange møter partene har sammen og hvor lang beredskap doulaen har i forbindelse med fødsel. Ifølge Gry Aksnes kan prisen på doula-tjenester derfor variere fra 8 000 og opp mot 30 000 kroner.

Gode råd mot moderat fødselsangst:

■ Minn deg selv på at fødsel er en helt naturlig ting. Selv om du i forkant ikke vet hvordan du skal gjøre det, så vet kroppen din det. Den er skapt til å føde.

■ Skriv et kort ønskebrev til jordmor, hvor du skriver hva som er viktig for deg i forbindelse med fødselen.

■ Øv på gode, aktive fødestillinger, som å sitte på huk. Å være i bevegelse underveis, å bruke tyngdekraften, gir smertelindring under fødselen. Hvilke stillinger som føles best varierer, men tren deg på dette slik du trener mot en eksamen. Å vite at du har gode verktøy gir trygghet inn mot fødselen.

■ Bruk litt olje, masser og trykk forsiktig på bekkenbunnen de siste ukene før fødsel. Dette kan forebygge rifter under fødselen. Økt blodsirkulasjon myker opp og gjør vevet mer elastisk.

■ Når du gjør knipeøvelser, ha fokus på avspenningsdelen, på å slippe muskulaturen. Hvis du sitter, kjenn at baken og bekkenbunnen synker ned og blir tung mot underlaget. Muskulaturen i kjeve og hals har nær sammenheng med bekkenet. Øv deg på å ha vidåpen hals, tungen ut av munnen og å puste dypt og uanstrengt med ha-lyd.

■ Riktig pust og en avspent kropp gir naturlig smertelindring. Det samme gjør berøring, vann og akupressur. Kyss og kos med partneren. Langsom, fjærlett berøring og trykk i området ved korsryggen kan gi effektiv smertelindring.

■ Når du som fødende klarer å gi slipp på mental kontroll og rette fokuset mot pusten, kroppen, øyeblikket og kjærligheten til babyen, ikke mot smertene, blir du også tryggere på din egen fødekraft. Da slipper bekymringer, uro og engstelse lettere taket og du får en åpnere, friere pust som gir mer surstoff til både deg selv og babyen.

Kilde: Gry Aksnes, doula

LES OGSÅ:

Kampen om kniven

Når barn får barn: Marianne ble mamma som 13-åring

Line (24) satser livet for å bli mor

Babyen er på vei ut - smil til kamera!

Få magen tilbake etter fødsel

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »