Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier til Klassekampen at han ikke tror på ukrainsk seier i krigen mot Russland. Han møter motbør for sitt syn, som er stikk i strid med det som er konsensus både hos forsvarseksperter og politikere.

Forsvarssjefen: Ingen løsning på krigen på kort sikt

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tror verken Ukraina eller Russland kommer til å vinne krigen. Han tror ikke på noen militær løsning, skriver Klassekampen.

Publisert:

Konklusjonen til Kristoffersen står i sterk kontrast til det flere eksperter tidligere har uttalt om krigen som pågår i Ukraina.

Både Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og oberstløytnant Palle Ydstebø, sjef for seksjon for landmakt ved Krigsskolen, har tidligere sagt at de tror på en Ukraina-seier, men forsvarssjefen er ikke like optimistisk.

Til Klassekampen sier han at det ikke er realistisk at Ukraina kan få en militær seier over Russland.

Les også

Ukrainas regjering ber sivile forlate Bakhmut

Fortsatt skal det være flere tusen sivile i den krigsherjede byen i Donbas.

– Det finnes ingen militær løsning på denne konflikten, tror jeg. Det vil i så fall ta veldig lang tid om en av partene skal vinne definitivt over den andre, og det vil få forferdelige konsekvenser for folk, sier Kristoffersen.

De to landene ruster nå opp mot en ventet våroffensiv og Ukraina får stadig løfter om militær hjelp fra Vesten. Palle Ydstebø mener fortsatt det er realistisk å se for seg at Ukraina vinner krigen.

– Ukraina kan lene seg på hele den vestlige økonomien, mens Russland må nøye seg med begrenset støtte fra Nord-Korea og Iran, samt støtte til teknologi fra Kina, sier han.

Han tror ikke på en løsning ved forhandlingsbordet.

– Akkurat nå tror ikke jeg det er politisk mulig for ukrainske myndigheter å forhandle vekk deler av landet. Dette vil bli en kamp om hvem som klarer å holde ut, og verste fall vil det vare i flere år, mener Ydstebø.

Rettelse

Tittelen på denne saken var «Forsvarssjefen: Ukraina kommer ikke til å vinne krigen». Dette er upresist. Tittelen be endret 17. februar klokken 08.42.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no