Vannet flommer

- La strømprisen flyte!

TRONDHEIM (VG) I vinter er det tid for å la strømbørsen bestemme strømprisen din. Dropp nye fastprisavtaler - tegn spotprisavtaler, er ekspertrådet i høst.

Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

VELG SPOT: Redaktør Bjørn Erik Sættem i bladet Dine Penger anbefaler at du lar strømbørsen styre strømprisen din. Foto: DINE PENGER

Styr unna Jotunkraft

Hold dere unna Jotunkraft, som legger hele 3,10 øre på toppen av en etter norske forhold dyr strøm.

Men Bjørn Erik Sættem, redaktør i bladet Din Penger, er klar i hva han ville valgt.

- Spotpris er i alle fall vår anbefaling i dag, sier han.

- De som tegner 1 års fastpris i dag, kan få en pris på 33,9 øre pr. kWh. Det er 4-5 øre høyere enn spotprisen har vært de siste ukene.

Selv om spotprisen kanskje vil stige noe ut gjennom vinteren, er magasinfyllingen bedre enn på lenge. Vi går inn i vintersesongen med en magasinfylling på rundt 80 prosent før det legger seg snø i fjellet og tilsiget til kraftmagasinene stopper.

Det gjør at vi kan regne med at spotprisen ikke vil bli like høy i vinter som den har vært de to siste årene. Videre pleier spotprisen å synke utover vår og sommer.

Fastpris høyest

- Med andre ord vil den som binder prisen på dagens 1-årspriser, binde seg til en fastpris som er høyere enn dagens spotpris. Denne høye fastprisen vil man dra med seg gjennom våren og sommeren, da spotprisen normalt er lav, sier Sættem.

Men om det er strømbørsen eller selskapenes tilbud om fastpris som bestemmer: Norske strømkunder har allerede måttet forholde seg en til strømpris på et høyt nivå.

VG har sammenlignet spotprisen på strøm på den nordiske strømbørsen Nordpool i september de siste fem år. Gjennomsnittsprisen er 15,9 øre pr. kilowattime (kWh). Høyeste septemberpris var i fjor med 26,6 øre, men strømmen var bare 2 øre billigere pr. kWh i år.

Helt glemt synes prisnivået i september 2000 å være. Da du kunne kjøpe en kWh for under halve prisen av i år. Da var septemberprisen 10,3 øre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder