SAVNET: Abdullahi Dayib Mohamud forsvant i Hammerfest for snart to år siden.

Tre siktet for drap i savnet-saken i Hammerfest

I forbindelse med forsvinningen av Abdullahi Dayib Mohamud i Hammerfest har politiet siktet og avhørt tre personer. - Vi vet fortsatt ikke hva som skjedde med broren min, sier søsteren hans, Ruweyda.

Publisert:

– Vi mener det er skjellig grunn til å mistanke og har fått rettens beslutning til å ransake boliger til de siktede, sier Anja Mikkelsen Indbjør i Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

Politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør forteller til VG at siktelsen mot de tre er vid fordi politiet fortsatt ikke vet hva som har skjedd med Abdullahi.

– Det er alt fra drap til grov vold med døden til følge, eller medvirkning til det. Vi vet som sagt ennå ikke hva som har skjedd med Abdullahi, sier Indbjør.

Politiet har søkt etter Abdullahi Dayib Mohamud siden han ble meldt savnet av familien 6. januar i fjor, men han er fortsatt ikke funnet.

VG har vært i kontakt med Ruweyda Mohamud, søsteren til Abdullahi i forbindelse med siktelsene.

– Jeg og familien min fokuserer på håpet om at min savnede bror skal bli funnet. Det er nå to år siden han ble savnet og det har vært lange og harde to år! Vi vet fortsatt ikke hva som skjedde med broren min eller hvor han er. Alle tips settes stor pris på, sier hun til VG i en tekstmelding.

SØSKEN: Ruweyda Mohamud er søsteren til Abdullahi som harb vært savmnet i snart to år.

Ikke varetektsfengslet

De ønsker ikke gi ut detaljer om hva som har ført til at politiet nå har siktet tre personer. Men politiet ønsket å gjennomføre avhør og ransaking hos de siktede.

– Hvorfor er de tre siktede ikke varetektsfengslet?

– Det er fordi vi ikke har noe grunnlag for videre fengsling, svarer Indbjør.

Hun opplyser at politiet ikke har funnet noe foreløpig som gir grunnlag til videre fengsling under ransakingen. Men understreker at de fortsatt må gå gjennom beslagene.

Ifølge de pårørendes bistandsadvokat er de tre siktede personer som hans familien ikke kjenner til fra før av.

– Hvilken relasjon har de tre siktede til savnede Abdullahi?

– Vi ønsker ikke å gå konkret inn på det. Relasjonen er noe vi skal finne mer ut av, sier Indbjør.

– Hva er årsaken til at disse tre personene siktes nå?

– Det ønsker vi ikke gå inn på, svarer Indbjør.

Hun kan imidlertid bekrefte at de tre personene som nå har status som siktet, ikke var mistenkt i saken 24. november i år da politiet sist holdt pressekonferanse om saken.

Det er tatt beslag av telefoner og elektronisk datautstyr. Disse skal nå gjennomgås. Indbjør opplyser at politiet fortsatt jobber med en bred etterforskning.

– Ikke sett bevisene

– Jeg er orientert om pågripelsen. Vi er i en situasjon nå hvor vi bare observerer og følger med på politiets etterforskning. Vi har ikke noen nærmere kommentar til siktelsen. Vi har heller ikke sett bevisene politiet baserer dette på, sier bistandsadvokat Espen Simonsen.

Han opplyser at de tre som er pågrepet ikke er personer som er kjent fra før av for de pårørende etter Abdullahi Dayib Mohamud.

– De har forventninger om at Abdullahi skal bli funnet. Det er det høyeste ønsket for dem akkurat nå, sier Simonsen.

SØK: Politiet gravde utenfor Vår Energi Arena i Hammerfest, men avbrøt sølket da de ikke fant noe.

– Villig til å bistå

Politiets hovedteori har vært at Mohamud har blitt drept, eller utsatt for vold. En av teoriene er at han kan være nedgravd ved Vår Energi Arena i Hammerfest, der de gravde og søkte etter han med hunder i november i år.

Forsvarere for to av de siktede er Barbro Paulsen og Benny Solheim. Den tredje siktede ønsket ikke advokatbistand. Alle de tre siktede nekter å ha noe med saken å gjøre.

Barbro Paulsen, forsvarer for en av de siktede sier til VG at hun ennå ikke har fått dokumentene og har derfor foreløpig liten oversikt over saken.

– Min klient stiller seg helt uforstående til siktelsen. Men han er villig til å bistå med eventuelle spørsmål politiet måtte ha, sier Paulsen som jobber i advokatfirmaet Rogstad.

Hun vil ikke si noe om siktede hun representerer, bortsett fra at det er en mann i midten av 30-årene.

Løslatt

De tre siktede har i avhør ikke erkjent å ha noe med forsvinningen å gjøre. De ble løslatt etter avhør i går.

– Det har helt siden Abdullahi forsvant vært etterforsket om forsvinningen skyldes en kriminell handling. Av hensyn til etterforskningen så kan jeg ikke gå inn på hvilke etterforskningsskritt politiet har gjort eller hva som ligger til grunn for at vi nå har siktet tre personer, men mener det er skjellig grunn til å mistenke at de har noe med forsvinningen å gjøre, sier Anja Mikkelsen Indbjør.

Den savnede er fortsatt ikke funnet og politiet ønsker fortsatt tips dersom noen har opplysninger som kan knyttes til forsvinningen.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no