FREDET: I Kina forbys all handel med pangolin, likevel smugles det årlig store mengder til landet. Foto: Sakchai Lalit / TT NYHETSBYRÅN

Kinesiske forskere hevder skjelldyr kan ha spredt Wuhan-viruset

Kinesiske forskere tror skjell-dyr kan ha bidratt til å spre Wuhan-viruset- Britiske forskere setter spørsmålstegn ved teorien.

 • NTB

Forskerne har tidligere konkludert med at flaggermus må være opphavet til det nye coronaviruset, som til nå har kostet 630 liv i Kina og er påvist hos minst 31.000.

Viruset dukket først opp på et marked i byen Wuhan, der det ble solgt en rekke levende ville dyr, trolig også utrydningstruede pangoliner.

Til tross for at Kina i likhet med de fleste andre land har undertegnet konvensjonen om internasjonal handel med truede arter (CITES), som forbyr all handel med pangolin, smugles det årlig store mengder til Kina der de brukes som mat og i tradisjonell medisin.

les også

Les også: Lege om Wuhan-viruset: − Vi kan slappe av litt her i Norge

Forskere ved South China Agricultural University har nå identifisert pangolin som «en mulig midlertidig bærer», det vil si en smittebærer som kan ha overført Wuhan-viruset fra flaggermus til mennesker, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Etter å ha testet mer enn 1.000 prøver fra ville dyr, fant forskerne at viruset som ble funnet i pangoliner var 99 prosent likt dem som er påvist hos mennesker.

DELIKATESSE: Kjøttet fra Pangolin anses som en delikatesse i Kina. Foto: Nguyen Huy Kham / X01568

– Ikke vitenskapelig bevis

James Wood, som er sjef for veterinærutdannelsen ved universitetet i Cambridge, stiller imidlertid spørsmål ved forskningen.

– Beviset for den potensielle involveringen til pangoliner i dette utbruddet har ikke blitt offentliggjort utenom en pressemelding fra et universitet. Dette er ikke vitenskapelig bevis, sier han til Reuters.

Wood peker på at det ikke er holdbart bare å slå fast 99 prosents likhet mellom virustypene.

– Kan disse resultatene ha blitt forårsaket av forurensning fra et svært infisert miljø, spør han retorisk.

Wood får støtte av Jonathan Ball, som er professor i molekylærbiologi ved universitetet i Nottingham. Ball peker på at det trengs mer data for å se hvor beslektet pangolin-viruset er med typen som opptrer hos mennesker.

I tillegg må det kartlegges hvor ofte viruset forekommer hos pangoliner, og om pangoliner ble solgt ved markedene i Wuhan, fremholder Ball.

les også

WHO: Coronaviruset er ikke en pandemi

Omsettes mest

Ingen andre levende dyr omsettes mer ulovlig enn de utrydningstruede pangolinene, som lever i skogsområder i Asia og Afrika og som havner på markeder i Kina og Vietnam.

Ifølge Verdens naturvernunion (IUCN) er over en million pangoliner blitt tatt fra skogområdene i Asia og Afrika det siste tiåret.

Kinesiske myndigheter la i januar ned midlertidig totalforbud mot omsetning av alle ville dyr, i et forsøk på å bremse spredningen av virusepidemien.

Mer om

 1. Virus
 2. Forskning og vitenskap
 3. Wuhan
 4. Kina
 5. Dyr
 6. Miljø
 7. Universitet

Flere artikler

 1. Faktisk.no: Dette vet vi om hvor coronaviruset kommer fra

 2. Lege om Wuhan-viruset: − Vi kan slappe av litt her i Norge

 3. Corona-utbruddet: Kina bygger nytt sykehus

 4. Kina og Italia i ordkrig om hvor corona oppsto

 5. Fire byer i Kina isoleres som følge av virusutbruddet

Fra andre aviser

 1. Nyfødt baby diagnostisert med Wuhan-viruset

  Aftenposten
 2. Prøver analysert i Norge - ingen av prøvene er positive

  Aftenposten
 3. Wuhan-viruset har tatt livet av over 900

  Aftenposten
 4. Over 1000 døde av Wuhan-viruset hittil

  Aftenposten
 5. Trodde de skulle på luksuscruise. Endte virusfaste på lugaren.

  Aftenposten
 6. Wuhan-viruset har tatt livet av over 1000

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no