Skatten 2004 - 50 av de rikeste: Den rikeste av de rike

(VG Nett) Nok en gang troner eiendomskongen Olav Thon på toppen av listen over de rikeste i landet

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

RIKEST: Olav Thon har grunn til å smile bredt. Foto: Scanpix

Også i 2003 kunne Thon titulere seg Norges rikeste.

Ifølge bladet Kapital skal 82-åringens reelle formue være på hele 14,5 milliarder.

For 2004 står han oppført med over 140 millioner kroner i inntekt. Mye av pengene kommer fra de siste årenes satsing på kjøpesentre.

Tjente 2 milliarder

Johan H. Andresen Jr. har blitt rik på tobakk og aksjer. Med en inntekt på utrolige 2 milliarder i 2004, har han steget stort på listen over de rikeste. Grunnen til den høye summen er at han tok ut et stort utbytte fra selskapet Ferd.

Mange benyttet anledningen i fjor til å ta ut ekstra store utbytter for å unngå utbytteskatten som innføres neste år.

Margaret B G Kierulf er Norges rikeste kvinne med en ligningsformue på 1.927.740.798.

Den fjerde rikeste i landet i fjor var Einar F. Å. Nagell-Erichsen med en formue på drøyt 1,7 milliarder kroner. Mange av disse kronene stammer fra mediekonsernet Schibsted.

Bak ham følger den den relativt ukjente dagligvaremilliardæren Johan Johansson. På papiret er han rikere enn både Rema-Reitan og Rimi-Hagen. Johansen har kontroll over mer enn 70 prosent av aksjene i NorgesGruppen. Gruppen som inkluderer butikker som Kiwi, Meny, Spar og Joker leverte sterke tall i fjor. Ifølge Kapital kan Johansens reelle formue være på 10 milliarder.

Investor Petter C. G. Sundt og shippingmillirdær Trond Mohn kan også skryte av å ha en formue på over en milliard kroner.

Røkke milliardær igjen

Kjell Inge Røkke kan puste lettet ut etter at han er tilbake på milliardærlisten igjen. Trøbbelet med Kværner gjorde at han stod med en formue på 838 millioner i 2003. Gjør man et søk i skattelistene ser man at Røkkes formue i 2004 var på over 1,2 milliarder kroner, men ifølge Kapital kan den være på over 8 milliarder.

Også Jens Dag Ulltveit Moe kan skilte med en formue på over en milliard. 63-åringen drar inn penger på alt fra shipping og industri til catering og verdipapirer.

Rike kvinner
En av Norges rikeste kvinner er en anonym lektor fra Kristiansand. Rannfrid Rasmussen (70) hadde en ligningsformue på hele 836 millioner kroner i fjor. Shippingarvingen har vært sparsom med å uttale seg i media, men forteller i siste utgave av Kapital om livet sitt.

Etter Rasmussen følger Rimi-Hagens Mille-Marie Treschow. Hun hadde til sammenligning en formue på drøyt 500 millioner i 2004.

John Fredriksen bor i utlandet og skatter ikke til Norge. Ifølge Kapital er han Norges rikeste med en reell formue på 33,3 milliarder kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder