Frode Bergs forsvarer: – Rettssaken starter 2. april

Rettssaken mot Frode Berg er satt til å starte 2. april i Moskva. Det opplyser hans advokat, Ilya Novikov, på Twitter.

Frode Bergs advokat Ilya Novikov er på reise, og har ikke anledning til å være tilbake i Moskva til den 2. april, opplyser Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, til VG. Hans kollega Anashkin vil være til stede i retten.

– Vi tror ikke det vil være noen realitetsbehandling i saken denne datoen, men at det kun vil bli fastsatt ny varetektsfengsling og plan for videre saksgang, sier Risnes.

– Jeg regner med at vi får vite mer om dette i dagene som kommer, forhåpentligvis.

les også

Norsk biskop fikk besøke Frode Berg i fengselet: – Var i uventet godt slag

– Hva tenker familien om at saken nå kommer i gang?

– De er som oss alle, glad for at vi kommer i gang. Dette indikerer at saken snart starter, det tror jeg alle er glad for.

– Vi er veldig glad for at det begynner å skje noe, og fått en dato. Har ventet lenge på den, det har vært stille en stund nå, sier datteren Christina Berg på vegne av familien til VG.

Tyder på ønske om fortgang

Risnes er usikker på om han kommer til å være til stede i retten. At rettssaken starter 2. april kom ikke som noen overraskelse.

– Jeg tenker at det er helt som forventet, fordi varetektsfengslingen går ut 5. Så dette måtte retten gjøre. Slik jeg har forstått det, er det vanlig.

Tiltalen mot Berg kom rett før helgen, etter å ha vært til behandling hos den russiske riksadvokaten. Fristen for å gjøre den klar var 5. juni, og det tyder på at russiske myndigheter ønsker å få fortgang i saken. Han forteller at tiltalen sannsynligvis ikke kommer til å inneholde noen overraskelser.

– Tiltalen kommer til å bli slik vi allerede vet, at den dreier seg om spionasje og det samme dokumentet vi så helt i starten. Det skjer ikke noen endringer.

les også

Trine Hamran vil hjelpe Frode Berg i ny bok

Arrestert i 2017

Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg ble arrestert i Moskva i desember 2017, siktet for spionasje. Ifølge russisk etterretning har Frode Berg vært på fem spionturer til Russland.

Ifølge den russiske etterforskningen mot Berg, skal den nordmannen ha betalt en russisk statsborger 3000 Euro for opplysninger han skal ha skaffet om den russiske nordflåten, på oppdrag fra norsk etterretningstjeneste.

VG er kjent med at russiske myndigheter mener at Berg skal ha formidlet informasjon om hvor de hemmelige opplysningene om russernes marineaktivitet i nordområdene skulle sendes.

Berg har selv innrømmet at han har vært i Russland flere ganger på oppdrag for den norske etterretningstjenesten,

men har avvist alle anklager om at han skal ha kjent til, eller deltatt i, noen etterretningsoperasjon.

– Han forsto at han handlet på vegne av etterretningstjenesten, men skjønte nok ikke rekkevidden av oppdraget. Han hadde aldri sett for seg at han skulle ende opp i et russisk fengsel, har Risnes tidligere sagt til VG.

Etterforskningen skal ha startet lenge før Berg ble pågrepet i 2017.

I RETTEN: Frode Berg med sin russiske forsvarer Ilya Novikov under rettssaken i fjor. Foto: Arthur Bondar/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder