Anklaget: Et London-basert teater har etterforsket 20 anklager om seksuell trakassering mot Kevin Spacey Foto: AP

London-teater: 20 personer anklager Kevin Spacey for trakassering

Teateret Old Vic i London, der Kevin Spacey var kunstnerisk leder gjennom flere år, har undersøkt anklager mot skuespilleren.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Undersøkelsen ledet til at 20 personer valgte å stå frem og fortelle om episoder med trakassering fra Spacey. Episodene skal ha funnet sted mens skuespilleren var kunsterisk leder ved teateret. Spacey hadde stillingen frem til 2013.

– Jeg har en genuin sympati med alle de som har stått frem og sagt at de ble skadet på en eller annen måte av min forgjengers handlinger, forteller nåværende kunstnerisk leder ved teateret, Matthew Warchus, i en uttalelse på teaterets hjemmeside.

Bakgrunn: Åtte «House of Cards»-ansatte med beskyldninger mot Kevin Spacey

Hevder at oppførselen var «viden kjent»

Tidligere i november kunne The Guardian melde at britisk politi starter etterforskning etter at en mann hevder å ha blitt seksuelt misbrukt av Spacey i London i 2008.

Den mexicanske skuespilleren Roberto Cavazos besyldte Spacey for å ha forgrepet seg på menn da han var ansatt i lederstillingen ved teateret. Beskyldningene ble senere støttet av flere andre ved teateret - både skuepillere og andre ansatte - som hevdet at Spaceys upassende oppførsel var viden kjent.

– Selv om vi har det riktige apparatet på plass, er det blitt hevdet at de som ble berørt følte at det ikke var mulig å komme med bekymringsmeldinger og at Kevin Spacey opererte uten tilstrekkelig ansvarlighet, sier teateret i en uttalelse.

– Dette er helt klart uakseptablet og Old Vic kommer med en genuin unnskyldning fir ikke å ha skapt et miljø eller kultur hvor folk følte de kunne snakke fritt, heter det videre.

I materialet innhentet av teateret kommer det frem at i alle tilfellene, bortsett fra ett, var det ingen som hadde stått frem og lagt inn en klage på skuespilleren. De fleste hendelsen, bortsett fra to, fant sted før 2009, skriver The Guardian.

Teateret understreker også at «ingen rettslige grep, formelle klager eller formelle uenigheter som ble autorisert ble gjort med noe som helst tilknytning til Kevins Spaceys ansettelsesforhold».

Kevin Spaceys reaksjon: – Velger å leve som en homofil mann

I FRITT FALL: Kevin Spacey (58) er på full fart ned fra stjernehimmelen etter en rekke beskyldninger om seksuell trakassering. Foto: Nicholas Kamm AFP

En forstyrrende overraskelse

Den nåværende kunstneriske lederen ved Spaceys gamle arbeidsplass forteller at anklagene mot den meritterte skuespilleren Kevin Spacey har kommet som et «sjokk» og en «forstyrrende overraskelse» på mange ved teateret. Warchus legger også til at det er feil, urettferdig og uansvarlig å si at alle ved teateret visste om Spaceys handlinger.

Videre heter det på teaterets hjemmeside at de håper funnene vil hjelpe ikke bare teateret The Old Vic, men hele industrien, og at de er bestemt på en ny vei fremover.

Det var i slutten av oktober at boblen sprakk for Spacey.

Etter at skuespiller Anthony Rapp i et intervju med nettstedet Buzzfeed anklaget Spacey for å ha prøvd seg på ham da førstnevnte bare var 14 år gammel.

Spacey, som var 26 år på tidspunktet den angivelige hendelsen skal ha funnet sted, svarte på anklagene i en lang uttalelse han delte på Twitter, hvor han blant annet valgte å benytte tidspunktet til å stå frem som homofil mann.

Stanset innspilling etter anklager

Etter Rapps beskyldninger ballet det raskt på seg, og allerede et par dager etter meldte Netflix- og «House of Cards»-sjefene at det var pause i produksjonen av publikumsfavoritten.

I starten av november står også åtte ansatte i «House of Cards»-produksjonen frem, og hevder det har foregått både overgrep og sextrakassering fra Spacey.

Kommentar: Seksuell trakassering av menn

Alle åtte ønsker å være anonyme, i frykt for å skade karrieren. CNN opplyser at anklagerne i hovedsak er unge menn. En av dem, en tidligere produksjonsassistent, hevder at Spacey forgrep seg på ham under innspillingen av en av de aller første sesongene.

Spacey har i tillegg til hovedrollen som Frank Underwood i den kritikerroste serien «House of Cards», hatt en rekke store roller på lerretet, og mottok i 2000 en Oscar-statuett for sin innsats i filmen «American Beauty».

Den siste tiden har en rekke profilerte Hollywood-menn blitt anklaget for seksuell trakassering, deriblant filmprodusent Harvey Weinstein og komiker Louis C.K.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder