ÅPNER FOR Å BLI ORDFØRER: Fabian Stang har være Oslo Høyres fremste stemmesanker ved de siste kommunevalgene. Nå åpner han for å bli ordførerkandidat. Foto: Helge Mikalsen

Stang åpner for ordfører-comeback

Oslo Høyre skal jakte ny ordfører-kandidat etter Fabian Stang (62). Det kan ende med Stang inn - igjen. Men først skal Stang være advokat hos John Christian Elden (50).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg kan bekrefte at jeg fremover skal jobbe 50 prosent for Oslo Høyre og 50 prosent som advokat hos advokat John Christian Elden. Jeg gleder meg til begge deler, sier Fabian Stang til VG.

les også

Trekker seg som «Skrue»-forsvarer etter Jensen-konflikt

Høyre og Elden

Han har dermed på plass sitt arbeidsløp fremover, etter at han gikk av som statsskretær i forbindelse med regjeringsutskiftningene i januar.

Da Fabian Stang satset på å komme inn på Stortinget i fjor, og tapte nominasjonsprosessen i Oslo Høyre, sa han at det ikke var aktuelt for ham å komme tilbake som ordførerkandidat ved kommunevalget om halvannet år.

les også

Fabian Stang tapte nominasjonskampen: – Glad det er over

Han sa han håpet partiet i stedet kan finne en velegnet kvinnelig politiker.

VG har vært i kontakt med en rekke aktører i Oslo Høyre, som kjenner mulige kandidater.

Profilerte kvinner

Tre høyprofilerte kvinner nevnes av flere:

Tidligere statsråder Kristin Krohn Devold (56) og Kristin Clemet (60), samt tidligere stabssjef hos statsminister Erna Solberg (56), Julie Brodtkorb (44).

les også

Kristin Clemet: Joner-saken er en gavepakke til Listhaug

Brodtkorb ønsker ikke å kommentere saken, men etter hva VG forstår er det lite sannsynlig at hun er aktuell.

Hun ble i fjor toppsjef i Maskinentreprenørenes forbund.

Krohn Devold er i dag administrerende direktør i NHO Reiseliv og sier til VG at det ikke er aktuelt for henne å stille som ordførerkandidat.

Clemet leder den suksessrike tenketanken Civita, på 12 året.

Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Aktuell kvinne

Tidligere finansbyråd Kristin Vinje (54) nevnes som mulig kandidat. Vinje var finansbyråd i Oslo fra 2009 til 2013, da hun ble innvalgt på Stortinget. Hun er i dag visedekan ved det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Oslo, etter at hun falt ut av Stortinget ved høstens valg.

– Jeg har ikke tenkt mye på det, men jeg vil ikke lukke døren for den muligheten. Er jeg ønsket, er det noe jeg vil vurdere, sier Vinje til VG.

Det fremholdes at hennes største utfordring er den lange tradisjonen i Oslo Høyre om at ordføreren skal være en markant og relativt kjent skikkelse:

Høyres tre siste ordførere har vært profilene Albert Nordengen (1976–1990), Per Ditlev-Simonsen (1995–2007) og Fabian Stang (2007–2015).

Vinje er relativt ukjent og går mer inn i tradisjonen til de øvrige partiene i Oslo, som ofte har valgt relativt ukjente ordførerkandidater, nå sist med SVs Marianne Borgen, som ikke er like profilert.

Folke Fredriksen

Noen profilerte menn nevnes også:

Tidligere byrådsleder Erling Lae (70). Men han sier til VG at han ikke vil vende tilbake til politikken.

En kandidat som også nevnes, er Bård Folke Fredriksen (50). Han har en meget lang karriere som Oslo-politiker, blant annet som byråd for byutvikling fra 2009 til 2015. Han var frem til regjeringsrokkeringen i januar statssekretær i Kulturdepartementet og er for tiden sekretariatsnestleder og leder av politisk avdeling i Høyres stortingsgruppe.

Folke Fredriksen blir fremstilt som en folkelig politiker, som kan passe utmerket som ordfører.

Han ønsker ikke å si noe om han er aktuell.

Men jakten på Fabian Stangs arvtaker som ordfører-kandidat for Oslo Høyre, kan ende med at Stang selv stiller. Det bekrefter han i dag overfor VG.

les også

Stang vrakes fra sikker stortingsplass

– Vil ikke lukke døren

– Jeg har ment og fortsatt mener, at det beste for Oslo Høyre hadde vært å funnet en sterk og profilert kvinnelig ordførerkandidat.

– Hva om det ikke går; er du åpen for å revurdere og stille som ordførerkandidat hvis du er ønsket?

– Jeg vil ikke lukke døren for det. Men hvis det skal være aktuelt så må det være fordi Oslo Høyre ønsker at jeg skal være deres ordførerkandidat, sier Stang.

– Du vil ikke gå i noen kampvotering?

– Nei, det må være bred oppslutning for at det skal være aktuelt, sier han.

– Jeg vil ikke avskrive Fabian Stang. Han var en god og folkekjær ordfører som hele landet lærte å kjenne, sier en sentral Høyre-kilde i Oslo.

VG har vært i kontakt med krefter som jobbet mot at han skulle få sikker plass på Oslo Høyres stortingsvalgsliste i fjor.

les også

Fabian Stang vrakes av de unge

– Utmerket kandidat

De fremholder at den motstanden skyldes at de mente det var bedre kandidater enn Stang, som burde få plass på Stortinget.

– Men som ordfører, er han en utmerket kandidat.

En annen sier det slik:

– Vi er avhengige av å ha kjente politikere og stemmesankere høyt på Høyres liste i Oslo, hvis vi skal greie å vippe ut det rødgrønne byrådet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder