Snøværet i Sør-Norge: Her bør du være obs

ARENDAL (VG) Sesongens første snødager førte til såpeglatte veier i Sør-Norge. Temperaturen vil stige de neste dagene, men det betyr ikke at faren er over, ifølge meteorolog.

Publisert:

Sør-Vest politidistrikt kom med kraftige advarsler om å unngå E18 ved Tønsberg søndag kveld. Speilblanke veier førte til en serie trafikkulykker der totalt 28 personer var involvert.

På mandag fikk politiet 54 ulykkesmeldinger i det samme distriktet i løpet av bare noen få timer. Blant dem var det én dødsulykke og 16 ulykker med personskader.

Politiet skildret også «svært glatt føre» da en bil skled ut av veien og havnet på taket i Åmli samme dag.

– Det har vært en litt vinterlig start på uken, i hvert fall Østafjells. I enkelte området har det vært snøføre og glatt, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til VG.

GLATT: Politiet advarte om speilblanke veier etter flere kjedekollisjoner på E18 søndag. Totalt 28 personer var involvert.

Meteorologisk institutt har utsendt gult farevarsel for snø i deler av Agder, der det er ventet opptil 30 cm snø frem til tirsdag ettermiddag. Farevarselet gjelder blant annet i Kristiansand, Flekkefjord, Grimstad og Arendal.

Her har det snødd 30 cm

Meteorolog Håkon Mjelstad forteller til VG tirsdag morgen at det er store lokale forskjeller på snøfallet.

– Det har snødd en del særlig fra Grimstad og sørover. Det er store lokale forskjeller. Det ser ut som det har kommet mest på Landvik i Grimstad-området, der har det kommet over 30 centimeter, forteller Mjelstad.

Han forteller at det vil komme mer nedbør fram mot kvelden på Østlandet.

– Fra i kveld kommer det til å lave ned ganske bra i Agder, Telemark, Buskerud og kanskje til og med Vestfold. I de vestlige områdene av Østfold blir det nedbør i løpet av kvelden, natten og morgendagen, sier Mjelstad.

Meteorologen forteller at det gule farevarslet som allerede er ute i hovedsak gjelder til i ettermiddag, men at de kommer til å ta en vurdering og oppdatere det i løpet av tirsdag.

– Hvordan ser forholdene ut i løpet av uken?

– Det er mer nedbør i vente fram til helgen. Men det er mildere luft. Jeg ser for meg at det i Agder kommer til å være mildt i lavlandet. Det blir mildere også på Østlandet, sier Mjelstad.
SE: Intervju med veitrafikksentralen om kjøreforholdene

Martin Granerød oppfordrer folk i snørike områder til å la bilen stå hjemme dersom det lar seg gjøre.

– Det er greit å være obs på at det kan bli isete. Det er vinterdekk som gjelder nå, sier han.

Varsler stigende snøgrense

Martin Granerød forteller at temperaturen kommer til å stige igjen i Agder og på Østlandet de neste dagene:

– Videre fremover så kommer det til å bli mildere enn det er i dag, som gjør at snøgrensen vil stige.

– Kommer man opp i 300–500 meter vil det nok fremdeles være snø, men på lavlandet vil det gå over til regn, sier meteorologen.

Det betyr likevel ikke at faren er over:

– I indre strøk vil det fremdeles være snøføre og det kan bli glatt stedvis. Det kan også bli utfordrende dersom man holder seg høyt nok til at det legger seg is på veien, sier han.

– Overgangen mellom snø og regn gjør også at det kan bli glatt, med slaps og overvann, legger meteorologen til.

Undersøkelse: Flere skifter ikke dekk

Forsikringsselskapet If gjennomførte nylig en undersøkelse som tyder på at færre som skifter til vinterdekk – også sent på vinteren.

– Sist vinter hadde 13,6 prosent av bilene som var inne til skadetaksering hos If sommerdekk på bilen. Det er en økning på 7,3 prosentpoeng fra vinteren før, skriver de i en pressemelding.

I Kristiansand fikk en sjåfør beslaglagt førerkortet mandag, etter å ha sklidd inn i autovernet med sommerdekk.

VG har også dokumentert at dekkhotellene blir nedringt hver vinter av folk som drøyer med å skifte dekk frem til den første snøen kommer.

– Mange drøyer dessverre for lenge med hjulskift for vinterføre. Feil dekk på bilen er en rullende ulykke som venter på å skje, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no