PR OG CANNABIS: Niels Ruben Ravnaas og Ole Eikeland investerer begge i den voksende cannabisindustrien i Europa. Tidligere var de kolleger i Nettavisen, nå driver de med kommunikasjon i eget selskap - ER PR. Foto: Gard L. Michalsen/Medier24.no

Svindeljeger og eks-redaktør vil slå seg opp som cannabis-investor

TV3-programleder og tidligere redaktør Ole Eikeland og en rekke andre norske investorer håper å tjene store penger i det sterkt voksende cannabis-markedet i Europa.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg tror denne industrien vil vokse mye fremover. Det er enorme summer det er snakk om, så noen vil tjene mye penger på dette helt lovlig. Om vi blir noen av dem vil tiden vise, sier Ole Eikeland til VG.

TV3-programlederen har investert i selskapet Medican på Malta gjennom det familieeide selskapet Okamo AS.

Fikk avtale til 80 millioner etter to måneder

Det er den norske Malta-baserte investoren Lars Christian Beitnes som har fått med seg investorer inn i Medican Holding Limited. Bakteppet er at store etablerte aktører fra Nord-Amerika beveger seg inn i Europa, for å få sin bit av det som kan bli verdens største cannabis-marked.

– Jeg syns alltid det er gøy å være med på noe nytt, istedenfor å starte mobilselskap nummer 100. Dette er en industri i støpeskjeen, sier Beitnes.

NY SESONG: Ole Eikeland og Kjell-Ola Kleiven skal i gang med ny en ny sesong av Svindeljegerne på TV3. Eikeland er også en aktiv investor, og ser nå muligheter for å tjene mye penger i cannabis-industrien i Europa. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I tillegg til Beitnes og Eikeland-familien har også tidligere NA24-redaktør Niels Ruben Ravnaas investert i prosjektet gjennom sitt selskap Lommeboken AS. Eikeland og Ravnaas sluttet i Nettavisen i 2015 for å starte PR-byrå sammen.

Totalt skal de ifølge Beitnes ha investert noen hundre tusen euro.

– Også har vi brukt veldig mange arbeidstimer på å finne den rette teknologien, og den vi landet på gjør at vi skal være lønnsomme selv om prisen går ned 50 til 75 prosent fra dagens nivå, sier Beitnes.

Medican ble etablert i mars og allerede i mai så det ut til at investorene hadde skutt gullfuglen:

Da inngikk den kanadiske cannabis-giganten Maricann Group Inc. en intensjonsavtale om å kjøpe selskapet for 10 millioner dollar, eller om lag 80 millioner kroner.

– Vi jobbet frem prosjektet i lengre tid før vi formelt etablerte selskapet, sier Beitnes.

les også

Mener legalisering av narkotika kan strupe økonomien til Young Bloods

En fjerdedel av oppgjøret skulle de norske investorene få i kontanter, og resten i retten til å kjøpe aksjer i det kanadiske selskapet.

– Det betyr at vi tjener penger om verdien på Maricann stiger, sier Beitnes.

INVESTERER: Jan Christian Beitnes er tungt etablert på Malta med sine forretninger, og oppgir å ha rundt 50 ansatte. Nå er cannabis det nye store for han. Foto: Foto: CF-Wesenberg /kolonihaven.no

Annullerte avtalen måneden etter

Årsaken til at cannabis-giganten fra Nord-Amerika ville kjøpe opp det norskeide selskapet, var at de hadde inne en søknad om å få lisens til å drive med medisinsk cannabis på Malta.

Men denne ble avvist av myndighetene i landet ifølge en børsmelding fra Maricann.

Etter oppfordring fra myndighetene har kanadierne lagt inn en egen søknad og annullerte avtalen med det norskeide selskapet.

Men ifølge Beitnes har de inngått en ny avtale etter at VG snakket med han tirsdag, men fordi Maricann er et børsnotert selskap kan han ikke gå ut med detaljer.

– Egentlig er det bare en formalitet hvor deres navn står på den samme søknaden. Så lenge vi får den betalingen vi mener er riktig og får være med videre så er vi fornøyd, sier Beitnes.

Ifølge han skal de fortsatt være folkene på bakken i Malta for Maricann i starten.

– Vi skal rekruttere 25–26 personer til produksjonsenheten. Vi skal være med å løfte satsingen, sier Beitnes.

Maricann er et av flere kanadiske cannabis-selskaper som prøver å få et grep om det voksende europeiske markedet.

Vil ikke si noe om årsaken

Nathalie Ferrugia i Malta Enterprise oppgir at til sammen seks prosjekter har blitt godkjent som produsenter av cannabis-produkter i Malta, mens fire aktører har fått avslått sine søknader.

– Vi oppgir aldri hvem selskapene er eller hvorfor de får avslått sine søknader, skriver Ferrugia i en mail til VG.

Hun jobber med å få flere til å investere i Malta, og forteller at Malta aktivt jobber for å forme og utvide spesifikke nisjenæringer som blokkjede-teknologi, IKT, og vedlikehold innen luftfartsindustrien og flere andre.

les også

Varaordføreren i Oslo vil ha statlig hasj-salg

Ferrugia er fornøyd med satsingen på cannabis-industrien så langt.

– Vi er godt fornøyd med responsen vi har fått fra næringen med en rekke ledende internasjonale selskaper som uttrykker interesse for å sette opp en base for produksjon i Malta, skriver Ferrugia.

Mange av aktørene som etablerer seg i Europa kommer fra Nord-Amerika og spesielt Kanada, som har vært ledende i industrien i mange år. Nå ekspanderer de til Europa etter hvert som flere og flere EU-land legaliserer.

Lars Christian Beitnes har drevet forretninger fra Malta i 11 år, og sier det i tillegg til bra vær, hovedsakelig er en ting som trekker næringslivet til Malta.

– Det er veldig gunstige skattevilkår og åpner for optimal skatteplanlegging innad i EU og det gjør at Malta tiltrekker seg mange utenlandske selskaper, sier Beitnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder