FLERE AVGANGSPRØVER: Henrik Asheim (H) i Stortingets vandrehall etter etter den muntlige spørretimen onsdag. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Vil innføre tre eksamener for alle

H og Frp foreslår obligatoriske eksamener

Avgangsprøve i både matte, engelsk og norsk i 10. klasse

Regjeringspartiene vil ha slutt på at tilfeldige elever blir
trukket ut til eksamen i tilfeldige fag. Riktig løsning er at samtlige avgangselever i ungdomsskolen kommer opp til eksamen i tre fag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Samtlige elever som går i barne- og ungdomsskolen etter 2017 bør belage seg på skriftlige eksamener i både matte, engelsk og norsk hovedmål.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet mener eksamensordningen hittil har vært preget av tilfeldigheter og en urettferdig trekkordning som slår skjevt ut for elevene.

Les også: Svakeste matte-eksamen noensinne i 2015

Derfor er de villige til å legge inn 62 millioner kroner ekstra i hvert statsbudsjett for å få samtlige elever til å ta tre eksamener.

Tilfeldigheter

– Nå er det slik at en del elever gambler på om de kommer opp- eller ikke til eksamen i enkeltfag. Tilfeldigheter bestemmer om du får en eksamenskarakter eller ikke - som spiller inn ved opptak til videregående. Ved å gjøre eksamen obligatorisk i de tre kjernefagene, blir det mer likebehandling og et mer rettferdig grunnlag for vurdering av elevene, mener Henrik Asheim.

Les også: Her fikk mer enn halvparten stryk

TRENGER STØTTE: Bente Thorsen (Frp) vil i likhet med Høyre innføre obligatorisk trippel-eksamen for avgangselevene i ungdomsskolen. Men trenger støtte for å oppnå flertall på Stortinget. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Han vil innlemme forslaget som en del av den ventede innholdsmeldingen i skolen, som regjeringen kommer med. Regjeringspartner Frp er med på laget. Partiets medlem Bente Thorsen i Utdanningskomitéen sier hun har ønsket en mer omfattende eksamensordning velkommen lenge.

Husker du? Sykt karakterpress

– Dagens system er urettferdig og tilfeldig. Det er synd når vi vet at eksamenskarakterer betyr noe for inntak på videregående, sier Thorsen til VG.

Likt for alle

Hun mener innføringen av flere eksamener er så viktig at flere oppgaver til lærerne i form av sensor-oppdrag og en årlig kostnad på rundt 62 millioner kroner må til.

Henrik Asheim i Høyre legger også vekt på likebehandling av elevene, og håper både støttepartiene og opposisjonspartiene vil falle for det argumentet.

– Tre eksamener for alle elevene vil gi samtlige en mulighet til å vise hva de har lært.

– Men dagsform og tilfeldige oppgaver får mer betydning enn kontinuerlig vurdering?

– Nei, jeg har ikke tro på at dagsformen er avgjørende ved tre eksamener der karakterene kommer i tillegg til standpunktkarakterene. Velg heller å se det til en mulighet for elevene til å vise hva de kan, svarer Asheim.

Andre partier avventende

Flere av de andre partiene på Stortinget er kritisk avventende til om de skal støtte forslaget.

Sp-politiker Anne Tingelstad Wøien i fagkomiteen, mener det er en forutsetning at det blir kuttet i andre prøver dersom nye eksamener skal innføres.

– Vi må vurdere forslaget nærmere, men synes det allerede er for mange prøver og tester i skolen. Derfor må noen fjernes dersom nye skal innføres, krever Wøien.

KrFs Anders Tyvand er også usikker på om hans parti vi støtte trippel-eksamen i 10. klasse.

– Forslaget er interessant, men det vil jo gi lærere som fra før har et vell av oppgaver enda mer å gjøre, advarer Tyvand.

Vil styrke tilbudet til psykisk syke

Aps skolepolitiker Marianne Aasen er uenig i at mer testing er det som vil gjøre ungdomstrinnet bedre og føre til at elevene lærer mer.

- Det er veldig mange andre tiltak vi heller vil bruke 68 millioner kroner på enn mer testing for testingens skyld. Vi vil heller bruke pengene på å gjøre ungdomsskolen mer variert, engasjerende og tryggere for elevene.

Flere miljøarbeidere på skolene med de største lærerutfordringene, et bedre psykisk helsetilbud og økt samarbeid med arbeidslivet er blant tiltakene Ap heller ønsker å bruke millionene til.

- Vi vil heller bruke penger på å få på plass et godt lavterskeltilbud for elever som sliter Vi vet at mange unge i dag stresser seg syke fordi de allerede er opptatt av å prestere.

Venstres Iselin Nybø sier til VG at de vil ta en skikkelig vurdering før de vil konkludere, men at hun ikke tror Høyre og Fremskrittspartiets forslag er den mest fornuftige bruken av penger for å styrke skolen.

- Dette er nok et eksempel på testing som blir innført med de beste intensjoner uten at noen av byråkratiet som allerede er i skolen blir tatt bort. Jeg skulle ønske at kunnskapsministeren kunne vise et like stort engasjement for å få bort byråkrati i skolen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder