Snart må du betale tisse-moms

Tisser du på et offentlig toalett etter 1. mars, går 25 prosent rett i statskassen.

Per Lillelien
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

DYRERE PÅ DO: Foreløpig holder det med en tier på myntautomaten utenfor toalettene på Oslo S, men fra 1. mars skal det beregnes moms. Foto: GISLE ODDSTAD

Du leste riktig. Det skal beregnes moms av summen du betaler for å gjøre ditt fornødne på et offentlig toalett. Det blir dyrere å tisse.

Strålende? Nei, Reiselivsbedriftenes landsforening (RBL) dømmer Skattedirektoratets pålegg nord og ned:

- Nok et eksempel på at finansmyndighetene leter med lys og lykte etter nye skatteobjekter som både irriterer og kompliserer. Har noen virkelig regnet på om dette lønner seg for myndighetene? Jeg tror vinningen går opp i spinningen. Med andre ord: Rett i do, sier informasjonsrådgiver Baard Fiksdal i RBL til VG.

Myntkaos?

Han tror ikke det er mange puber og restauranter i Norge som har toaletter med myntautomater, men noen er det som har slike ordninger.

Toalettmomsen skal gjelde alle steder der næringsdrivende tar seg betalt for gjestenes dobesøk, altså på offentlige toaletter i byer og tettsteder over hele landet.

Men hva gjør man med alle myntautomatene som i dag tar femmere eller tiere? Skal det koste henholdsvis 6,25 og 12,50 fra 1. mars?

Tenk deg kaoset som vil oppstå i ettermiddagsrushet på for eksempel Oslo S når trengende vrenger lommene for å finne småpenger å tisse for, og det bare er to-tre minutter til toget går?

Øker ikke prisen

Driften av de offentlige toalettene på Oslo S administreres ikke lenger av NSB, men av selskapet Aberdeen Property Investors.

- Vi har ansvaret for NSBs bygningsmasse, deriblant toalettene, sier Judy Velle Hafredal i Aberdeen Property Investors til VG.

- Hva gjør dere med myntautomatene når dere legger på til 12,50 fra 1. mars?

- Foreløpig beholder vi prisen på 10 kroner, men vi kan jo ikke garantere dette i fremtiden, sier Hafredal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder