TO AKTØRER: Petter Stordalen (t.v) vil ha vekk de engelske «togrøverne», som han mener styrer Opticom til sin egen fordel. Øystein Stray Spetalen er med i kampen for å kjøpe flertallet av aksjene i Opticom. Foto: Scanpix
TO AKTØRER: Petter Stordalen (t.v) vil ha vekk de engelske «togrøverne», som han mener styrer Opticom til sin egen fordel. Øystein Stray Spetalen er med i kampen for å kjøpe flertallet av aksjene i Opticom. Foto: Scanpix

Slik skal Opticom-styret kastes

NYHETER

Med beskyldninger om ekstreme millionlønninger og uredelige aksjesalg skal «piratene» overbevise småinvestorene om å kaste de engelske «togrøverne» fra Opticom-styret.

Publisert: Oppdatert: 07.12.05 17:36

I går kveld strandet et forsøk på å legge ned stridsøksen i krigen om Opticom. Dermed vil slaget om kontrollen med IT-selskapets brake løs på den ekstraordinære generalforsamlingen klokken 16.30 i dag.

Kampen står mellom engelskmennene Robert Keith og Thomas Fussell, kalt «togrøvere», og en gruppe norske investorer som er blitt kalt «pirater». I spissen for «piratene» står hotellbaron Petter Stordalen, Øystein Stray Spetalen, Orkla og Opticom-gründer Hans Gude Gudesen.

«Piratene» vil kjøre «togrøverne» knallhardt på fem punkter de mener er svært kritikkverdige:

«Togrøvernes» venn Eric Simpson fikk alene tilbud om å kjøpe 1,3 millioner aksjer i en rettet emisjon, mens andre aksjonærer ble holdt utenfor. Lovens hovedregel er at alle aksjonærer skal få delta i emisjoner.

Datterselskapet FAST, som striden egentlig handler om, hentet inn 600 millioner i en emisjon. Rundt halvparten av pengene ble brukt til å kjøpe Opticom-aksjer, og dermed styrke engelskmennenes posisjon.

Generalforsamlingen i Opticom vedtok å gi de ansatte rett til å tegne aksjer. 800000 av 811000 skal ha blitt forbeholdt Keith og Fussell.

Keith og Fussell har de siste fem årene tatt ut nesten 60 millioner kroner i lønn og annen godtgjørelse, ifølge «piratene» nesten uten å være på jobb.

Hvem er den mystiske Eric Simpson? Hvis denne er i nær allianse med Keith og Fussell, må dette meldes fra om.

211 aksjonærer er påmeldt til den ekstraordinære generalforsamlingen. Begge sider har trolig rundt 45 prosent av aksjene, nå står kampen om småaksjonærene.

Ekstremt
- Vi håper at småaksjonærene, når de får en gjennomgang av de faktiske forhold, skjønner at det er en fordel med et regimeskifte i styret i Opticom, sier advokat Henrik Christensen, som representerer «piratene».

- Har småaksjonærene grunn til å føle seg lurt av Keith og Fussell?

- Ja, i den forstand at de har tatt ut ekstremt høye lønninger, og de har tildelt seg selv unormalt store opsjonspakker. Gjennom opsjoner har også andre aksjonærer blitt forfordelt, sier Christensen.

Thomas Fussell hevder han kom med flere kompromissforslag i løpet av gårsdagen - men at de aldri ble besvart.

- Jeg vil forsøke å få til forhandlinger med Stordalen og Orkla helt frem til den ekstraordinære generalforsamlingen starter. Skulle vår side vinne avstemningen, vil vi likevel gå inn for et kompromiss, hvor alle parter kan føle seg representert i styret, sier Fussell til VG.

Her kan du lese mer om