STENGTE DØRER: I flyktningleiren Idomeni på grensen mot Makedonia venter tusener av flyktninger på å få lov til å passere. Leiren fylles av flere og flere for hver dag som går. Foto: Helge Mikalsen , VG

Matlary: – EU er totalt ute av stand til å holde kontroll på Schengen-grensen

Hvis flyktningkrisen vedvarer kan det få alvorlige konsekvenser for både EU, Norge og Schengen-samarbeidet,
mener norske eksperter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– EU er totalt ute av stand til å holde kontroll på Schengen-grensen, som skulle ha vært kontrollert i mer enn 20 år. Samarbeidet i EU finnes ikke lenger, det er skarp konflikt der nå. Dette rammer også Norge.

Det sier tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet og professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary.

Flyktningkrisen har eskalert etter at Makedonia begynte å nekte afghanere adgang og skjerpet kontrollen av syrere og irakere. Hellas' migrasjonsminister har anslått at antall flyktninger og migranter som vil være strandet på gresk jord, og som ikke kommer seg videre nordover i Europa, vil nærme seg 70.000 mennesker i løpet av neste måned.

BEKYMRET: Professor Janne Haaland Matlary. Foto: Andrea Gjestvang , VG

Tirsdag denne uken publiserte VG et hemmelig dokument fra Utenriksdepartementet, som omhandler hvordan flyktningkrisen kan påvirke Europa og Norge fremover. Dokumentet kan du lese her.

Matlary mener nordmenn må ta det som står i det interne UD-notatet på alvor.

BAKGRUNN: UD slår alarm om flyktningsituasjonen i hemmelig notat

– Notatet beskriver virkeligheten

– Notatet er helt i tråd med den reelle situasjonen og analysene er meget gode. Er det noe som beskriver virkeligheten slik den er, er det dette notatet, sier Matlary.

Statsviteren, som har erfaring med slike notater fra sin tidligere jobb som statssekretær i UD, forteller at dokumentet er et helt ordinært problemnotat som embetsverket ofte lager i viktig saker.

– Dette er ikke science fiction, men en analyse basert på UDs egne kilder på bakken. Det er aldri bra at noen lekker slike notater, men i dette tilfellet er det nyttig at realiteten kommer frem i norsk offentlighet. Vi trenger en realitetsorientering. Europa har ikke stått ovenfor en slik krise siden andre verdenskrig, sier Matlary.

Står EU i fare?

I notatet fra UD blir faren for at Schengen- og EU-samarbeidet kan opphøre, trukket frem som et hovedpunkt. «Europa og EU/Schengen-samarbeidet er i en alvorlig situasjon,» står det.

– Hvis du ser på det som skjer i Hellas og Makedonia, skjønner du at dette en krise som ikke håndteres i det hele tatt. Hellas har ingen kontroll på grensen sin, noe som har ført til at andre land innfører egne grensekontroller, forklarer Matlary.

Det eneste man kan håpe på nå, er at nyhetene om stengte grenser sprer seg internasjonalt og kommer frem til menneskesmuglerne, tror hun. Hvis migrantene forstår at det ikke er håp om å komme inn i Europa, kan det føre til at strømmen avtar.

- «Worst case»-scenario

Elisabeth Ivarsflaten ved Universitetet i Bergen mener notatet må leses som et utenrikspolitisk varsku om at Utenriksdepartementet må øke fokuset på migrasjonsfeltet.

Hun sier hun blir beroliget av å lese det omfattende notatet.

– Som en forsker som følger nøye med, så tenker jeg at den analysen de legger frem er rimelig. Jeg blir beroliget av at du har en fagetat som er velorientert, velreflektert og frittalende. For meg fremstår dette som et veldig solid og ærlig notat, jeg tror det er de beste vurderingene disse fagfolkene i UD har kunnet legge frem, sier Ivarsflaten, som er førsteamanuensis ved Institutt for sammenlignende politikk.

Hun mener imidlertid at notatet trekker frem er et «worst case»-scenario, og viser til passasjene som advarer om dype politiske konflikter og ustabilitet i Europa.

– Den delen synes jeg er den mest spekulative. Å se på det som noe som kan skje er helt greit som arbeidsmetodikk i UD, men vi skal vite at det er worst case, og ikke sannsynlig. En av grunnene til at de skriver dette er at de ønsker å vekke politikerne til handling.

Les også: Hareide om UD-notatet: – Migrasjonspresset kan føre til en reell trussel

UD om notatet: – Internt arbeidsdokument

FLYKTER: Mennesker flykter etter at makedonsk politi avfyrer tåregass mot de som forsøker å ta seg over til den andre siden av grensen. Foto: Petros Giannakouris , Ap

Bakgrunn: Syv flyktning-floker som EU må løse

Ekspert: Lite nyansert notat

Professor Erik O. Eriksen ved ARENA på Universitetet i Oslo tror det er liten sannsynlighet for at samarbeidene som EU og Schengen skal ryke. Der er han uenig med Matlary.

– Det som skjer i Storbritannia nå viser hvor langt integrasjonen i Europa har kommet – og hvor vanskelig det er å komme seg ut, sier Eriksen til VG.

– Selvfølgelig finnes det en fare for at samarbeide kan kollapse, men det avhenger i første rekke av hvordan politikerne handler.

Det at man antar at flyktningkrisen vil vedvare uansett hva som skjer med Schengen, EU og en eventuell fred i Syria, er et problem. Notatet trekker frem en del fakta, men er ikke helt nyansert, sier Eriksen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder