Fra null til 39 millioner på et år

NYHETER

EIDSVOLL/OSLO (VG) Her er den mystiske pyramidekongen Jim Wolden (31), som kan ha tjent så mye som 50 millioner kroner på The 5 Percent Community (T5PC).

Publisert: Oppdatert: 21.11.04 08:05

Av PER VALEBROKK, LINE DUGSTAD, LEIF WELHAVEN, ANDREAS ARNSETH, PÅL K. ERTZAAS

- Jeg er blitt like lurt som alle andre, hevder Jim Wolden overfor VG gjennom en venn.

I 2003 suste han opp fra ingenting til å bli Sørums aller rikeste mann, med en ligningsformue på 39 millioner kroner og en inntekt på 27 millioner. Pengene gikk raskt ut igjen:

* Wolden kjøpte en flott eiendom i Eidsvoll kommune til fire millioner kroner.

* Flere sportsbiler i millionklassen, blant annet en Lamborghini, dukket opp på gårdsplassen.

* I hagen anla han tennisbane.

* Et svømmebasseng var under utgraving.


I tillegg bestilte Wolden en Princess luksusbåt til 20 millioner kroner. Denne ble aldri betalt, og kjøpet ble derfor kansellert.

Den søkkrike T5PC-gründeren har ellers holdt en meget lav profil, og har aldri tidligere vært avbildet i noen avis.

På ukjent sted

Wolden er nå i Økokrims søkelys, og befinner seg for tiden på ukjent sted i Europa.

Bildet i dagens VG er tatt før det elleville vervemøtet i Exporama-senteret utenfor Oslo i august 2003, som VG omtalte i går. Arrangementer som dette var en viktig del av T5PCs innsanking av nye medlemmer.

I Exporama-senteret slo T5PC virkelig på stortromma for å sette småsparerne i rett stemning. Kampen janitsjar spilte, og «Big Brother»-kjendisen Thor Hermansen kjørte rundt i en smekker, gul Ferrari for å skape et inntrykk av rikdom.

Inne i salen vartet artister som Bertine Zetlitz, Vazelina Bilopphøggers og Great Garlic Girls opp med et forrykende show - alt anført av NRK-kjendisen Knut Borge som konferansier.

Men de færreste av de stadig mer oppglødde tilskuerne visste at en av mennene i salen, en pent antrukket og kraftig bygd mann med mørkt hår, var selve hjernen og bakmannen: Jim Wolden.

Men stor byggeaktivitet på eiendommen vitnet om at en tilsynelatende pengesterk familie hadde flyttet inn: Arbeidsfolk skal ha jobbet med å bygge både en tennisbane og svømmebasseng på eiendommen.

I fjor høst skal imidlertid alt byggearbeidet ha stanset opp - og bassenget og banen står ennå uferdig. Ifølge vitner kom også Falken til eiendommen og hentet flere av Woldens luksusbiler.

Mislykkede prosjekter

Romerike-mannen har ifølge bladet Kapital en lang liste over mislykkede forretningsprosjekter bak seg før T5PC-starten våren 2003:

* Han startet Club Coyote, en bar der de ansatte skulle danse på bardisken. Selskapet minnet om en pyramide, der folk skulle betale for å bli medlemmer og så tjene penger på å verve nye medlemmer. Club Coyote gikk konkurs.

* Wolden startet også Nettreiser og Network Holiday Ltd., en klubb der medlemmer skulle få billige feriereiser. Også her skulle medlemmene tjene penger på å verve andre. Selskapet ble tvangsoppløst.

* Han var med i pyramidenettverkene Alpha Club, Business Club og Life Wealth 8.

* T5PC-gründeren drev et bilimportfirma, som ble tvangsoppløst. Bobestyreren påpekte en rekke sterkt kritikkverdige forhold.

* Wolden ble dømt til seks måneders fengsel for momsbedrageri på salg av bøker i 1997 og 1998.

Holdt navnet hemmelig

Wolden fant først gull da han våren 2003 startet T5PC sammen med blant andre tidligere Oslo FpU-leder Chim Kjølner. Men fra dag én ble Woldens navn holdt utenfor. Flere kilder i pyramidemiljøet sier til VG at Woldens tvilsomme bakgrunn gjorde at hans sentrale rolle i T5PC var hemmelig.

- Mange av oss hadde nektet å være med på dette hvis vi hadde visst at Wolden sto bak, sier en sentralt plassert kilde i pyramideselskapet.

Etter det VG vet, forsikret også T5PC-direktør Pål Roppen aksjonærer og medlemmer om at Wolden ikke hadde noe med pyramideselskapet å gjøre.

Men Wolden hevder gjennom sin venn at han ble kastet ut av T5PC-driften. Han mener styret som overtok, og som nylig ble avsatt, har ansvaret.

- Jeg har ikke vært involvert i den daglige driften siden juni/juli 2003. Resultatet av driften får det gamle styret stå inne for.

- Har du et ansvar for at over 70000 personer kan ha tapt inntil en milliard kroner?

- Nei, jeg skammer meg på vegne av det gamle styrets inkompetanse og arroganse. Jeg er like opptatt av at sannheten om selskapets drift ser dagens lys, slik også alle ønsker. Jeg føler meg like lurt som alle andre, sier Wolden.

T5PC-gründeren avviser at så mye som en milliard kan være tapt.

- Etter den informasjonen jeg har, er summen du nevner tatt ut av løse luften. Jeg tror det dreier seg om totalt 350 millioner kroner, som tilsvarer den totale omsetningen i selskapet. På bakgrunn av etterforskningen vil sannheten komme for en dag, og man vil tydelig se hvem som har ansvaret for kollapsen.

Gikk hett for seg

Wolden benekter å ha tjent opp mot 50 millioner kroner på pyramiden, og sier at det kun dreier seg om de 27 millionene som fremgår av ligningen.

I en artikkel i T5PCs internblad fra i sommer, beskrives pyramideselskapets tilvekst. Wolden nevnes ikke med ett ord. I artikkelen beskrives hysteriet som raskt oppsto etter at T5PC ble lansert:

«Stadig nye medlemmer strømmer inn, og faksmaskinene i resepsjonen (...) spyr ut så mange innmeldinger at det går hett for seg, bokstavelig talt.»

Bunkene med innmeldinger vokste seg store. Chim Kjølner, som selv har tjent mange millioner på T5PC, sier i internbladet:

- Jeg husker vi hadde en galgenhumor på hvor mye hver bunke fra faksen var verdt.

Etter hvert som selskapet vokste og ble for uoversiktlig, hentet de inn Pål Roppen som administrerende direktør. En annen T5PC-gründer, Andreas Grøstad, sier til internbladet:

- Det var viktig at vi fikk satt i gang en ryddejobb, men samtidig ser vi i ettertid at den kanskje noe overdrevne korrektheten som kom inn da drepte noe av entusiasmen. Vi kunne nok fortsatt vært litt mer «cowboy» uten å bryte noen lover.

Etterforsker annen sak

Økokrim har satt i gang full etterforskning av T5PC. Som VG skrev i går vil flere personer tilknyttet selskapet bli pågrepet i løpet av den nærmeste tiden.

Jim Wolden har fra før en annen politisak på seg. Romerike politidistrikt siktet ham i høst for å ha unnlatt å sende inn avgiftsoppgaver for merverdiavgift for totalt tre millioner kroner.

- Siktelsen står ved lag, og vi etterforsker denne saken pr. i dag. Siktede er ikke avhørt, opplyser politiadvokat Ellen Ilstad ved Romerike politidistrikt.

På bakgrunn av en anmeldelse fra Skattekrimenheten gikk etterforskere fra politiet og saksbehandlere fra ligningsmyndighetene til aksjon mot Wolden. Denne etterforskningen kan nå bli en del av Økokrims gransking av T5PC.

Her kan du lese mer om