STO FREM: Etter at programleder Michael Andreassen fortalte sin historie i VG Helg, fikk han massiv støtte. Foto: Janne Møller-hansen VG

P4-Michael roser Skuespiller-Winge for åpenheten

I et blogginnlegg forteller skuespiller Julie Winge (45) om livet som alkoholiker. Nå roses hun av flere for åpenheten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tirsdag sto skuespiller Julie Winge (45) frem som alkoholiker i et åpenhjertig blogginnlegg på kk.no.

45-åringen, som er datter av regissør Stein Winge og har jobbet med barneteater de siste årene, skriver om et liv med fest, fyllesyke og fyllenerver.

– Hei, jeg heter Julie og jeg er alkoholiker, startet innlegget hennes som også er publisert på hennes egen blogg

Bakgrunn: Winge forteller: – Jeg drakk hele dagen

P4-programleder Michael Andreassen sto frem i VG i oktober og fortalte om sitt tidligere alkoholproblem. Nå roser han Winge for åpenheten.

– Jeg synes det er kjempefint at hun står frem. Jeg har fått mye tilbakemeldinger fra folk som sliter selv eller har mennesker rundt seg som sliter, som sier at det hjelper dem. Jeg fikk flere hundre tilbakemeldinger i sosiale medier etterpå, og flere av dem gikk på at den artikkelen som sto i VG hadde sørget for at de også hadde valgt å ta den samtalen rundt middagsbordet i familier som hadde problemer.

Les VG+-saken: P4-profilen Michael Andreassen pleide å drikke seg til selvtillit. Så måtte han drikke seg til ro. En dag ble alt svart.

Han mener det første man må gjøre er å prate om det.

– Hvis dette kan føre til at flere gjør det, er det fantastisk.

Den profilerte programlederen forteller at det også hjalp ham selv å stå frem.

– Det gir meg anledning til å prate om det. Det er et kontinuerlig arbeid som varer livet ut. At mennesker kommer bort til meg og ønsker å prate om det, er noe i min prosess som betyr mye.

Sluttet ikke bare for barnas skyld

ALKOHOLISME: Julie Winge skrev om alkoholisme i KK. Foto: Mattis Sandblad VG

Winge forteller til VG at hun ikke hadde klart å slutte for barnas skyld.

– Det høres helt forferdelig ut, men sånn er det, sa Winge til VG i går.

Det kjenner Andreassen seg igjen i.

– Man kan ikke slutte for andres skyld. Dessverre er det sånn. Det er viktig å slutte for seg selv. Har man noen annen ytre motivasjon så er det ikke noen garanti for at det er en vedvarende motivasjon, du må slutte for deg selv. Det høres egoistisk ut, men man er ikke upåvirket av barna sine, de blir en naturlig del av motivasjonen.

Flere profilerte personer har tidligere stått frem og betegnet seg selv som alkoholikere. Den tidligere Premier League-spilleren Claus Lundekvam fortalte om rusproblemene i 2010, og igjen i boken «En kamp til» som ble utgitt i fjor.

Rapperen Øyvind «Vinni» Sauvik har vært åpen om at han går i rusterapi hos Anonyme Alkoholikere, mens artisten Ida Maria Børli Sivertsen har fortalt at hun hadde fullt utviklet alkoholisme allerede i 24-årsalderen.

– Viktig å fortelle

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis. Foto: Line Møller VG

Mina Gerhardsen, generalsekretær i organisasjonen Actis, roser også Winge i en e-post til VG.

– Det er viktig at en skuespiller som Julie Winge forteller om sine problemer. Det er ingen tvil om at alkoholproblemer fortsatt er et tabu, og det er ille å høre hvor lenge hun har slitt med problemer før hun har kommet i behandling. Det må bli mer greit for venner, kollegaer og familie å spørre, her kan vi alle bli mer modig. Det må også bli en lavere terskel for å ta kontakt med hjelpeapparatet, og det kan slike personlige historier bidra til.

Hun mener Winges historie bør være en vekker for kulturbransjen.

–Vi vet at ansatte i enkelte bransjer er mer utsatt, og institusjoner og bedrifter som driver med kultur har tradisjonelt har hatt utfordringer når det gjelder å fange opp rusproblemer. Her er det mange som kan gjøre mer for å forebygge.

Drikker stadig mer

Ifølge Folkehelserapporten 2014 har alkoholforbruket økt kraftig i Norge de siste årene.

– Alkoholforbruket steg fra midten av 90-tallet frem til 2008, men nå har det stabilisert seg. Det som skjedde var nok en slags generasjonseffekt – de som er eldre nå, drikker mer enn de som var eldre før, sier Geir Scott Brunborg, fungerende forskningsleder for alkoholgruppen på Folkehelseinstituttet.

– Det ser ut som om de eldre nå drikker mer vin, og spesielt eldre kvinner. Det har kommet vin på kartong og da er det litt lettere tilgjengelig hjemme hos folk, det kan være en slags forklaring. Ellers har prisene på alkohol i realiteten gått ned, hvis du justerer for lønninger, og tilgjengeligheten har blitt enklere siden det har blitt flere utesteder og vinmonopolutsalg. Dette kan være en annen forklaring.

Han sier man deler inn i tre kategorier etter alkoholforbruk.

– I den gruppen med høyest risiko, er det to prosent av befolkningen. Det er de som kanskje burde fått behandling for alkoholproblemene sine. Kategori nummer to er ganske lett å havne i, der er rundt 17 prosent av den norske befolkningen. Der kan du havne hvis du drikker ofte og drikker deg beruset ofte.

VG+: Ida Maria: – Alkoholen smeltet bort galskapen

VG+: Livet med en alkoholiker

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder