STORT UTVALG: Det finnes i år minst 185 ulike norske juleøl. I denne saken får du topp 20 av de 143 produktene Ølakademiet testet for VG. Foto: FRODE HANSEN VG

Topp 20: Her er det aller beste juleølet

Her finner du ølet du skal drikke til ribba, pinnekjøttet, lutefisken og desserten! Dette er de beste av historiens største juleøltest i VG!

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Øl-ekspertene i Ølakademiet i Oslo har nemlig smakt seg gjennom intet mindre enn 143 forskjellige juleøl. Dette er den største juleøltesten som noen gang er publisert i VG.

Produktene fordeler seg på fem klasser: Klassiske bryggerier, butikkstyrke (maks 4,75 % vol.); klassiske bryggerier, polstyrke (over 4,75 % vol.); håndverksbryggerier, butikkstyrke; håndverksbryggerier, polstyrke og alkoholfrie typer.

Utvalget av juleøl har nemlig eksplodert med det stadig økende tilbudet av håndverksbryggerier landet rundt. Og det fører til at vi har fått et enormt tilgang av produkter og ikke minst smaker og et voldsomt spenn i alkoholprosent.

Les også: Stor test: De beste av nye norske IPA-er

Hva skal man så velge? Og hva passer å drikke til forskjellig julemat?

TESTPANELET: Her er de fem ekspertene fra Ølakademiet under testen: Fra venstre, Bjarte Lie, Luis Herreros, Jørn Tore Persen (skjult), Janne Suktamuk Haugen og Ronja Velten. Foto: Jørn E. Kaalstad VG

I denne testen er produktene vurdert utfra utseende, lukt og smak. I tillegg har panelet foreslått hvilke retter som passer til de forskjellige produktene.

Daglig leder i Ølakademiet, Ronja Velten mener det er mulig å si hva som kjennetegner et godt juleøl.

– Tradisjonelt skulle juleølet ha sødme og være sterkt. Håndverksrevolusjon har endret dette og i dag finner vi juleøl i alle ølstiler og varianter med bruk av tilsetninger. God balanse mellom sødme og bitterhet er fortsatt viktig, sier hun.

Ifølge Velten er det i år lansert minst 185 ulike norske juleøl, hvorav ca. 75 prosent kommer fra håndverksbryggeriene. De øvrige juleølene kommer fra de klassiske bryggeriene som Hansa, Mack, Aass og Ringnes. I tillegg er det i salg over 80 ulike internasjonale øl på Vinmonopolet.

Her er 20 aller beste produktene i de fire kategoriene i den store testen av 143 øl som ble som ble publisert på VG+ i starten av november. I tillegg tar vi med vurderingen av tre alkoholfrie juleøl.

Klassiske bryggerier - polstyrke:

Foto:

Foto:

Foto:

Foto:

Foto:

Klassiske bryggerier - butikk:

Foto:

Foto:

Foto:

Foto:

Foto:

Håndverksbryggerier - polstyrke:

Foto:Foto:

Foto:

Foto:

Foto:

Håndverksbryggerier - butikk:

Foto:

Foto:

Foto:

Foto:

Foto:

Alkoholfritt:

Foto:

Foto:

Foto:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder