KALLER INN STATSMINISTEREN IGJEN: En samlet kontrollkomite, er ved leder Dag Terje Andersen (Ap), Torgeir Knag Fylkeses (SV) og Hans Fredrik Grøvan (KrF). Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Kontrollkomiteen fortsetter granskingen av regjeringens terrorsikring

Kontrollkomiteen har besluttet at de ønsker minst en ny, lukket høring om regjeringens arbeid med objektsikring av mulige terrormål. SV ønsker seg mest mulig åpenhet.

 • Espen Moe Breivik

Artikkelen er over to år gammel

– I høringen mandag var det en del spørsmål som ikke kunne besvares, fordi det ikke kan spørres om i offentligheten, derfor er det naturlig med en lukket høring, sier komitéleder Dag Terje Andersen (Ap).

Dette er beskjeden fra en samlet kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget.

Det er ennå ikke klart når en ny lukket høring vil være aktuelt, men på grunn av praktiske forhold er det lite sannsynlig før Stortinget åpner igjen i oktober.

– Vi har ikke konkludert hvem vi vil kalle inn, men det er ikke unaturlig at det vil ble flere av de samme som under den åpne høringen, det kan også være aktuelt å høre Riksrevisjonen, sier Andersen.

Regjeringen tok selvkritikk

Under den åpne høringen mandag tok regjeringen selvkritikk i arbeidet med terrorsikring, et arbeid som Riksrevisjonen har slaktet.

les også

KrF: Regjeringen sminket arbeidet med terrorsikring

Arbeiderpartiet og SV mener at statsministeren i fjor feilinformerte Stortinget da hun svarte på spørsmål om status for arbeidet.

– Vi var ikke klar over omfanget av etterslepet, spesielt på objektsikring, i fjorårets diskusjon. Men det betyr ikke at vi ikke har fulgt godt nok med, sa Solberg under høringen.

Også tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, nåværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara vedgår at Stortinget kunne vært bedre informert.

SV vil ha åpen høring

Komitemedlem Torgeir Knag Fylkesnes (SV) er ikke betrygget etter gårsdagens høring i kontrollkomiteen.

– Vi mener saken bare blir mer og mer alvorlig.

Mandag møtte statsministeren, nåværende og tidligere justisminister og forsvarsminister, samt topper fra politi og forsvar til høring i komiteen.

Nå har en samlet komite besluttet at de ønsker å fortsette å grave i regjeringens arbeid med terrorsikring. Fylkesnes mener mest mulig burde foregå for åpne dører.

les også

SV og Ap: Stortinget fikk feilinformasjon om terrorsikring

– Det er naturlig å ha en lukket høring, for det er mye som er gradert informasjon. Samtidig skal det mye til å holde informasjon unna norsk offentlighet, spesielt i en sak der regjeringen har feilinformert Stortinget og offentligheten, sier Torgeir Knag Fylkesnes.

Hadde frist til 2015

Riksrevisjonen kom med knusende kritikk i 2016 og slo fast at arbeidet med såkalt objektsikring etter terrorangrepene 22. juli 2011 var svært mangelfullt. Oppfølgingsrapporten fra juni i år var like kritisk.

– Urealistisk tidsfrist

Erna Solberg sa at det nå ligger planer både for Forsvaret og politiet, slik at det skal være mulig å komme i havn med sikringen slik sikkerhetsloven krever.

les også

Fem spørsmål og svar om objektsikring

– Tidsfristen var helt urealistisk, erkjente Erna Solberg overfor etter at komiteens utspørring var over mandag ettermiddag.

– Det er en selvkritikk og en erkjennelse som vi kanskje i større grad burde gitt til Stortinget i en samlet form, når vi ser hvor komplisert det har vært å få til permanent grunnsikring på alle disse objektene.

FORKLARER SEG: Statsminister Erna Solberg måtte mandag ettermiddag svare på spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Tar du selvkritikk fordi saken er blitt så spisset i Stortinget, eller fordi Riksrevisjonens funn er så alvorlige?

– Det er viktig å skille mellom diskusjonen om hva rapporten dreier seg om, og diskusjonen i komiteen. Å se helheten i permanent grunnsikring, at det tar så mye lengre tid og kostet så mye mer, burde vi gitt helhetlig til Stortinget. Vi har fokus på å gjøre dette bedre, i stedet for å rapportere på det gamle, sier Solberg.

les også

Søreide: Vi kunne informert Stortinget bedre

– Hvorfor sa ikke du dette da du var på høring i mars 2017?

– Vi hadde ikke oversikt over kostnader i fjor.

– Men dere visste at det ville bli dyrt?

– Ja det visste vi, og det sa vi tydelig fra om i fjor. Men politiets kostnad ble ikke klar før nå på slutten av sommeren. Nå går vi igjennom og ser om vi kan forsere dette, sier Erna Solberg.

Mer om

 1. Kontroll- og konstitusjonskomiteen
 2. Beredskap
 3. Terror
 4. Stortinget
 5. Riksrevisjonen
 6. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Dette må Erna oppklare etter terrorhøringen

 2. SV: Statsministeren feilinformerer flere ganger under terrorhøringen

 3. Ettergår Erna Solbergs forklaring om terrorsikring

 4. Rikets usikkerhet

 5. SV og Ap: Stortinget fikk feilinformasjon om terrorsikring

Fra andre aviser

 1. Spørsmålene statsministeren må svare godt på for å unngå mistillit

  Aftenposten
 2. Spørsmålene statsministeren må svare godt på for å unngå mistillit

  Fædrelandsvennen
 3. Presset Erna Solberg tar selvkritikk: – Jeg var upresis

  Aftenposten
 4. Stortingshøringen: SV mener Erna Solberg har feilinformert Stortinget

  Aftenposten
 5. Regjeringen varsler storsatsing på terrorsikring

  Aftenposten
 6. Gradert rapport viser at politiet forgjeves ba om penger til objektsikring

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no