GRUNDIG LEI: Fordi Ingrid har Downs syndrom får hun dekket taxi av kommunen til den videregående skolen som ligger langt unna. Hittil i år har hun rukket skolen én dag. Foto: Trond Solberg VG

Taxikaos i Oslo: Ingrid (18) blir daglig forsinket til skolen.

Hun har spesielle behov og har måttet vente i timevis på skoletaxi etter sommeren – Dette går på holdninger og mangel på respekt for en stor gruppe mennesker, mener Ingrids mor.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Siden skolestart har Ingrid Bjørnov Brustad (18) vært forsinket med opp til en time til og fra skolen nesten alle dager fordi ingen kommer og henter henne.

– Det er dumt at jeg ikke rekker skolen. Jeg rekker jo ikke noenting, sier Ingrid.

Hun går i andreklasse på Persbråten skole. Fordi hun har Downs syndrom og ikke bor i nærheten av skolen, får hun dekket taxi av kommunen. Så i år har hun måttet vente timevis til sammen på taxier som kommer sent eller ikke dukker opp.

Dette er hun på langt nær alene om: VG har vært i kontakt med flere andre foreldre som opplever de samme problemene som Bjørnov-familien, og skolen bekrefter at dette har vært stort problem som har gått utover mange elever.

– Det er ikke bare det at hun blir sen. Jeg har sittet i timevis i telefonen, men det er ikke noen svar å få. Jeg opplever at jeg ikke får gjort noe med dette, sier Tone Bjørnov, Ingrids mor.

Hun forteller at hun har klaget en rekke ganger uten å få svar, også skriftlig. De stadige forsinkelsene går hardt utover skolelysten og fritidsaktivitetene til Ingrid.

– Dette går på holdninger og viser mangel på respekt for en stor gruppe mennesker.

Fikk du med deg? Camilla (22) blir ufør mot sin vilje.

Foreldrene: Vår datters utdannelse er like viktig

Mor Tone understreker at det bør være like viktig at datteren kommer seg på skolen som at alle andre elever gjør det. Hun opplever ikke at klagene tas på alvor. Det same understreker faren, Lars Erik Brustad, som uttrykte sin misnøye i et frustrert brev til kommunen.

– Min datter skal ut i arbeidslivet i en normal jobb når hun er ferdig med sin skolegang. For at hun skal være i stand til å få en slik jobb er det særdeles viktig at hun har en målrettet utdannelse som gjør henne kvalifisert for arbeid, skriver han og fortsetter:

– Det kan synes som om oppfatningen er at siden hun har en utfordring med sin Downs syndrom-diagnose, er det ikke så viktig om hun kommer presis eller ikke, men skolegang er særdeles viktig for min datters fremtid.

– Det er spesielt leit hvis de andre elevene har kommet på plass, og hun må komme sent inn i timen. Da går hun glipp av starten. Det virker kanskje ikke som verdens største sak, men for dem det gjelder er det viktig, sier mor.

Funksjonshemmede Marianne (17): Fortjener jeg å bli elsket? (VG+)

– De trenger forutsigbarhet og trygghet

Christine Racine, avdelingleder ved spesialpedagogisk avdeling på Perspråten videregående, forteller at dette er et situasjon som gjelder for mange av elevene som går i den tilrettelagte klassen på skolen.

– Det har vært et vedvarende problem i lang tid, men de siste ukene har det vært ekstremt, sier hun.

Hun forteller at hver eneste dag siden skolestart har elever blitt sittende og vente på taxi til klokken halv fire, selv om de egentlig slutter klokken to. I tillegg har mange kommet for sent.

– Vi har elever som går på medisiner av forskjellig art som de er avhengig av å få til visse tidspunkt, forklarer hun.

– Vi har personell som sitter med dem, men de trenger forutsigbarhet og trygghet. Det er derfor de går på en skole med et helhetlig tilrettelagt tilbud.

NAV: Antall unge uføre øker.

Velferdsetaten: – Dette er uakseptabelt

Det er det svenske firmaet Samres som koordinerer TT-reisene i Oslo, mens Norgestaxi kjører turene. Helena Semb, seksjonssjef i Velferdsetaten som har det overordnet ansvaret for anskaffelsene, mener ikke Samres har noen skyld i situasjonen.

– Uansett er dette uakseptabelt og overhodet ikke noe vi tar lett på. Det er veldig leit at foreldrene opplever det. Vi jobber tett på situasjonen med konkrete løsninger som skal sikre en stabil transporttjeneste fremover.

Semb sier forsinkelsene har blitt merkbart redusert de siste tre dagene, og hun har tiltro til at Norgestaxi ønsker å ordne opp.

– Det har oppstått en situasjon som er uholdbar. Det er ikke riktig at vi ikke tar dette på alvor. Vi vil svare på alle klagene individuelt, men det er et massivt antall klager, sier hun.

Hun mener ikke det er et vedvarende problem, selv om det har vært enkelte forsinkelser tidligere.

Hva gjør dere om det ikke blir bedre?

– I ytterste konsekvens må vi gjøre anskaffelsen på nytt, men vi avventer og ser på effekten av de tiltakene som settes inn nå.

Uber under lupen: Etterforskes av politiet.

Norgestaxi legger seg flate

Norgestaxi fikk fornyet kontrakten i sommer. Administrerende direktør Jacob Christensen-Røed i Norgestaxi legger seg flat og forteller at selskapet har satt i gang tiltak for å bedre situasjonen i god dialog med velferdsetaten.

– Vi kan bare beklage den situasjonen som har vært, ovenfor velferdsetaten og spesielt ovenfor brukerne med deres foreldre. Vi tar dette på det største alvor og har økt ressursene, sier han.

I følge Christensen-Røed har disse tiltakene vist positiv utvikling de siste to ukene med en nedgang i daglige avvik på 65 prosent.

– Denne trenden er steg i riktig retning, men vi vil fortsette med flere tiltak for ytterligere å forbedre vår presisjon. Vårt klare mål er at vi i løpet av høsten er på et jevnt godt nivå som velferdsetaten og de reisende er fornøyd med.

Han ønsker ikke å kommentere ytterligere hva det skyldes at problemene har vært så store etter sommeren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder