Stoltenberg: Han var en nøkkel-statsråd

DØD: Jørgen Kosmo, fotografert i 2012 da han var riksrevisor. Foto: Frode Hansen VG

Jørgen Kosmo er død

Ap-politikeren Jørgen Kosmo er død, 69 år gammel, melder Arbeiderpartiet mandag formiddag. – Jeg kommer til å savne ham som venn og nær medarbeider gjennom mange år, sier tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til VG.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over tre år gammel

Kosmo hadde svekket helse de siste årene han levde.

Den nåværende generalsekretæren i NATO sier at Jørgen Kosmo var en nøkkelperson for reformene som Ap gjennomførte i Stoltenbergs første regjering i 2000 til 2001.

– Vi satt sammen i regjering med Gro som statsminister på 90-tallet. I min regjering fra 2000 var han en nøkkelstatsråd som arbeidsminister med ansvar for fornying. Han var en pådriver for moderniseringsarbeidet som vi gjennomførte den gangen. Jørgen Kosmo var en solid sosialdemokrat og en pådriver for fornyelse og omstilling, sier Stoltenberg til VG mandag formiddag.

Stoltenberg sier at Kosmo sto sentralt i arbeidet med flere reformer, som organieringen av sykehusene i statlige helseforetak, momsreformen, og børsnoteringene av Statoil og Telenor.

– Jeg vil alltid huske Jørgen som en jordnær fyr. Han var bygningsarbeider av utdanning, men samtidig en parti- og nasjonsbygger, sier Stoltenberg.

Roses av Foss

Riksrevisor Per Kristian Foss roser sin forgjenger, nå avdøde Jørgen Kosmo.

– Som riksrevisor var Jørgen en modig mann på vegne av institusjonen. Han var viktig for å gjøre revisjonsrapporter kjent og forståelige. Det er utrolig mange med arbeid i riksrevisjonen som vil huske og savne Jørgen. Han var det mange vil kalle en likandes kar, sier Foss.

MINNES KOSMO: Jørgen Kosmo (til venstre) var medlem av Jens Stoltenbergs regjering i 2000 og 2001, sammen med blant andre utenriksminister Bjørn Tore Godal (bak), finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (t.h.) Foto: Knut Fjeldstad NTB scanpix

Etter Kongen i rang

Jørgen Kosmo var innehaver av Stortingets høyeste tillitsverv, stortingspreident, i årene fra 2001 til 2005. Det er landets neste høyeste i rang, regnet etter Kongen.

«Våre tanker går til hans nærmeste. Vi takker Jørgen for hans innsats for det norske samfunnet og i Arbeiderpartiet», skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre på twitter mandag morgen.

Jørgen Kosmo var født i Fauske kommune i Nordland, men det var fra Vestfold-byen Horten at den faglærte tømreren og bygningsarbeideren gjorde politisk karriere.

Han var ordfører i Horten og vararepresentant til Stortinget fra Vestfold tidlig på 80-tallet, før han ble fast innvalgt å Stortinget i 1985.

Ble forsvarsminister hos Gro

I april 1993 ble Jørgen Kosmo utnevnt til forsvarsminister av daværende statsminister Gro Harlem Brundtland. Syv år senere ble han arbeids- og administasjonsminister i Jens Stoltenbergs første regjering, i 2000 til 2001.

Etter fire år som stortingspresident, i 2005, gikk Kosmo ut av Stortinget. Da var han utnevnt til fylkesmann i Telemark, men rakk aldri å tiltre denne stillingen før Stortinget valgte ham til riksrevisor og sjef for Riksrevisjonen i 2005.

Kosmo satt i dette vervet fram til 2013, da han ble avløst av den nåværende riksrevisoren, Per-Kristian Foss (H).

2013: Lei av gjengangere: Forsvaret, politiet, barnevernet, vegvesenet, NAV

En bauta

– Jørgen Kosmo var en bauta i norsk politisk liv, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

– Han hadde tillitsverv og folkevalgte posisjoner, ordfører, forsvarsminister, arbeidsminister, stortingspresident og riksrevisor, som forteller om en usedvanlig bredt anlagt politiker som kunne løse varierte oppgaver, og som hadde stor tillit i alle politiske leire, sier Støre.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Riksrevisjonen
 3. Stortinget

Flere artikler

 1. Jørgen Kosmo er død

 2. Folkets mann

 3. DN: Høyre vurderer å vrake Per-Kristian Foss som riksrevisor

 4. Pluss content

  Stortingspresidentene som skapte historie

 5. Ap om objektsikring: Regjeringen har sviktet grovt

Fra andre aviser

 1. Tidligere forsvarsminister og riksrevisor Jørgen Kosmo er død

  Bergens Tidende
 2. Proletar og parlamentariker

  Aftenposten
 3. Nekrolog: Jørgen Kosmo

  Aftenposten
 4. Foss utfordres av tre KrF-ere

  Aftenposten
 5. Regjeringen får hard medfart etter lukket stortingsmøte

  Aftenposten
 6. Tidligere statsminister Odvar Nordli (90) er død

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder