MANGE I KARANTENE: 40 ansatte ved Narvik sykehus er i karantene etter å ha vært i kontakt med en coronasmittet pasient. Det får konsekvenser for driften av lokalsykehuset. Foto: Ulriksen, Michael / Scanpix

40 ansatte i karantene etter kontakt med coronasmittet pasient

Sykehuset i Narvik vil få utfordringer med driften som følge av at 40 ansatte nå er i karantene. – Stort inngripen i daglig drift, sier sykehusdirektør Marit Lind.

 • Synne Eggum Myrvang
 • Yasmin Sfrintzeris
 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over 111 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det er en lite hyggelig beskjed å få for de ansatte. I et så lite miljø hvor man jobber så tett, er det et stort inngripen i daglig drift, og det skaper uro både blant øvrige ansatte og pasienter. Det er ikke en god situasjon, sier fungerende direktør ved UNN Marit Lind til VG torsdag formiddag.

Den smittede pasienten ble først innlagt i Narvik på grunn av alvorlig sykdom 30. mars, før vedkommende ble flyttet over til sykehuset i Tromsø i noen dager, for så å bli flyttet tilbake til lokalsykehuset i Narvik 6. april. I går kveld, onsdag 15. april, kom det positive prøvesvaret.

UTFORDRENDE: Fungerende direktør Marit Lind i UNN forteller at det er utfordrende for et lite sykehus som Narvik når 40 av de ansatte nå er i karantene. Foto: Jan Fredrik Frantzen/UNN

Fra pasienten ble flyttet tilbake til Narvik og ble testet, var omkring 40 ansatte ved lokalsykehuset i kontakt med vedkommende - uten å vite at han hadde viruset.

Som en konsekvens er det iverksatt en rekke tiltak som følge av at 40 av totalt 540 ansatte nå er i karantene:

– Omtrent ti pasienter sendes hjem. Noen skulle allerede skrives ut i dag. Omtrent fire pasienter overflyttes til Harstad eller Tromsø. Jeg har fått opplyst at de da har ni innlagte pasienter igjen. Vi er i nærkontakt med kommunene slik at de som reiser hjem blir godt ivaretatt lokalt, sier hun.

I tillegg skal nå kun de som må legges inn i Narvik fordi det er tidskritisk dit. De øvrige kjøres eller flys til Harstad eller Tromsø, opplyser UNN-direktøren.

SE OGSÅ: På Grua i Hadeland fikk innbyggerne seg en hyggelig musikkoverraskelse .

Vet ikke hvor smitten kom fra

Lind forteller at de ikke vet hvor pasienten ble smittet, og at de ut ifra smittevernfaglige vurderinger har vurdert at smittesporing kun er aktuelt hos ansatte ved sykehuset i Narvik - ikke i Tromsø. Ingenting tilsier at andre pasienter er smittet:

– Det handler blant annet om at pasienten har ligget på enerom, og vurdert ut ifra symptomer og tilstand, sier Lind.

– Burde noe blitt gjort annerledes i denne situasjonen?

– Vi har gode rutiner for å håndtere coronasmitte og pasienter. Men nå har vi fått en positiv test hos en pasient som tidligere testet negativt. Vurderingen om testing er gjort ut ifra symptomer og tilstand, og våre fagfolk gjør disse vurderingene hele tiden. De har funnet ut at det ikke var nødvendig tidligere, sier hun.

De 40 ansatte som nå er i karantene skal først og fremst være borte en uke og vil bli testet jevnlig.

– Jeg vil gi honnør til de ansatte som jobbet med dette utover kvelden og natten i går, da vi fikk det positive prøvesvaret. De ansatte som er i karantene ble testet til morgenen i dag, men prøvesvarene foreligger ikke ennå, sier Lind videre.

I går, onsdag 15. april, oppga UNN at 106 ansatte var borte av coronarelaterte årsaker, 12 av dem i karantene. Tallene for i dag, torsdag, blir oppdatert først i morgen. Tallet gjelder for alle sykehusene underlagt UNN.

Rettelse: VG skrev først at UNN oppga at 14 ansatte var borte fra jobb på grunn av coronaviruset onsdag 15. april, og at tallet i dag var steget til 106. Det er feil. Onsdag var 106 ansatte borte av coronarelaterte årsaker, 12 av dem i karantene. Tallene for i dag, 16. april, blir klare først i morgen. Rettelsen ble lagt inn klokken 16.04.2020 klokken 11.16.

Les også

 1. Minst 252.338 avtaler på norske sykehus utsatt

  Coronasituasjonen har ført til at mer enn en kvart million andre pasienter har fått sykehusavtaler satt på vent de siste…
 2. 4 scenarioer: Slik slutter pandemien

  Coronavirusets herjinger er ennå ikke over. Men hva skjer egentlig når pandemien tar slutt?
  Pluss content
 3. Over halvparten av coronadødsfallene har skjedd på institusjoner

  Flertallet av dem som har dødd av coronasmitte i Norge, har ikke fått behandling på sykehus, men har dødd…

Mer om

 1. Sykehus
 2. Narvik
 3. Coronaviruset
 4. Rettet

Flere artikler

 1. OUS: Arrangerte smittevernkurs for ansatte – to instruktører var smittet

 2. Ansatt skulle ha vært i karantene – sykehuset beklager sterkt

 3. To nye coronasmittede på Ullevål sykehus

 4. Smittet Ullevål-lege jobbet privat: 12 i corona-karantene

 5. Forsiktig med fritak for utenlandske vikarer

Fra andre aviser

 1. Sørlandet sykehus: Ansatt kan ha smittet to kolleger

  Fædrelandsvennen
 2. Ni testet positivt for koronasmitte onsdag

  Fædrelandsvennen
 3. Pasienten var innlagt for annen sykdom. Så fikk Haraldsplass mistanke om korona.

  Bergens Tidende
 4. Karanteneråd: Ikke del seng, toalett eller dusj, og vask deg ofte

  Aftenposten
 5. Sommervikar på sykehuset er immun mot korona: – Han er særdeles verdifull

  Fædrelandsvennen
 6. Minst syv ansatte ved Haukeland koronasmittet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder