STRUPER SVENSKEHANDELEN: Regjeringen vil nå stoppe svenskehandelen ved at de vil nekte folk sykepenger ved selvpåført karantene. Foto: Gisle Oddstad

Drar du til Sverige for å handle nå? Da kan du miste sykepengene

Regjeringen struper nå grepet på harryhandlerne. Nå kan du miste retten til sykepenger dersom du drar over grensen for å handle.

  • Jørn E. Kaalstad
  • Oda Ording

Artikkelen er over 78 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Arbeids- og sosialdepartementet fastsatte nemlig fredag en ny forskrift som sier at personer som bryter myndighetens reiseråd og får karanteneplikt ved hjemkomst til Norge, kan nektes sykepenger.

Forskriften ble bestemt i departementet i dag og trer i kraft umiddelbart.

– Anse dette som en klar advarsel. Dersom du setter deg i bilen og drar på handletur over grensen så kan det koste deg både tapt lønn og sykepenger, sier Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til VG.

Inntil nå har personer som ilegges karantene etter opphold i utlandet hatt rett til sykepenger. Dette ble gjort for at innbyggere skulle ha inntektssikring og arbeidsgivere ikke skulle bli unødvendig belastet på grunn av smittevernstiltak og reiseråd som følge av coronapandemien.

– Urimelig

Det har de siste ukene kommet frem mange eksempler på at folk har trosset myndighetenes reiseråd og pådratt seg karantene ved hjemkomst til Norge.

Det er dette Regjeringen nå vil til livs.

– Det er urimelig at personer som bevisst bryter reiserådene fra myndighetene skal få sykepenger mens de er i karantene. Vi endrer derfor reglene slik at man i denne situasjonen kan nektes sykepenger, sier Røe Isaksen i en kommetar til forskriftsendringen.

På riksgrensen mellom Norge og Sverige i Grue kommune har militæret voktet grensen.

Hele 2350 personer ble pålagt karantene etter å ha krysset grensen i påskeuken.

Frp-leder Siv Jensen er vanligvis en forkjemper for grensehandel i en normalsituasjon. Men ikke under coronapandemien.

– Men når man vet at det å krysse grensen til Sverige betyr at man drar hjem igjen i karantene – med noen pakker billig bacon under armen – er det ikke greit hvis man i neste øyeblikk forlanger penger fra myndighetene, sier hun til VG torsdag.

Sverige ble 17. mars omfattet av regjeringens karanteneregler. Det innebærer at personer som krysser grensen, må i 14 dagers karantene når de returnerer til Norge.

TAR GREP: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen mener er urimelig at personer som bryter reiserådene fra myndighetene skal få sykepenger mens de er i karantene. Foto: Trond Solberg

les også

Siv Jensen ber harryhandlere skjerpe seg: – Ren dumskap

– Tydelig signal

Røe Isaksen mener det er viktig at alle bidrar i dugnaden.

– Dette er et tydelig signal til dem som spekulerer i dette. De kan ikke forvente å sitte hjemme med full lønn på statens regning når de med viten og vilje har brutt reiseråd, sier han i en pressemelding.

Gjelder dette alle som kommer fra utlandet?
– Forskriften gir oss en hjemmel for å nekte sykepenger til dem som bevisst bryter helsemyndighetenes reiseråd. Det vil være situasjoner hvor man har god grunn fo å komme hjem fra utlandet. For eksempel fra jobb eller et langvarig opphold ute. I slike tilfeller vil vanlige karanteneregler gjelde, sier han til VG.

Denne endringen er ment for dem som bevisst spekulerer i karantenereglene ved å dra til utlandet.

– Man kan ikke forvente at staten skal betale for det, sier Røe Isaksen.

– Nå er ikke tiden for å handle i Sverige, slår han fast.

Unntak for hytteiere

– Hva med dem som har hytte i Sverige?

– Nordmenn som har hytte i Sverige har et unntak. De kan dra til hytta for å utføre nødvendig vedlikehold og slipper karantene når de returnerer til Norge, sier statsråden.

– Hytteforbundet oppheves 20. april . Hvordan skal hytteeiere i, for eksempel Sverige, forstå det?

– Dette er det folkehelsemyndighetene som i utgangspunktet avgjør. Men dersom hytteiere drar på hytta si og bryter smittevernreglene og derved må i karantene, så kan de ikke forvente at staten skal betale for det.

Det betyr i klartekst at du ikke kan gjøre storhandel på grensen etter å ha vært på hytta i Sverige.

– Har du handlet i Sverige, eller i noen andre av våre naboland så skal du i karantene. Og dersom dette er et bevisst brudd, så kan du miste sykepenger, sier Røe Isaksen.

Selv om Covid-19 og influensa har mange like egenskaper, kan Covid-19 spre seg mye raskere. Her forklarer vi hvorfor.

– NAV må vurdere

Ifølge ministreren er dette aktuelt så lenge staten betaler friske folk for å være hjemme.

- Hva menes med at de man kan miste sykepenger?

– Før hadde ikke NAV mulighet til å ta fra deg sykepenger i forbindelse med karantene. Med denne regelendringen så får de mulighet til det. Her må NAV gjøre en vurdering i hvert enkelt tilfelle, sier han.

Enkelte harryhandlere i påsken ble anmeldt for brudd på karanteneplikten. Det var personer som ble tatt for gjentagende karantenebrudd.

– Det er så lite folk om dagen at vi noen ganger kan kjenne igjen de som reiser over for andre gang, og dermed bryter karantenereglene de har fått, sa tollsjef på Svinesund, Wenche Fredriksen, til VG skjærtorsdag.

Mer om

  1. Karantene
  2. Coronaviruset
  3. Nav

Flere artikler

  1. Dette gjelder for reiser til og fra Sverige

  2. Myndighetene håper folk vil snakke sant på svenskegrensa

  3. Forvirring rundt jobbreiser i Norden: Slipper likevel ikke karantene på fritiden

  4. Siv Jensen ber harryhandlere skjerpe seg: – Ren dumskap

  5. Trosser reiseråd for Sverige: – Mange håper karantenereglene vil endres mens de er her

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder