Skal ta de som betaler svart

Skattedirektøren varsler kamp også mot private

SKIEN (VG) Risikoen for å bli tatt for å betale svart skal øke. Skattedirektøren vil utvide kampen mot svart arbeid fra næringslivet til også å gjelde privatkundemarkedet.

 • Jon Inge Hansen
 • Fridtjof Nygaard
 • Andreas Arnseth

Artikkelen er over 14 år gammel

SKJERPER SKATTEMORALEN: Finansminister Kristin Halvorsen og skattedirektør Barne Hope varsler økt innsats mot dem som jobber svart. Her er de på Operatomta i Oslo, byggeplassen som skal være ren for svart arbeid. Foto: Nils Bjåland

- Betaler du svart, bedrar du naboen. Alle andre, også dine nærmeste, må betale mer i skatt hvis du deltar i kjøp og salg av svarte tjenester, sier skattedirektør Bjarne Hope.

Skattedirektøren avslører at Skattedirektoratet og Samarbeidsforumet mot svart økonomi vil justere strategien i kampen mot svart arbeid. Nå skal innsatsen vris mot deg og meg, vår samvittighet og skattemoral.

Urettferdig skattesystem

I tiden fremover skal Skattedirektoratet utarbeide strategien for kampen mot det svarte privatmarkedet.

På skattedirektørens bord ligger en ny undersøkelse fra «Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning», om holdninger til svart arbeid.

Rapporten viser generell motvilje mot skatteunndragelser, men de spurte synes det er greit hvis skattesystemet er urettferdig.

Hele 74,5 prosent aksepterer svart arbeid hvis de oppfatter skattesystemet som urettferdig, og nesten halvparten (45,7 prosent) synes det er greit å unndra skatt hvis de mener at skattepengene blir brukt feil. Skattedirektøren frykter at økt tilbud på utenlandsk arbeidskraft vil gi mer svart arbeid i privatmarkedet.

- Det er iallfall ingen nedgang, og vi frykter at det vil øke. Derfor vil vi justere strategien, mer over mot konsumentmarkedet, sier skattedirektør Bjarne Hope.

- Altfor utbredt

Mye er gjort i forhold til næringslivet, blant annet opprettelsen av fem regionale skattekrimenheter og et hvitt register i byggbransjen.

For lite er gjort i forhold til privatmarkedet, mot privatpersonene som villig vekk kjøper blant annet håndverkstjenester svart.

- Her er nok dessverre det svarte arbeidet altfor utbredt, sier Bjarne Hope.

Hvor utbredt, er det ingen som vet, anslagene over de svarte inntektene spriker fra 13 milliarder til over 100 milliarder.

Det finnes i hovedsak to måter å måle svart arbeid på; spørreundersøkelser og analyser av kontantstrømmen. Størstedelen av Norges Banks kontantbeholdning på 40 milliarder kommer aldri innom bankene igjen, og antas å bli brukt til kontant oppgjør i lyssky virksomhet.

13 milliarder

* Frisch-senteret har beregnet de svarte inntektene i Norge til 13 milliarder, basert på en omfattende spørreundersøkelse. Det omfatter hovedsakelig inntekt fra svart arbeid, men også svarte inntekter fra for eksempel utleie, vedsalg og verdipapirer.

* Den italienske økonomen Isilda Shima, som er knyttet til det norske Frisch-senteret, har gjennom kontantstrømanalyse beregnet den svarte økonomien i Norge til å være 67 milliarder.

Det omfatter all den svarte inntekten, men også kriminell virksomhet som for eksempel narkotikahandel.

* Skattemyndighetene i Norge og Norden antar at de svarte inntektene utgjør 3-6 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP).

For Norge er det mellom 52 og 104 milliarder, regnet ut fra anslått BNP i 2005.

Lover støtte

Ifølge Frisch-senteret nådde det svarte arbeidet en topp i 1989, med jappetid, gjeldskrise og høy ledighet. Siden har det flatet ut til et stabilt nivå i overkant av 10 milliarder.

- Over 10 milliarder i svarte inntekter er mye nok til at vi skal bekjempe det, sier skattedirektør Bjarne Hope.

Den nye finansministeren lover skattedirektøren økt støtte i kampen mot svart arbeid.

- Myndighetene skal prioritere arbeidet med å bekjempe skatteunndragelser høyere. Vi må ha ressurser og folk med kompetanse som kan gjøre jobben og slå ned på dette. De som følger lover og regler, må støttes, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV) til VG.

Mer om

 1. Stoltenberg-regjeringen
 2. Svart arbeid

Flere artikler

 1. Hver tredje nordmann kjøper svart

 2. Opprydding i byggebransjen

 3. Ambassadeansatte skal ha jobbet svart

 4. Har du dårlig skatte-samvittighet: Skatteetaten ber folk søke amnesti

 5. Kjør på med skatt

Fra andre aviser

 1. Skatteunndragelser og krisetid

  Aftenposten
 2. Flere tatt for skatteunndragelser i fjor

  Aftenposten
 3. Samler skatteinnkrevingpå færre kontorer

  Bergens Tidende
 4. Skatteetaten fant 14 milliarder som ikke var skattlagt

  Bergens Tidende
 5. - Desperat jakt på grep mot svart økonomi

  Bergens Tidende
 6. I syv år har Hans Christian Holte tatt inn tusenvis av milliarder kroner. Snart skal han dele dem ut.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no