JÆREN-FERIE: Familien Åsbøs hus på Nærbø i Rogaland blir stilt gratis til disposisjon for en barnefamilie som trenger det. Kristine Åsbø har opplevd en enorm pågang, men familien har ennå ikke bestemt hvem som får låne huset. Foto:www.aeroview.no,

Debatten om ferie-forskjellene vekker engasjement: Gir bort gratis familieferie

Låner bort hus og bil en måned

Satte sammen gratis feriepakke

Vil gjøre en forskjell for familie som ikke har råd

Når Kristine Åsbø og familien selv drar på ferie, overlater de hus, bil og en hel feriepakke med gratis aktiviteter til en barnefamilie som ellers ikke hadde hatt råd til å dra på ferie.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi vet at mange norske familier har det vanskelig. Jeg fikk en idé i pinsen om at vi må kunne låne bort huset vårt og tilby en annen familie en ferie når vi selv reiser bort, sier Åsbø til VG.

Hun jobber som lærer og familien hennes har erfaring som fosterfamilie og støttefamilie. Kristine har fulgt med på engasjementet rundt VGs artikler om ferie-forskjellene i pinsehelgen. Hun opplevde at hennes egen Facebook-melding om at hun ville tilby familiens eneblig som gratis feriebolig, ble delt enormt mange ganger på sosiale medier.

Les Kristines eget tilbud om gratis-ferie på Facebook.

LÅNER BORT HUSET: Kristin Åsbø. Foto:Privat,

Selv brukte hun mesteparten av helgen på å ringe rundt for å lage en pakke med gratis ferieaktiviterer for familien som skal få låne huset hennes.

- Jeg tok noen telefoner, og fikk overveldende positiv respons. Jeg har ikke imidlertid ikke tall på alle telefonene og meldingene fra mennesker og familier som kan fortelle sterke historier om manglende ferier og ferieturer, sier Åsbø til VG.

I aktivitetslisten fikk hun fort inn tilbud om gratis surfekurs, inngang på Oljemuseet, gratis båttur i Ryfylke, inngang på Jærmuseet, familiebilletter på lekeland samt gavekort fra en pizza-kjede.

- Du er ikke redd for at du nå gjør det offentliges jobb ved å hjelpe familier med dårlig råd?

- Ja, jeg gjør nok til en viss grad det. Samtidig vet jeg at kommunene og det offentlige lever under et voldsomt arbeidspress. Da er det nok ikke ferier for barnefamilier som blir prioritert, svarer Åsbø.

LÅNER BORT BILEN: Også familiens egen privatbil blir stilt gratis til rådighet. Foto:Privat,

Hennes største ønske med tiltaket er at flere familier gjør som familien Åsbø og tilbyr tomme hus, hytter og ubrukte biler til barnefamilier som trenger det.

- Jeg har registrert at noen allerede har tatt etter, og jeg håper flere gjør det samme. Vi vet jo at mange barnefamilier sommer etter sommer ikke har råd til noe - mens andre virkelig opplever at sommerferien er årets høydepunkt, sier Åsbø.

Les også om Abid Raja: Løy om sommerferiene sine

Hun har registrert at en familie vil låne bort sommerhuset sitt i Sverige gratis, og flere tilbud vil ventelig komme.

Kristin Åsbø tenker at de store ferieforskjellene er et symptom på de stadig økende økonomiske forskjellene blant norske barnefamilier.

- Jeg tror nok at forskjellene bare blir større og større her i landet. Vi bor nær oljebyen, og noen her har ekstreme lønninger. Kontrastene blir store, samtidig treffes ungene til foreldre med både høye inntekter og lave inntekter på skolen. Der kan det være utfordrende å legge til rette for at alle skal kunne fortelle om sine ferieopplevelser, sier Åsbø, som selv er lærer.

- Hvordan håndterer du som lærer samtalene om forventninger til- og erfaringer fra barnas ferie?

- Jeg legger vekt på at alle har opplevd noe. Husk, at for barn kan det være like verdifullt å fange frosk som å dra på reise til fjerne land. For oss lærere og voksne er det viktig å vise interesse og ha en positiv holdning til alle, svarer Kristine Åsbø.

- Du stoler på at familien som får låne huset deres, behandler det pent?

- Vi håper og stoler på at de vil vise oss respekt og tillit, svarer Åsbø.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder