RIKSMEGLINGSMANN: Nils Terje Dalseide oppdaterer media i forbindelse med forhandlingene i offentlig sektor 25. mai 2014. Foto: Frode Hansen

Riksmegler Nils Terje Dalseide er død

Riksmegler Nils Terje Dalseide er død, 65 år gammel, melder NTB.

Publisert:

Dalseide som opprinnelig kommer fra Ål i Hallingdal har vært megler hos Riksmekleren fra 2004 og ble oppnevnt som riksmegler selv i 2013.

65-åringen var ellers sorenskriver i Sør-Østerdal tingrett og bodde på Elverum.

– Dalseide har vært høyt respektert av partene i arbeidslivet, og har som riksmegler gjort en stor og viktig samfunnsinnsats. Dalseide vil bli dypt savnet av meglerne og de ansatte ved riksmeglerens kontor, forteller riksmeglerens faste stedfortreder Kine Steinsvik til NTB.

– Unik evne til å skape tillit

- Det er med stor sorg vi har mottatt beskjeden om at riksmekler Nils Dalseide bortgang. Han var en sterk og tydelig embetsmann og representant for den norske arbeidslivsmodellen og meklingsinstituttet, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til VG.

- Vi satte stor pris på samarbeidet med Dalseide, senest i meklingen mellom LO og NHO, hvor han var en viktig bidragsyter til resultatet vi kom fram til.

- Han hadde en unik evne til å skape tillit og gjensidig forståelse. Jeg kjenner ham som en faglig dyktig person, redelig og alltid med en lun humor, gode historier og et smil på lur, sier LO-lederen.

les også

Norges dramatiske streikehistorie: Drept av streikebryter, soldater angrep arbeidere, politi alvorlig skadet

Pluss content

– Klokskap

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) deler Steinviks respekt for den avdøde Riksmekleren.

– Det er med sorg vi har mottatt budskapet om riksmegler Nils Terje Dalseide altfor tidlige bortgang. Nils har gjennom sin klokskap, og evne til å skape tillit mellom partene i arbeidslivet, bidratt til å lose en rekke vanskelige oppgjør i havn på en god måte, sier hun i en e-post til NTB.

les også

Reallønnsvekst og konkurranseevne

– Nils Dalseide har hatt en viktig rolle i norsk arbeidsliv, og bidratt blant annet med en enestående evne til å løse vanskelige situasjoner og et stort engasjement for å utvikle riksmeglerens rolle, sier hun videre.

– Jeg er takknemlig for Nils Dalseides store innsats. Våre varmeste tanker går til hans familie, sier statsråden.

– En sterk og tydelig embetsmann

– Det er med stor sorg vi har mottatt beskjeden om riksmekler Nils
Dalseide bortgang. Han var en sterk og tydelig embetsmann og
en god representant for den norske arbeidslivsmodellen, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund i en kommentar formidlet via sin informasjonsavdeling.

Hun sier at NHO i alle år har hatt et svært godt samarbeid med Dalseide,
senest i den kompliserte meklingen i årets lønnsoppgjør.

– Personlig kjente jeg ham som en meget intelligent og dyktig
fagmann, med stor integritet. Og han hadde alltid en god historie
eller en lun kommentar å ty til når det blåste som verst i
meklingene, sier NHO-sjefen.

les også

Slik har lønnen din utviklet seg

RESPEKTERT: – Dalseide har som riksmegler gjort en stor og viktig samfunnsinnsats, sier hans faste stedfortreder Kine Steinsvik Foto: Mattis Sandblad

Dalseide ble født i Ål i Hallingdal i 1952, men var bosatt i Elverum. Han har jobbet som sorenskriver i Sør-Østerdal tingrett siden 1992.

– Jeg føler meg privilegert og takknemlig for at jeg har fått lov til å bidra til samfunnet som dommer og som megler. Jeg er en skikkelig kløne med alle praktiske ting, så dette er kanskje et område hvor jeg kan gjøre en forskjell, sa han til Dagsavisen året etter at han ble utnevnt.

Kari Sollien, leder i Akademikerne, sier Dalseide hadde et stort engasjement for norsk arbeidsliv.
- Nils Dalseide var en dyktig riksmekler som klarte å finne løsninger selv når motsetningene virket fastlåste og uoverkommelige.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder