ROTTEREIR: Selger skrev han ikke kjente til rotteplager. Skjult i gulvet fant huskjøpene denne fellen dekket av avføring fra rotter.
ROTTEREIR: Selger skrev han ikke kjente til rotteplager. Skjult i gulvet fant huskjøpene denne fellen dekket av avføring fra rotter. Foto:Privat,

Nykjøpt hus var rottereir

NYHETER

TRONDHEIM (VG) Rotteskader gjorde det nykjøpte huset
ubeboelig. Nå har huskjøperne fått millionerstatning.

Publisert:

For huskjøperne i Kristiansund ble rotteskadene et to år langt mareritt i kamp mot forsikringringsselskapet.

Mannen som solgte huset hadde i sin egenerklæring benektet at han kjente til om det er eller hadde vært skadedyr som for eksempel rotter i boligen, til tross for at skadedyrselskapet Anticimex fant en rottefelle montert i veggen.

Avslo forlik

Selgers eierskifteforsikringsselskap, Protector forsikring, viste til kjøpekontrakten, som sa at huset var kjøpt som det var, og at selgeren fraskrev seg ansvar for skjulte feil og mangler. De nektet derfor å betale erstatning til kjøperne, og avslo et tilbud om forlik på 800.000 kroner.

Men at rottene hadde gått løs på huset ble ifølge en fersk dom fra Nordmøre tingrett oppdaget før samboerparet rakk å flytte inn.

Da firmaet Anticimex gikk inn i boligen for å vurdere rotteproblematikken, fikk de se en bolig som bar tydelig preg av uvelkomment besøk: I huset fant de en rottedo med svært store mengder avføring og urin fra rotter. Isolasjonen var derfor defekt.

De fant også flere ganger rundt om i huset som er brukt av rotter, og skarp lukt flere steder i boligen.

- Vedvart i mange år

Ifølge Anticimex så det ut som om rotteproblemet hadde vedvart i mange år.

I tillegg til rotteskadene ble det også avdekket store mangler ved elanlegget. I stuen var det lagt inn spot-belysning der en hermetikkboks, grillform og en blomsterpotte var brukt som «spotkasser».

Nå er Protector forsikring dømt i Nordmøre tingrett til å betale 837.900 kroner i prisavslag for rotteskadene og manglene, samt 228.000 kroner i erstatning. Selskapet må også dekke huseiernes saksomkostninger på 177.751 kroner.

Plagen øker

Skadedyrtekniker Ronald Larsen, som skrev rapporten som er omtalt i den ferske dommen, sier til VG at hans inntrykk er at rotteplagen øker, både i Kristiansund og andre steder.

– Vi har flere hus i byen med rotteinntrenging. Det har med folks atferd å gjøre. Husene er for dårlig sikret mot inntrenging. I tillegg tømmes matrester i toaletter, og blir til mat for rotter, som da får gode forhold å formere seg i.

Etter at de har bodd i en leid bolig i to år etter de kjøpte huset, er samboerparet nå i gang med å renovere boligen.

– Vi ser hvordan retten har vurdert dette, og tar med oss det når vi skal vurdere om vi skal anke hele eller deler av dommen, opplyser Tommy Ravndal i Protector forsikring til VG.

VG har fått tillatelse av paret til å vise bildene fra huset, men de ønsker ikke å kommentere saken.

SLIK UNNGÅR DU ROTTEINVASJON:

* Ikke kast fett og matrester i toalettet. Rotter i avløpsnettet lever utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet.

* Avkappete kloakkrør skal tettes med egne tettekopper.

* Unngå åpninger mellom veggpanel og grunnmur. Et hull med diameter som et kronestykke er nok til at rotter kryper inn.

* Alle lufteventiler i grunnmuren må ha gitter.

* Sluk i kjelleren skal ha rister av stål, som sitter fast.

* Pass på at det er helt tett på utsiden av rør som går gjennom vegg og gulv.

* Glipper i betongsålene mellom originalbygg og påbygg bør ikke forekomme.

* Krypkjellere gir lett adgang. Løsning kan være å legge på hønsenetting og støpe på sement, så krypkjelleren får et hardt gulv i stedet for jord.

* Åpninger høyt over bakken blir ofte oversett. Husk at rotter og mus kan klatre!

* Komposterer du matavfall – pass på at du har tett beholder, og at denne ikke står nært vegg. En rotte kan hoppe en meter rett opp.

* Ikke la søppel ligge og flyte i bakgårder.

* Fôrsekker til kjæledyr må oppbevares slik at rottene ikke får tilgang til dem.

* Kattemat og hundemat må oppbevares slik at ikke de også blir rottemat.

* Mat gjerne fuglene, men ikke slik at fuglematen også havner på bakken og blir rottemat.

* Om rotter først har kommet seg inn: Sett opp to feller ved siden av hverandre. Fellene bør ikke flyttes på – det vil gjøre rottene mistenksomme.

Kilde: Folkehelseinstituttet, fettvett.no