Foto: Monica Strømdahl, frilans Aftenposten

Dette er Årets Bilde 2019

Aftenpostens frilansfotograf Monica Strømdahl sitt bilde av modige Helene Gallis (42) som har fått brystkreft er kåret til Årets Bilde i Norge fra 2019.

 • Annemor Larsen
 • Stian Eisenträger

Årets Bilde 2019:

Av alle rare ting Helene Gallis (42) har gjort i livet, er dette det rareste. Det hadde det gått noen dager siden hun fikk beskjeden om at hun har brystkreft. Hvordan kunne hun gjøre situasjonen hun brått befant seg i, nyttig for andre? Hun inviterte venner og bekjente til tafsefest, så de fikk kjenne på kulen i brystet og vite hva man kan gjøre for å sjekke seg selv.

Foto: Paal Audestad / Pressefotografenes klubb

Glad vinner

– Helene hadde en veldig smart idé, som jeg kanskje var litt skeptisk til på vei ut på oppdraget, forteller prisvinner Monica Strømdahl til VG.

– Hun var så flott, så åpen og spent selv. Ikke visste hun hvor mange som kom til å komme. Vi hører alle om at mange kvinner får brystkreft og at man bør sjekke seg, men ingen av oss vet i utgangspunktet hva man skal kjenne etter. Det ville Helene bidra med og fortelle folk om, og det fikk hun til. Det var mange som kom og var nysgjerrige, forteller Strømdahl, som har en oppfordring til alle kvinner:

– Sjekk puppen!Årets nyhetsbilde, utland: «IS-fanger i Hassaka»

I et fengsel i Hassaka, nordøst i Syria, er 5000 personer mistenkt for å være IS-medlemmer. Felles for alle er at de, ifølge seg selv, hverken sluttet seg til IS eller støtter dem nå.

Foto: Afshin Ismaeli, Aftenposten

Historisk prisutdeling

Årets prisutdeling skulle egentlig funnet sted på Litteraturhuset i Oslo 13. mars, men ble avlyst på grunn av situasjonen med coronaviruset.

Torsdag ble prisen delt ut under en historisk prisutdeling som ble strømmet som video på Facebook og YouTube.

– Vi var forholdsvis tidlig ute med å avlyse, og det gikk fort opp for oss at denne situasjonen kunne bli langvarig. Vi ønsket ikke å utsette dette på ubestemt tid, så vi valgte en løsning som veldig mange velger i dag, nemlig å kommunisere på nettet ved hjelp av video, sier leder av Pressefotografenes klubb, Jarle Aasland.

– Det var litt ekstra arbeid og et format vi tidligere ikke har bukt i denne sammenheng, men det var en anledning å utforske denne metoden. Vi skulle gjerne vært samlet i Litteraturhuset i Oslo, men når situasjonen er som den er, syns vi det fungerte rimelig greit.

Rundt 250 seere fikk med seg direktesendingen, mens mer enn 1400 har sett sendingen torsdag kveld.

– Vi fikk i det minste flere tilskuere til årets prisutdeling enn det pleier å være. Situasjonen legger så klart en demper på festen, men vi håper folk likevel satte pris på forestillingen og at prisvinnerne er fornøyde, sier Aasland.


Nominert i klassen nyhet utland: Libya, på randen av borgerkrig. Foto: Andre Liohn, Dagens Næringsliv

Nominert i klassen nyhet utland: De europeiske statslederne Erna Solberg, Emmanuel Macron, Angela Merkel og Nato-leder Jens Stoltenberg prøver å vise president Donald Trump veien ut etter en fotoshoot under Nato-toppmøtet i London. Foto: Heiko Junge, NTB


Årets nyhetsbilde, Norge: «Mann kapret ambulanse på Torshov»

Han kapret ambulansen og kjørte i høy fart gjennom Oslos gater. En kvinne og hennes barnevogn med to tvillinger ble påkjørt, politiet løsnet skudd for å stoppe ham.
Foto: Cathrine Hellesøy Harrisson, på oppdrag for Aftenposten

Foto: Cathrine Hellesøy Harrisson


Nominert i klassen nyhet Norge: Tusenvis av miljøbevisste barn og unge har møtt opp foran Stortinget for å demonstrere mot menneskeskapte klimaendringer, inspirert av svenske Greta Thunberg. På innsiden av stortingssalen følger politikerne med på det som skjer utenfor. Foto: Gisle Oddstad, VG.

Nominert i klassen nyhet Norge: Terroristen kom for å drepe. Et blodig bønnetempe og talerstol vitner om kampen i Al-Noor Islamic Center i Bærum. Foto: Erlend Berge, Vårt Land.


Dagligliv i Norge, vinner: «Vil du tafse litt på meg?»

Da Helen fikk kreft inviterte hun venner og bekjente til tafsefest: De fikk kjenne på kulen i brystet for å lære hvordan man kan sjekke seg selv.

Foto: Monica Strømdahl, frilans Aftenposten

Foto: Monica Strømdahl, frilans Aftenposten


Nominert i klassen dagligliv: Isabella lider av en arvelig, medfødt stoffskiftesykdom. Foreldrene gjør alt for at Isabella skal ha det godt i sitt korte liv. Foto: Line Møller, VG

Nominert i klassen dagligliv: Tross slåssing og fyll var stemningen på topp under femmila i mars. Russisk storeslem i Holmenkollen la ingen demper på festen. Den var det nesten ingen som fikk med seg. Foto: Jostein Overvik, VG


Sport nyhet, vinner: «Elendig»

Jakob Ingebrigtsen går skuffet gjennom intervjusonen etter å ha blitt nummer fire på herrenes 1500 meter under VM i friidrett i Doha, Qatar.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån

Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån.


Nominert i klassen sport nyhet. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Nominert i klassen sport nyhet. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån


Sport reportasje, vinner: «Utmattet»

24-timers løp innebærer simpelthen å løpe så langt du klarer på ett døgn – den mest nådeløse øvelsen innen ultraløp.

Foto: Stig B. Hansen, Aftenposten


Sport reportasje, nominasjon: «De nye toppidrettsutøverne»

På Grefsen, blant godt etablerte familier og utsikt over hele Oslo, ligger Norges første e-sportshus.

Foto: Christian Breidlid, på oppdrag for Aftenposten


Sport reportasje, nominasjon: «I sporet på pus»

Alstahaug jeger- og fiskerforenings harejaktkurs kun for kvinner.

Foto: Therese Jægtvik, Helgelands Blad


Årets portrett: «Revolusjon»

Feminister i Algerie er en liten, marginalisert gruppe, men etter de store politiske demostrasjonene i Alger i 2019 har flere valgt å stå frem og kjempe for kvinners rettigheter. En av disse er Hawa Zr (24) som er komiker, musiker og studerer litteratur og tysk språk.

Foto: Linda Bournane Engelberth/ VII Photo

– Som kvinne må jeg stå opp for mine rettigheter. Jeg er aktivist og feminist. Alt vi ber om, er forandring. Foto: Linda Bournane Engelberth/ VII Photo


Nominert i portrettklassen: Klimaaktivist Greta Thunbergs ble verdenskjent i 2019 etter at hennes skolestreik spredde seg internasjonalt. Foto: Sigurd Fandango, Dagens Næringsliv / D2

Nominert i portrettklassen: Ballettdanseren Leah Isabella Pettersson (12) har bare 17 prosent syn. Foto: Patrick da Silva Sæther, NRK


Åpen klasse, vinner: «Tjukk og søt»

Det snakkes om en dyre-boom i Kina.
I dag finnes det omtrent 38 millioner hunder og katter i landet. For ikke å nevne ildre, fugler, fisk og alle de andre dyreartene som finnes på markedet.

Foto: Foto: Therese Jægtvik, Skoleoppgave på Oslomet, publisert i A-magasinet.


Åpen klasse, nominasjon: «Yes Viken»

Det regnar lett på Ås. Våte statuar står tungt og ser ned på dresskledde menn og damer i gråe, blå og svarte jakker, som går forbi. Det er her makta over 25% av Norge er samla. Og akkurat denne dagen, skal eit nytt fylke bli til. Kan Viken klare det? Yes we can!

Foto: Signe Fuglesteg Luksengard, Hallingdølen


Åpen klasse, nominasjon: «Smittande kjærleik»

1,5 millionar russerar lever med HIV, og tala stig raskare enn nokon annan plass i verda.

Foto: Signe Fuglesteg Luksengard, Frilans


Årets dokumentar, Norge: «Vi kan ikke klage»

Andre steder i landet er mai en forsmak på sommeren, et vorspiel. I Bergen er mai selve festen. For vi vet at regnet kommer.
Foto: Helge Skodvin, frilans


Nominert i årets dokumentar, Norge: «Vindkraft i Trøndelag «

Når alle står ferdig, finnes det 15 vindkraftanlegg i Trøndelag. Ingen av landets regioner får flere vindmøller enn her.

Foto: Kim Nygaard, Adresseavisen


Nominert i årets dokumentar, Norge: «Sengelotteriet»

I 2013 ble det forbudt å sove ute i Oslo.
To overnattingstilbud for hjemløse åpnet, men det er ofte flere hjemløse enn antall sengeplasser. Løsningen har blitt å holde et lotteri med sjetonger. Trekker du grønn, får du sove inne - trekker du rød, må du sove ute.

Foto: Cicilie Andersen, NRK


Årets dokumentar utland, vinner: Boligmarkedet i de amerikanske byene blir stadig verre å komme inn på. I hver eneste stat og by i USA finnes mennesker som til slutt ikke har noen annen løsning enn å bo permanent på såkalte Flophouses, de billigste og mest utskjelte hotellene i USA .

Foto: Foto: Monica Strømdahl, frilans, Fritt Ord, Karina Jensens Minnefond


Nominert i årets dokumentar, utland: «Det de flykter fra»

Honduras har i flere år vært plaget med en av verdens høyeste drapsrater, og er blant de fattigste nasjonene i Sør-Amerika. De siste årene har hundretusenvis honduranere forlatt hjemlandet i håp om et bedre liv i Mexico eller USA. Oversiktsbilde av hovedstaden Tegucigalpa.

Foto: Adrian Øhrn Johansen, frilans, med støtte fra Fritt Ord


Nominert i årets dokumentar, utland: «Kinas ensomme menn»

Etter ettbarnspolitikken i Kina står millioner av menn uten mulighet til å finne kjærligheten. Kampen om kvinner er stor når de er mangelvare, og en ensomhetsepidemi brer seg over landet. Neste år vil det være 30 millioner flere menn enn kvinner i landet. Disse enslige mennene kalles guang gun, oversatt til nakne grener. Menn som ikke klarer å føre slektstreet videre. Klokkene deres tikker.

Foto: Hanna Kristin Hjardar, student Oslo Met, publisert i VG


Årets nykommer:

Hanna Kristin Hjardar, student Oslo Met.


Nyhetsvideo: «Polske nasjonalister»

Øyvind Tveter og Helene Skjeggestad - Aftenposten.

– Å tillate homofilt ekteskap er som å tillate pedofili

Videoreportasje / dokumentar, kort: «Brevet på kjøkkenbordet»

Frank Melhus, Ronny Oksvold og Rune Blekken, TV 2.


Videoreportasje / dokumentar, lang: «I ruinene av Den islamske staten.»

Vegard Lund Bergheim, Afshin Ismaeli, Morten Offerdal, Rolv Lyssand Bjørø, Christian Dahl og Jonas Brenna, Aftenposten

Lærte opp barn til å bli selvmordsbombere

Årets videojournalist:

Vegard Lund Bergheim og Afshin Ismaeli Aftenposten

Følg VGs fotoavdeling på Instagram

Les også

 1. Bildene vi husker best fra januar

  Kongefamilien, regjeringen og en rekke profilerte kjendiser tok et sterkt og rørende farvel med Ari Behn (47).
 2. VG fotografenes beste bilder fra 2019

  VGs fotojournalister dokumenterer Norge og resten av verden for millioner av lesere hver eneste dag.
 3. Verdens beste pressebilder

  Ett av disse seks nominerte fotografiene vil bli kåret til verdens beste pressebilde 2019.

Mer om

 1. Fotojournalistikk

Flere artikler

 1. Jessie (18): – Folk roper «corona» etter meg

 2. VG-fotografenes beste bilder i februar

 3. VG-fotografenes beste bilder i juni

 4. – Kan ikke forvente at ungdom skal sette et år på vent

 5. Må sende hjem sykehjemspasienter

Fra andre aviser

 1. Prisdryss til Aftenposten i Årets bilde-konkurransen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no