SAUMFARER OMRÅDET: I øsende regnvær startet 25–30 menn og kvinner et søk etter Stig Evje som ble borte i mai. De frivillige starter søket fra Fylkesvei 196 og østover i terrenget. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Familiens desperate jakt

STORSLÅTTE (VG) I underkant av 30 frivillige trasket i går i øsende regnvær gjennom myrer og tette kratt for å lete etter Stig Ingar Evje (44).

 • Stella Bugge
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over to år gammel

3. mai forsvant tobarnsfaren og den administrerende direktøren i Implenia Norge fra familiehytta på Sjusjøen i Ringsaker.

– Livet nå er litt som å kjøre rundt i en rundkjøring, sier Stigs søster Janne Evje (42) til VG.

Sammen med lillesøsteren Tone (39) har hun denne helgen tatt initiativ til å be lokalbefolkningen rundt Synnfjellet om hjelp til å finne storebroren.

– Det er tre veier ut av denne rundkjøringen; den ene er at vi finner Stig død og at han trolig har vært død lenge. Den andre er at han er i live og dukker opp på et eller annet tidspunkt, mens den tredje veien er at vi aldri får noe svar. At han er død, men at vi ikke finner ham. Det er den veien vi frykter mest, sier hun ettertenksomt.

SAVNET: Stig Ingar Evje (45) fra R lingen har v rt savnet siden 3. mai da han forsvant fra familiehytta på Sjusjøen. Foto: PRIVAT

Frykter vinteren

Så lenge det fortsatt er håp om å finne broren i live føler søstrene at de ikke kan velge avkjørsel i rundkjøringen.

– Veien med håp vil stoppe av seg selv på et eller annet tidspunkt. Når elgjakten er over og det kommer snø i fjellet lukker denne veien seg litt av seg selv, sier Janne Evje.

Det er gjort fem observasjoner av en mann som kan ligne på Evje i Synnfjellet. Den første ble gjort 14. mai, den seneste 11. august. Derfor er området rundt Skjervungfjellet, en fjelltopp midt mellom Lillehammer og Fagernes, interessant selv om det ligger et godt stykke unna familiehytta på Sjusjøen som Evje forsvant fra den 3. mai klokken 06.07.

SØSTRENES MARERITT: Stigs søstre Tone (t.v.) og Janne sørger for å ta imot tips om deres savnende bror. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Lørdag stilte hyttefolk, venner, FN-veteraner og lokalbefolkningen opp for å lete etter Stig. Flere hadde med seg hunder.

– Jeg traff søstrene i nærbutikken i bygda. Jeg synes synd på dem rett og slett og vil gjerne støtte dem, forteller Lisbeth Fjellhaug som stilte med hunden Balder. Hun bor i Totenvika, men har hytte her oppe.

Målet med leteaksjonen er selvsagt å finne Stig eller tegn på at han har vært i området – bålrester, liggeplasser eller uvanlig trehugst.

– Det er jo litt som å lete etter nålen i høystakken, men med 25 mennesker får vi dekket et større område, sier Tone Evje.

Takker hjelperne

Tone og Janne Evje er veldig takknemlige for alle som stiller opp.

– Vi er imponert over den vanvittige omsorgen vi har møtt. Mange sier at nordmenn er kalde og kjølige, men vi synes den omsorgen folk viser er helt utrolig, forteller Janne.

Ikke bare her oppe på fjellet, men også hjemme hvor folk plutselig har stått på døren med mat og hjemmelagde kaker til 17. mai. Og det lokale hotellet har ifølge søstrene vært velvilligheten selv fra første dag.

Den sammensveisede storfamilien har fordelt på oppgavene med å lete etter Stig, ta vare på barna og få hverdagen til å gå rundt.

Ingen har med sikkerhet sett Stig Ingar Evje siden han forsvant, men politiet og familien har fått mange tips og søstrene håper at en fersk observasjon av Stig kan utløse en ny offisiell leteaksjon.

Felles for observasjonene er at mannen har unngått mennesker og løpt til skogs når han har sett folk med hund.

Søstrene forteller at storebroren dro på hytta på Sjusjøen sammen med faren deres i mai for å hvile ut.

ORGANISERT LETING: Letingen foregår blant annet i Spåtind-området mellom Lillehammer og Fagernes. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

– Han var preget av at han hadde møtt veggen, noe som skjedde helt uventet bare noen dager før han forsvant. Han hadde sovet svært lite og vært under stort press i lang tid, forteller Tone Evje og legger til at broren på det tidspunktet hadde vært sykmeldt en ukes tid.

Evje er FN veteran fra Bosnia hvor han tjenestegjorde for 20 år siden.

– Det har ikke preget ham siden, men rett før han forsvant sa han at kjente på trykket fra den tiden, forteller Tone Evje.

Søstrene mener broren var forvirret da han forsvant.

– Vi vet at dette hverken var villet eller planlagt, sier Tone.

Ifølge søstrene kom Stig Ingar Evje og faren sent fram på hytta på Sjusjøen denne maikvelden før Stig forsvant og de rakk bare å spise kveldsmat før de gikk og la seg. Klokken 06.07 hørte faren at ytterdøren ble lukket. Men det var slett ikke uvanlig at Stig tok seg en løpetur før frokost.

FIKK INFO: Fredag var det et møte i gymsalen på Torpa barne- og ungdomsskole i forbindelse med at Stig Evje forsvant. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

– Uvirkelig

Siden har familien lett desperat etter tobarnsfaren som hverken hadde med seg mobiltelefon, lommebok eller annen elektronikk da han forsvant.

Søstrene tror broren kan ha overlevd ved å forsyne seg av tørrmat i en eller flere hytter. I tillegg finnes det også en miljøstasjon på Synnfjellet hvor det kastes matavfall.

De ber derfor hytteeiere i området om å ta kontakt hvis de mangler noe eller ser at det har vært besøk i hytta.

– Og hvis noen skulle se en mann i fjellet som ser ut som om han har vært ute lenge, så stopp og slå av en prat og spør om han heter Stig, sier Janne Evje.

Søstrene forteller at de lever i en konstant følelse av uvirkelighet.

– Vi føler at vi gikk inn i en påskekrim i mai og at vi er der fremdeles. Er det mulig? Er dette oss? Kan vi ikke snart våkne opp? sier Janne Evje.

Samtidig er det viktig for dem å vite at de har gjort alt i deres makt for å finne broren.

– Det er viktig slik at vi kan leve videre med det utfallet som blir, avslutter Janne Evje.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Stig Ingar har vært savnet siden 3. mai: Familiens desperate jakt

 2. Ber lokalkjente om hjelp til å finne Stig (44)

 3. Evje-forsvinningen: Sender truse inn til DNA-analyse

 4. Familiens bønn til savnede Stig: – Kom hjem!

 5. Evje-forsvinningen: T-skjorte som hang til tørk i skogen forsvant

Fra andre aviser

 1. Politiet tror savnet 45-åring er funnet død ved Sjusjøvatnet

  Aftenposten
 2. Politiet har sperret av området ved savnedes bolig

  Aftenposten
 3. Ventet ett døgn med å iverksette letingen etter savnede Janne Jemtland

  Aftenposten
 4. Politiet: Sannsynligheten øker for at det har skjedd noe med Janne Jemtland

  Fædrelandsvennen
 5. Savnet i snart en uke – i dag skulle Rakavan Jeevaharan feiret 21-års dagen sin

  Aftenposten
 6. Savnet i to uker: Ingen nye spor etter Janne Jemtland

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder