Politiet: Har gjort det største kokainbeslaget i Norge noensinne

Tolletaten har beslaglagt rundt 800 kilo kokain hos et av Bamas anlegg i Oslo. Det er tidenes største kokainbeslag i Norge.

Publisert:

– Det er verdt mange hundre millioner kroner, sier Grete Lien Metlid fra Oslo-politiet under en pressekonferanse torsdag kveld. Ingen er så langt pågrepet.

Områdeleder Tim Gurrik i Tolletaten sier beslaget inneholder dobbelt så mye kokain som etaten har beslaglagt til sammen i løpet av de siste fem årene. Ved å pløye seg gjennom et hundretalls kasser med frukt, avdekket tollerne funnet.

Kokainen ble funnet blant frukt i fruktkasser på et av Bamas anlegg i Oslo. Det er kommunikasjonsdirektør Pia Guldbrandsen i Bama som bekrefter at beslaget ble gjort hos dem, men hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

BAMAS ANLEGG: Kokainbeslaget ble gjort på et av Bamas anlegg i Oslo. VG vet ikke om det er snakk om dette konkrete anlegget.

I følge Gurrik har Tolletaten og politiet grunn til å tro at hele partiet med frukt og narkotika kommer fra Sør-Amerika.

Tirsdag denne uken ble et tilsvarende, men større kokainbeslag gjort i Brandenburg i Tyskland. Det var på 1200 kilo.

– Organisert og alvorlig kriminalitet

Grete Lien Metlid i Oslo-politiet sier at saken nå etterforskes i stor styrke og at de har kontakt med Interpol for internasjonalt samarbeid.

– Det er åpenbart organisert og alvorlig kriminalitet. Vi ønsker nå ikke å si hvor i byen beslaget er gjort, og det er viktig å si at ingen er pågrepet. Vi etterforsker saken med stor styrke. Det er alvorlig kriminalitet, og vi har alltid et mål om å gå for bakmenn.

Hun sier det er liten tvil om at et så stort parti knytter seg til organisert kriminalitet.

– Det er et formidabelt beslag.

REKORDBESLAG: Grete Lien Metlid, leder for felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt.

Sikkerhetsrisiko

Når det er snakk om så store verdier som i dette beslaget, kan det utgjøre en sikkerhetsrisiko.

– Det er for tidlig å si hvem som var ment som mottaker. Vi jobber alltid, også i denne saken, etter flere hypoteser. En av teoriene kan være at dette ikke var ment for Norge og det norske markedet.

Ifølge Gurrik har Tolletaten et omfattende internasjonalt samarbeid.

– Med bakgrunn av informasjon vi fikk i samarbeidet, kunne Tolletaten i Oslo spore opp sendingen sentralen i Oslo. Det ble gjort manuell kontroll av et hundretalls fruktkasser. Vi fant kassene og gjorde beslag av de, så tok vi kontakt med politiet. Det er et rekordstort beslag.

Politiet har opprettet kontakt med Interpol.

– Fremover er det viktig å se om det har sammenheng med andre store beslag gjort i Europa, for å se om det var ment for Norge eller feilsendt til Oslo, sier Metlid.

Vil ikke si hvor

Politiet har ikke ønsket å gå inn på nøyaktig hvor i Oslo kokainen ble funnet, fordi det er tidlig i etterforskningen.

– Det er funnet sentralt i Oslo, er det Metlid har sagt. Så store verdier i narkotika kan utgjøre en risiko for samfunnet, sier hun.

– Det kan utgjøre en risiko i at noen vil forsøke å få kontroll på dette partiet. Enten at det har kommet på avveie, eller at noe har gått galt. Det er derfor vi er opptatt av å gå ut med informasjonen, for å være i forkant før noen prøver å finne og lokalisere dette stoffet.

Metlid kan ikke utelukke at det er et større narkotikanettverk i Norge de har avdekket.

– Vi vet ikke om dette var ment for det norske markedet og hva veien videre var.

Ifølge Gurrik kom beslaget i Norge som en konsekvens av et større beslag i Tyskland. Politiet kan ikke si noe om det er gjort noen pågripelser i forbindelse med beslaget i Tyskland.

– Gjennom kontaktene vi har, pekte det mot et parti som kunne ha gått til Norge. Vi fikk denne informasjonen, og gjorde undersøkelser. Slik fant vi lokaliseringen.

Kokainen skal ha vært der i antageligvis bare noen dager. Tolletaten brukte også narkotikahunder i beslaget.

Rettelse

RETTELSE: I et nyhetsvarsel fra VG ble det gjengitt at politiet har gjort et beslag på 850 kilo kokain. Det riktige er at politiet opplyser at beslaget er på cirka 800 kilo kokain. Rettelsen ble gjort 30.03.2023 klokken 18.53

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no