ÅPEN: Anne-Kat Hærland (44) har nå valgt å fortelle om sykdommen som gjøre at hun mister synet. Foto: LINE MØLLER, VG

Har båret på sykdommen i hemmelighet: Anne-Kat. kan miste synet

I over 20 år har Anne-Kat. Hærland (44) holdt det skjult. I et stort VG-intervju forteller hun nå om den dystre diagnosen.

Lena Storvand
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Les hele intervjuet med Anne Kat. Hærland i VG+ (krever innlogging)

Øyelegen blir helt stille. Så gir han henne beskjeden.

Etterpå står 22 år gamle Anne-Kat. Hærland alene på en bussholdeplass i Bærum. Dette hadde øyelegen sagt: Du har øyesykdommen Retinitis pigmentosa. Cellene på netthinnen kommer til å dø i sakte tempo. Du vil få innsnevret syn. Du blir nok helt blind.

Dette hadde han gjort: Tatt noen dråper i øynene hennes så alt ble helt uklart.

Slik hadde han oppsummert: Ja, det er sånn du kommer til å se mot slutten av 50-årene. Det finnes ingen behandling, og det er såpass sjeldent at jeg vet ikke om den kommer i din levetid. Adjø og takk for at du kom.

21 år senere, hjemme hos Anne-Kat.: Fingrene som leter seg frem etter glasset på bordet. Hånden som sikrer seg rekkverket. Håndtrykket som erstattes med en klem.

Det er nesten umulig å oppdage at 44-åringen har denne sykdommen. Den synes ikke på øynene. Men hun har så svekket sidesyn at hun ser som i en tunnel. For noen år siden ble synet mye dårligere på kort tid. Så har det liksom bremset opp litt.

Men tanken på hvordan det kan bli, er kvalmende. Klaustrofobisk.

Og derfor sitter kule, tøffe, storkjeftet Anne-Kat. her og silgriner. Det er jævlig nok å ha ordene på innsiden. Når hun sier dem høyt, blir det liksom mer virkelig. Men det er uansett som det er. På tide å ta sats. Hun har ingenting å tape.

– Denne diagnosen har jo ligget under alt jeg har gjort i 20 år, sier Anne Kat.

Les hele intervjuet med Anne Kat. Hærland i VG+ (krever innlogging)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder