Fondsfest!

10 000,- vokste til 14 658,- på ett år

De beste aksjefondene har det siste året gitt en eventyrlig avkastning på mer enn 46 prosent.

  • Arne Skogseth
  • Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

FONDSEKSPERT: Redaktør Bjørn Erik Søttem i Dine Penger råder dem som sparer i fond, til å spre sin aksjeportefølje. Foto: Hege Johnsen

Mens de beste høyrentekontoene gir rundt to prosent avkastning på sparepengene dine, har altså sparing i norske aksjefond gitt mer enn 20 ganger så høy avkastning.

Usedvanlig lav rente og en «oljefyrt» børs sørget for en skikkelig boom for norske aksjefond.

- Oslo Børs steg voldsomt i fjor, mens resten av verdens børser utviklet seg nærmest flatt. Og det er klart at den sterke veksten i oljeprisen vi opplevde gjennom fjoråret, bidro sterkt til den kraftige kursstigningen på det norske markedet, sier redaktør Bjørn Erik Sættem i bladet Dine Penger.

Stimulerende rente

I tillegg unngikk norsk økonomi den kraftige nedgangen mange andre land og markeder opplevde i fjor. Resultatet var at bare noen få nordiske og utenlandske fond fikk en oppgang i nærheten av de beste norske.

- Og lav rente stimulerer også aksjemarkedet. Jo mindre du får for penger i banken, jo mer attraktive blir andre former for plassering av sparepenger, sier Sættem. Men derfra til å si at nå må alle plassere alle sine sparepenger i norske aksjefond, det er et langt skritt.

- Det er veldig vanskelig å si hvilke markeder det vil være best å investere i til enhver tid, sier Sættem.

Langsiktig

- Det beste rådet vi kan gi dem som vil spare i aksjer eller fonds, er at de må spre sin aksjeportefølje.

I utgangspunktet er det viktig å huske at sparing i aksjefond er en langsiktig spareform. Ikke legg all verdens vekt på ett års utvikling. Sparer du i fond må du minst ha et fem års perspektiv på din sparing, helst 10 års. Aksjemarkedet må ikke sammenlignes med strømmarkedet, der det er lurt - og kostnadsfritt - å shoppe rundt for å få billigst mulig strøm. Har du plassert pengene i aksjefond, bør de få stå i ro lengst mulig, også fordi det koster å flytte på dem.

Men når det er sagt - har du plassert aksjepengene dine bare i norske fond, bør du nå vurdere å flytte en god del over til mer internasjonale fond. Det er sjelden smart å ha alle eggene i én kurv. Dessuten mener mange eksperter at det er større gevinstpotensial i internasjonale fond.

Her er Bjørn Erik Sættems råd: Vil du satse på langsiktig sparing i bare ett aksjefond, velg et bredt globalt fond med lave kostnader. Ønsker du en mer spredt fondsportefølje, bør du sette minst halvparten av pengene i globale fond, en fjerdepart i norske fond og den siste fjerdeparten i regionale fond.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder