GUL BEREDSKAP: Flere av sykehusene i landet har hevet beredskapen på grunn av virusbølgen i desember. Stavanger Universitetssykehus er et av to sykehus på gult nivå.

Flere sykehus øker beredskapen: − En dobling fra uke til uke

Stavanger Universitetssykehus (SUS) opplever en dobling av influensapasienter hver uke. Sykehuset gikk over til gult beredskapsnivå torsdag kveld, og det samme gjør nå tre sykehus i Vestfold.

Publisert:

Flere sykehus har varslet at de står i en krevende situasjon på grunn av en kraftig virusbølge kombinert med høyt sykefravær i julen. Årets influensautbrudd er nemlig godt i gang, og det er også mye omgangssyke og coronavirus i omløp.

Torsdag kveld varslet Stavanger universitetssykehus (SUS) at de hever beredskapen til gult nivå.

– Situasjonen må nå håndteres med ytterligere utvidet innsats og ekstraordinære ressurser og tiltak, sier viseadministrerende direktør Elisabeth Farbu ved sykehuset under en pressebrifing fredag.

Farbu opplyser at sykehuset har snaut 100 innlagte pasienter med smittsomme virus: om lag 50 med corona, 30 med influensa, og litt over 10 med RS-virus.

HØYT TRYKK: Avdelingen for infeksjonssykdommer på SUS har høy pågang for tiden. Bildet er tatt i 2012.

– Vi tror vi er på toppen når det gjelder RS-virus og covid, men det er ingen nedgang ennå, sier den viseadministrerende direktøren.

Derimot ser vi stor økning i pasienter med influensa. Det er en dobling fra uke til uke, og det gjør at vi trenger større kapasitet, legger hun til.

Sykehuset har også slitt med høyt sykefravær den siste tiden, men Farbu utdyper ikke hvor mange ansatte eller hvilke avdelinger det gjelder.

– Det er krevende enkelte plasser der vi trenger spesiell kompetanse, sier hun.

Fulle avdelinger på flere sykehus

VG har tidligere omtalt at en rekke andre sykehus har hevet beredskapen til grønt nivå, som er nivået under gult. Den siste i rekken var St. Olavs hospital i Trondheim, som er i grønn beredskap.

– Vi er også preget av den store virusbølgen som pågår nå, og er fulle på de store avdelingene, blant annet lungeavdelingen og de akuttmedisinske, sier kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne til VG.

– Det er fullt og travelt akkurat nå, men håndterbart, legger hun til.

Ålesund sykehus opplever også høy pågang i julen:

– Det er fullt i akuttmottaket. Det er fullt på sengepostene, og det er fullt i korridorene, sier klinikksjef Elisabeth Siebke ved Ålesund sykehus til Sunnmørsposten.

Utsetter operasjoner

– Det er stort sykefravær blant de ansatte. Vi er nå i en situasjon hvor vi må mobilisere personalet i enda større grad på tvers for å sikre forsvarlig bemanning, sier administrerende direktør Stein Kinserdal, i Sykehuset Vestfold.

I en pressemelding fredag opplyser nemlig helseforetaket, som består av tre sykehus, at de også hever beredskapen til gult nivå på grunn av høy pågang av pasienter.

Helseforetaket opplyser at de nå utsetter noen planlagte poliklinikktimer og operasjoner for å håndtere den store pågangen av pasienter som trenger akutt hjelp. En del pasienter med bruddskader venter nå hjemme på å få operasjon.

– Vi gjør vårt ytterste for å hjelpe alle som trenger det. Vi ber befolkningen i Vestfold hjelpe oss ved å være ekstra forsiktig på det glatte føret, sier Stein Kinserdal.

Overvåker situasjonen

Vestre Viken helseforetak, et av de største i landet, tok alle sine sykehus i grønn beredskap onsdag i forrige uke. Beredskapen ble imidlertid opphevet 2. juledag for alle sykehusene, opplyser pressevakt Lena Skotland til VG.

Helseforetaket skal tok en ny vurdering fredag, der det ble besluttet at Vestre Viken HF og Bærum sykehus går tilbake til grønn beredskap.

– Vi overvåker situasjonen nøye, sier Skotland.

Sykehusene i Elverum, Hamar og Gjøvik er fremdeles i grønn beredskap, noe de har vært siden tirsdag 20. desember, ifølge pressevakt Line Fuglehaug.

Da varslet Sykehuset Innlandet at det var opp mot 20 prosent sykefravær på enkelte avdelinger.

– Statusen ved sykehusene er den samme som før jul, det er ingen endring, sier Fuglehaug.

Rettelse: VG fikk først opplyst at St. Olavs hospital nylig gikk over til grønn beredskap. Det riktige er at sykehuset har vært i grønn beredskap over en lang periode, men at de opplever høy pågang av syke pasienter nå. Feilen ble rettet kl. 14.50.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no