TRUSSEL PÅ DIREKTEN: Dette bildet av Larossi Abballa er tatt fra videoen som han publiserte i forbindelse med drapet. Foto: Afp

Nytt nettfenomen: Drap, voldtekt og terror sendes live

Mannen som drepte et politipar i Paris tirsdag, sendte angrepet direkte på Facebook. Terror, vold og selvmord spres nå i sosiale medier i samme sekund som det skjer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er vemmelig at terror nå er streamet live. Det har vært varslet og feiret massemord på YouTube i flere år, men at terrorangrep sendes live via sosiale medier, er nytt, sier forsker og ekspert på sosiale medier i SINTEF, Petter Bae Brandtzæg til VG.

VG-kommentar: Internetts mørke kjeller

Voldtekt og selvmord

Det er bare tre måneder siden Facebook lanserte sitt live-tilbud, en funksjon som at tillater hvem som helst kan starte en direktestrømming av video. Twitter-eide Periscope ble lansert i mars i fjor, og flere utvikler lignende tjenester.

Men de siste ukene har brukere av sosiale medier fått presentert direktesendinger de nok helst ville vært spart for:

I slutten av mai ble videoen av en gruppevoldtekt av en bevisstløs 16 år gammel jente i Brasil postet på Twitter. Gjerningsmennene skal ha skrytt av at over 30 menn deltok i gjengvoldtekten, melder Washington Post.

Bare et par uker tidligere skal en 19 år gammel fransk kvinne ha strømmet live på Periscope mens hun tok sitt eget liv, melder BBC, og i Ohio i USA er en 18 år gammel kvinne tiltalt for å ha strømmet live med Periscope da hennes 17 år gamle venninne ble voldtatt.

Filmet da han selv ble myrdet

Siste nytt på den tragiske listen, handler om en 28 år gammel Chicago-mann. Under en bytur med venner torsdag, filmet han live mens de befant seg ute i gatene. Plutselig høres det skrik og skuddsalver, og mannen endte selv opp med å bli skutt og drept mens hans eget mobilekamera fortsatt tok opp, melder CNN.

Natt til søndag sendte et av ofrene fra masseskytingen i Orlando selfies på billeddelingstjenesten Snapchat idet massakren startet.

Politiet advarer foreldre: Ny Facebook-oppdatering gjør det mulig for unge å dele direktebilder fra soverommet

Første direktesendte terror

Tirsdag denne uken tok mobilfenomenet en ny vending da Larossi Abballa (25) trolig ble den første personen til å direktesende en terrorhandling.

Han gikk rett ut på Facebook Live etter å ha drept et politiansatt samboerpar i en forstad utenfor Paris.

«Jeg drepte akkurat en politimann og hans kone». «Politiet omringer meg nå», skal han ha sagt i sendingen.

I direktevideoen, som var tolv minutter lang, skal terroristen også ha oppfordret til å drepe blant annet journalister, politifolk og andre offentlig kjente personer

DREPT: Politiparet Jean-Baptiste Salvaing og Jessica Schneider ble drept i sitt hjem i en forstad til Paris mandag av terrordømte Larossi Abball. Foto: Kamil Zihnioglu Afp

Facebook-kontoen ble etter hvert sperret, men terrorgruppen IS' talerør Amaq offentliggjorde senere en video som viser gjerningsmannen mens han innrømmer å ha begått drapene.

– Om fem år vil alt dreie seg om videoer i sosiale medier. Nå deles allerede åtte milliarder videovisninger daglig på Facebook. Det sier litt om utfordringene vi har foran oss, sier Brandtzæg.

Han understreker at det er mange problemstillinger knyttet til live-funksjoner, ikke minst fordi man kan spre både vold og porno.

– Vi vet at Facebook har slått hardt ned på pupper og sex tidligere. Jeg tror det sitter mange og klør seg i hodet i Silikon Valley nå og lurer på hvordan de skal møte alle utfordringene, sier Brandtzæg.

Politipar drept: Sønnen (3) overlevde

Spår flere tilfeller

Cecilie Staude, Høyskolelektor ved Institutt for markedsføring på BI, tror mandagens grusomme direktesending fra terroristen i Paris ikke blir den siste i sitt slag.

– Vi vil se flere eksempler på denne episoden fremover. Det er jeg helt sikker på, sier hun til VG.

– På måter vi ikke før har kunnet, har hver og en nå muligheten til være journalister og redaktører i egne kalaser. På godt og vondt. Vi har telefonen med oss i lommen hele tiden, så publisering i øyeblikket er lettere enn noen gang. For noen er målet bare å få spredt et budskap man er opptatt av, enten det er terror eller andre ting. Å få stoppet en slik utvikling, er fryktelig vanskelig, mener Staude.

Hun poengterer at det som ble direktesendt via en telefon i Paris mandag, også raskt ble et tema i tradisjonelle medier. Alt spres i rekordfart, og får stor oppmerksomhet, påpeker høyskolelektoren.

Hun mener likevel at det er viktig å rapportere om det som skjedde.

– Selv om man bidrar til å øke synligheten rundt noe man er skeptisk til, er dette et så viktig tema at det blir feil ikke å omtale det. Men desto viktigere blir det å kvalitetssikre.

Facebook innrømmer svakhet

Facebook innrømmer at de har sikkerhetsutfordinger, og at tjenesten ikke er godt nok sikret mot den typen innhold Abballa fikk komme ut med.

I dag er nettstedet avhengig av at brukere klager på en video før de eventuelt fjerner den.

– Vi også arbeider hardt for å få på plass en mer effektiv saksbehandling når videoer bryter med våre retningslinjer, sier en talsperson fra Facebook til Reuters.

Har du lest? Dette bør du ikke dele på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder