Denne pukkelaksen ble fanget i Altaelva. Foto: Eva B. Thorstad / NTB scanpix

Rapport: Pukkellaksen er en alvorlig trussel

Pukkellaksen kan gjøre stor skade i Norge, ifølge en ny risikovurdering om arten, som er uønsket her i landet.

 • NTB-Alexander Vestrum

Rapporten, som Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har laget, ble lagt fram onsdag.

− Invasjonen av stillehavsarten pukkellaks kan få alvorlige følger i Norge. Risikovurderingen viser at den kan bli tallrik og påvirke økosystemer, norsk villaks og akvakultur negativt. Vi vil nå utarbeide en handlingsplan for å håndtere utfordringene med denne fremmede arten, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Naturlig i Stillehavet

Pukkellaksen hører naturlig hjemme i Stillehavet, men ble satt ut nord i Russland og har funnet veien til norske vassdrag for å gyte.

I 2017 ble det fanget pukkellaks i mer enn halvparten av de lakseførende elvene i Norge, og i 2019 er også rapportene mange.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det i den ordinære sesongen 2019 fisket 10,5 tonn pukkellaks her i landet. Det var første gang fisket ble rapportert. 9,6 tonn ble fisket i Finnmark og 0,6 tonn i Troms. Samtidig er det rapportert fangst av pukkellaks så langt sør som i Rogaland. Det er også fanget slik laks i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

les også

Slik fikk politiet kloa i kongekrabbe-ligaen

Handlingsplan

Miljødirektoratet har fått i oppdrag fra Klima- og miljødepartementet å følge opp anbefalingene i VKMs risikovurdering. Det er svært krevende å fjerne arter som allerede har etablert seg i naturen, understreker direktoratet.

− Det er ikke tvil om at det vil by på store utfordringer å bekjempe en laksefisk som har spredt seg såpass bredt, sier Ellen Hambro.

I rapporten heter det at det fortsatt er en del kunnskapshull når det gjelder denne typen laks.

− Pukkellaksens spesielle biologi gjør at det foreløpig er kun i oddetallsår vi venter store innsig til norske vassdrag. Det vil si at vi har noe tid til å områ oss før neste bølge potensielt kommer sommeren 2021, sier direktøren i Miljødirektoratet.

Mer om

 1. Miljødirektoratet
 2. Fisk
 3. Statistisk sentralbyrå
 4. Sogn og Fjordane
 5. Møre og Romsdal
 6. Trøndelag
 7. Nordland

Flere artikler

 1. En knallhard slankekur

 2. Nye klimatiltak skaper debatt: - Er veldig store endringer

 3. Høyre-utvalg vil plante sitkagran for å redde klimaet

 4. WHO: Nærmere 90.000 corona-smittet på verdensbasis

 5. FHI-direktøren erkjenner: – Vi har estimert feil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder