FORSINKET: Ordningen som skal gi permitterte lønnskompensasjon for dag 3–20 etter de er permittert er forsinket. Foto: Ørn E. Borgen, NTB scanpix

NAVs lønnsordning for permitterte forsinket: – Ingenting er verre en uvisshet

NAVs kompensasjonsordning som skal sikre permitterte lønn i 18 dager etter at de er permittert, er forsinket. Det er uklart når ordningen vil være på plass.

 • Synne Eggum Myrvang

Artikkelen er over 142 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Lønnskompensasjonsordningen som ble laget i mars skulle sikre at de som blir permitterte under krisen får lønn frem til de kan motta dagpenger fra NAV. Ordningen skulle være på plass innen mai, men nå sier NAV at den er forsinket.

Mens arbeidsgiver skal gi lønn for de to første dagene etter permittering, er det NAV som skal gi lønnskompensasjon for dag 3–20, før man kan motta dagpenger.

Mange har ventet på å få penger for disse 18 dagene. At ordningen nå er forsinket, skyldes blant annet at det stilles andre tekniske krav til denne ordningen enn andre, og at ikke alle opplysningene NAV hadde tenkt til å bruke fra Skattetaten ikke kan brukes likevel.

Det vil si at alle som venter på lønnskompensasjon for 18 av de 20 dagene etter de ble permittert, nå må smøre seg med enda mer tålmodighet.

– Tilliten til NAV synker nå for hver dag som går. De har ikke vært rustet for en krise som dette. Det er vi som arbeidstagere som betaler for det, sier Henri Bratbakk (39) om den forsinkede ordningen.

USIKKER SITUASJON: Henri Bratbakk (39) ble permittert fra jobben sin 23. mars. I dag hadde han sin første dag på jobb igjen, men mangler fortsatt 18 dager med lønn. Foto: Privat

– Vet ikke om du har råd til å betale regningene

Bratbakk ble permittert fra jobben sin som bussjåfør 23. mars, og har fått lønn for de to første dagene som permittert fra arbeidsgiveren sin, men mangler fortsatt lønnskompensasjonen fra NAV for de 18 påfølgende dagene.

VG har tidligere snakket med Bratbakk fordi han også var en av 15.000 nordmenn som opplevde at hele den første dagpengeutbetalingen ble trukket som en tilbakebetaling av forskuddet NAV hadde gitt på dagpengene, en ordning Nav endret på da de oppdaget at den slo uheldig ut for flere.

– Du har ingen forutsigbarhet. Du må snu hver eneste krone, og har ikke peiling på hva som møter deg uken etterpå, på hva som kommer inn på konto. Du vet ikke om du har råd til å betale regningene dine, sier Bratbakk om tilværelsen som permittert, før han legger til:

– Ingenting er verre enn uvisshet i kriser.

Han mener det ville vært enklere om arbeidsgivere som har full oversikt over arbeidstagerne betalte lønnen – og at heller de kunne fått kompensasjon fra Nav.

– Jeg har for eksempel fått tilbud om forskudd på penger fra jobben min, men det blir bare å forskyve problemet. Nav burde erkjent tidligere at dette systemet ikke var i orden. Det er ikke i en krise man skal finne opp hjulet på nytt, sier han.

NAV om forsinkelsen: – Vi var for optimistiske

– Vi var for optimistiske. Vi hadde håpet vi skulle klare å få søknadsfunksjonen ferdig i disse dager, men vi kommer til å trenge mer tid. Det beklager vi, og vi har stor forståelse for at dette er vanskelig for dem som er berørt, sier beredskapsleder Yngvar Åsholt i NAV i en pressemelding om forsinkelsen.

Siden torsdag 12. mars har totalt 433. 900 søkt om dagpenger, hvorav 378 800 gjelder dagpenger ved permittering, forteller Åsholt senere til VG.

– Bratbakk har helt rett i at NAV ikke var rustet til å møte en slik situasjon, noe vi opplever at de fleste har stor forståelse for. Vi har brukt alle tilgjengelige ressurser på det viktigste: Å betale ut penger som folk har krav på og å informere våre brukere best mulig, sier han.

– Vet dere når ordningen for lønnskompensasjon vil være på plass?

– Nei. Vi jobber nå iherdig langs flere spor for å sørge for at vi kan betale ut lønnskompensasjon så raskt som mulig, og vil gi beskjed så snart vi og departementet har kommet til en løsning.

Åsholt sier at NAVs erfaring er at det har vært behov for å tenke nytt og annerledes for å møte utfordringene på Bratbakks kommentar om at en krise ikke er tiden for å «finne opp hjulet på nytt».

– Ved siden av å skulle håndtere en eksplosiv vekst i antall dagpengesøknader har vi på rekordtid måttet endre eksisterende ordninger og innføre stønader til livsopphold til helt nye grupper, som for eksempel selvstendig næringsdrivende og frilansere, forklarer han.

På spørsmål om hvorvidt arbeidsgivere kan forskuttere lønn og staten kompensere for det senere, svarer Åsholt at de har oppfordret arbeidsgivere til dette.

– Flere arbeidsgivere har trolig gjort dette, men vi har foreløpig ikke oversikt over hvor mange. I arbeidet med å utvikle en løsning for denne ordningen ser vi på flere ulike alternativer.

Fordi de ikke vet dette, og heller ikke søkefunksjonen for lønnskompensasjon er på plass, vet man ikke hvor mange det er ventet at vil søke om kompensasjonen.

Flere venter fortsatt på dagpenger også

Samtidig som flere tusen nordmenn venter på kompensasjonen, venter også mange på sin første dagpengeutbetaling, som starter fra etter at perioden for lønnskompensasjon er over.

Da VG snakket med Marianne Fålun, økonomi- og styringsdirektør i NAV, i forrige uke, hadde NAV fattet vedtak i 107.000 dagpengesøknader mellom 9. mars og 3. april. Det inkluderer både innvilgede og avslåtte søknader. Til sammenligning har over 433.000 søkt om dagpenger siden 12. mars og til nå, hvorav 378.800 av dem gjelder dagpenger ved permittering.

– Vi skjønner at dette er en situasjon som er svært vanskelig for veldig mange mennesker. Fordi saksmengden er så enorm og vi ikke kan behandle alle sakstyper ennå, er det vanskelig å si noe om når den enkelte kan forvente at hans eller hennes sak blir behandlet, sier Fålun om behandlingstiden på dagpengesøknader.

BEHANDLER FLERE SØKNADER: Marianne Fålun, økonomi- og styringsdirektør i NAV, forteller at NAV har behandlet flere dagpengesøknader i 2020 enn i hele 2019 til sammen, men at det er en «enorm» saksmengde. Foto: NAV

Fålun forteller imidlertid at Nav har behandlet over 166.000 dagpenge-søknader i 2020 - flere enn i hele 2019 til sammen. Hun sier at de takket være løsningsorienterte politikere, jurister og systemutviklere har fått noen midlertidige forenklinger i regelverket som gjør at vi kan saksbehandle raskere.

– Vi har også fått midler til å rekruttere flere saksbehandlere, og vi har fått mulighet til å omdisponere ansatte fra andre deler av NAV til å jobbe med dagpenger. Derfor har vi klart å øke saksbehandlingen fra 430 søknader om dagen i fjor, til over 3000 nå. Det er en formidabel økning, sier hun.

NAV råder nå dem som er i en vanskelig økonomisk situasjon om å søke på forskudd på dagpenger dersom de har rett til dagpenger og ikke har gjort dette, eller å søke om økonomisk sosialhjelp.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sa NAV at 107.000 nordmenn hadde fått utbetalt dagpenger, men dette er feil. NAV forklarer at tallet gjelder antall dagpengesøknader som det var fattet vedtak for i perioden 9. mars til 3. mai, og inkluderer både avslag og innvilgede søknader. Når rettelsen legges inn, har NAV behandlet 130.000 søknader, mens rundt 81.000 søkere har fått utbetalt dagpenger. Rettelsen ble gjort 14.5.2020 klokken 00:13.

Les også

 1. Er du coronapermittert? 15 gode økonomiråd

  Permitteringer medfører ofte økonomiske bekymringer, men det finnes grep du kan ta.
  Pluss content
 2. Pandemiens pris

  Verden over er økonomien i fritt fall. På Oslo lufthavn står flyene stille. Børsen er blodrød som en Tarantino-film. Hvem er pandemiens tapere – og vinnere?

Mer om

 1. Permittering
 2. Coronaviruset
 3. Lønn
 4. Nav
 5. Rettet

Flere artikler

 1. Nav endrer praksis etter at 15.000 nordmenn ikke fikk utbetalt dagpenger

 2. Permitterte og arbeidsledige under corona – venter på penger fra NAV

 3. Nå er NAV klar med lønnskompensasjon

 4. Elisabeth (23) venter fortsatt på penger: – Føler meg som et stort barn

 5. Røe Isaksen: Ordning for lønnskompensasjon klar i juni

Fra andre aviser

 1. Nå er NAV klar med lønnskompensasjon

  Aftenposten
 2. Nå begynner Nav å kreve tilbake forskudd på dagpenger

  Bergens Tidende
 3. Nav skylder permitterte arbeidstagere en månedslønn

  Aftenposten
 4. – 300.000 mennesker går og venter på ei månedslønn. Det er gjort en bommert.

  Fædrelandsvennen
 5. Røe Isaksen: Ordning for lønnskompensasjon klar i juni

  Aftenposten
 6. Her er svaret på det alle permitterte lurer på: Hvorfor har det tatt så lang tid å få de første dagene med full lønn?

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no