NORGE: Ambulansepersonell med munnbind frakter en pasient inn på akutten på Ullevål sykehus tidligere denne måneden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Registrerer corona-dødsfall på ulik måte: Sveriges dødstall fem ganger høyere enn i Norge

Norge og Sverige regner ikke corona-dødsfall på samme måte. Til nå har svenskene registrert fem ganger høyere corona-dødstall enn Norge.

 • Nils Mangelrød

Artikkelen er over 89 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Den store forskjellen på Norge og Sverige vises i dagsrapportene fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Norge har et større antall påviste smittetilfeller per 100.000 innbyggere enn Sverige. Men nabolandet har registrert 85,4 dødsfall per million innbyggere, noe som er fem ganger høyere enn i Norge (17,3 dødsfall per million innbyggere).

Samtidig påpekte det norske Folkehelseinstituttet overfor Svenska Dagbladet før helgen at dødstallene i Norge kunne vært høyere med lik registreringsmetode som Sverige.

– Det er mulig at Norge kunne hatt et høyere antall registrerte dødsfall om vi regnet som i Sverige, sa Trine Hessevik Paulsen, lege i Folkehelseinstituttet, til Svenska Dagbladet.

Slik er forskjellen

Ifølge Svenska Dagbladet kontrollsjekker de ulike regionene lister over coronasmittede opp mot det svenske folkeregisteret, noe som ifølge avisen innebærer at alle som har dødd og som har testet positivt blir registrert.

I Norge har kommunene og sykehusene rapporteringsplikt direkte til FHI dersom en person dør av coronaviruset. Om en nordmann som er smittet av coronaviruset for eksempel dør av hjerteinfarkt, blir han ikke nødvendigvis registrert som død av covid-19.

– Det er lokal lege som avgjør dødsårsak, og i tvilstilfeller bør legene rapportere inn dødsfall hos personer som nylig har fått påvist covid-19, selv der det kan ha vært andre medvirkende årsaker til dødsfallet, eller uklart hva som forårsaket dødsfallet, har overlege Helena Eide i FHI svart til VG tidligere.

Se forskjellene mellom Norge og Sverige her:

VG har stilt Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet spørsmål om de er usikre på dødstallene i Norge målt mot Sverige og om det er store mørketall det kan være snakk om. Helsedirektoratet henviser VG til Folkehelseinstituttet i denne saken.

– Det er neppe store mørketall. Men vi har ingen garanti for at absolutt alle dødsfall er rapportert inn til oss til enhver tid, svarer Siri Helene Hauge, overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Folkehelseinstituttet, i en mail til VG.

SVERIGE: En pasient har blitt transportert inn til Karolinska sykehus i Stockholm av helsearbeidere i fullt verneutstyr. Foto: Anders Wiklund/TT

Den svenske statsepidemologen Anders Tegnell mente ifølge Aftonbladet at årsaken til den store forskjellen i dødstall er at Norge ikke har hatt samme spredning på aldershjem og at smitte har rammet yngre personer i Norge enn i Sverige.

les også

Tilsynsfører fortvilet over hytteturister

Overlege Hauge forklarer at det nå jobbes videre med hvordan man skal inkludere alle dødsfall hvor det har vært påvist smitte.

– Man kan tenke seg at man skal inkludere alle som dør 30 dager etter påvist covid-19; dette vil neppe ha stor påvirkning på tallene hittil i Norge, men kan gi et utslag på lengre sikt.

– Slik det er nå varsles nok de fleste dødsfall inn, før en vurdering er gjort slik man gjør ved innmelding i Dødsårsaksregisteret. For noen vil nok covid-19 være hovedårsaken til dødsfallet, mens for andre vil andre sykdommer være utslagsgivende. Så tallene i Norge kan være noe for høyt eller noe for lavt, men det er neppe store forandringer dersom man endrer inkluderingskriteriet per i dag, forteller Hauge.

Slik foregår registrering i dødsårsaksregisteret.

I Sverige har dødstallene blitt oppjustert etter at helsemyndighetene hver dag har lagt frem tall på hvor mange coronasmittede som er døde. Det har da blitt påpekt at det har dreid seg om foreløpige tall.

25. mars meldte helsemyndighetene at det var registrert 42 dødsfall, mens det reelle tallet viste seg å være 97.

– Vi sammenligner nå antall smittede mot dødsregisteret. Et visst etterslep kan det være, men ikke like stort som det har vært tidligere, sa statsepidemolog Anders Tegnell til Sveriges Radio for en uke siden.

Tegnell har også påpekt at Sverige trolig har flere sikre dødsfall enn andre land, fordi man andre steder ikke kan kontrollere dødstall med personnummer.

– Hvorfor regner ikke Norge antall coronadødsfall på samme måte som i Sverige?

– Vi jobber nå med å lage mer standardiserte kriterier for dette, svarer Hauge.

VG har mandag morgen registrert 128 dødsfall i Norge, noe som er høyere enn tallene FHI opererer med. Les om årsaken her.

les også

Reportere uten grenser: Denne presidenten forbyr ordet coronavirus

Svenska Dagbladet tok tak i problemstillingen med de store forskjellene på Sverige og Norge før helgen.

Strategien til Sverige har blitt heftig debattert ettersom vårt naboland har hatt en helt annen tilnærming til smittefrykten enn de fleste andre land. I Sverige har man ikke innført på langt nær samme restriksjoner eller stengt ned samfunnet på samme måte som i Norge.

I et notat fra Folkehelseinstituttet i Norge sist helg ble det påpekt at «valget av strategi og tiltak er vanskelig og må gjøres under stor usikkerhet. Det ble påpekt at de norske tiltakene, som har hatt store samfunnsmessige konsekvenser, har gjort at epidemien nå trolig er på retur.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Folkehelseinstituttet
 3. Sverige
 4. Norge

Flere artikler

 1. Svensk avis har ni sider med dødsannonser – og søndag kom meldingen om 29 nye coronadødsfall

 2. Tegnell: – Kritikken baserer seg på feil tall

 3. Krever at Sveriges corona-autoritet går av

 4. R-tallet har steget til 0,55

 5. Slik forklarer svenske myndigheter de høye dødstallene

Fra andre aviser

 1. Slik forklarer han den bratte kurven

  Aftenposten
 2. Tegnell forsvarer svensk koronastrategi etter forskeropprop

  Fædrelandsvennen
 3. Belgia har verdens høyeste koronadødstall pr. innbygger. Nå innfører de en ny tellemåte.

  Aftenposten
 4. Kritisk til Sveriges koronastrategi: Norsk smitteverntopp åpner for egne særregler for svensker

  Aftenposten
 5. Svensk professor om kritikken: «Er lei denne hjernevasken»

  Aftenposten
 6. FHI: – For tidlig å sammenligne norske og svenske dødstall

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder