UENIG: Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, går ut mot LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Trond Solberg , VG

Beinhard pensjonskamp i LO

Den beinharde maktkampen i LO om pensjon fortsetter.
LO-leder Gerd Kristiansen står mot lederen i LOs største forbund i privatsektor, Jørn Eggum.

  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

LOs Gerd Kristiansen vil løfte pensjon ut av årets hovedoppgjør, men Jørn Eggum vil lede an i forhandlingene, inkludert pensjon:

– De som kjenner historien godt, vet at våre viktige pensjonsreformer har kommet via tariffestede avtaler i lønnsoppgjøret, som er blitt lov senere, sa leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum da han inviterte pressen til forbundets årlige skrei-middag tirsdag kveld.

Det står i skarp kontrast til det LO-leder Gerd Kristiansen sa til NTB tirsdag; at problemstillingene rundt pensjon er så kompliserte at det ikke hører hjemme i vårens tariffoppgjør:

– Man må klare å se pensjonsspørsmålet i et mer helhetlig perspektiv enn hva man kanskje makter å få til hos Riksmekleren i de sene nattetimer, sa hun.

Fellesforbundet har vedtatt å stille til forhandlinger med NHOs Norsk Industri med pensjonskrav som en del av hovedsakene i oppgjøret.

– Vi har ikke landet pensjonsspørsmålet internt i LO ennå, sier Kristiansen.

Det skjer under representantskapets møte 23. februar.

UENIGHET: LO-leder Gerd Kristiansen mener at pensjonsspørsmålene er så mange og så kompliserte at det ikke løses «en sen nattetime hos Riksmekleren». Men statsminister Erna Solberg (H) sier at partene selv har ansvar for eventuelle nye ordninger. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Ulike utfordringer

Opptjening av pensjonsrettigheter fra første krone og ordninger som sikrer pensjonsrettigheter ved jobbskifter er vedtatt av Fellesforbundets sentralstyre som prioriterte krav i årets oppgjør.

LO-lederen sier derimot at bredden i pensjonsspørsmålet tilsier at det løftes ut:

– Det er mange spørsmål som skal løses, blant annet mobilitet mellom bedrifter, og mobilitet mellom offentlig og privat sektor. Utfordringene er forskjellige fra bedrift til bedrift, mellom bransjer og mellom offentlig og privat sektor. Så derfor har jeg aldri lagt skjul på at jeg ønsker meg en skikkelig gjennomgang og i full bredde, sier Kristiansen.

Avviser tariff-festing

Fellesforbundets mål – og vedtatte pensjonskrav – kan også gjenfinnes i en felles pensjonsutredning mellom Fellesforbundet og Norsk Industri.

NHO avviser å snakke om pensjon under tariffoppgjøret:

– Dette er veldig komplekst, det får konsekvenser for mange tiår fram i tid, og det er på mange måter et nasjonalt anliggende. Dette er ikke noe du snekrer sammen en sen nattetime hos Riksmegleren, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund nærmest som et ekko av LO-lederens formulering.

Hun legger til at selv om NHO sier nei til tariff-festing, er det et ønske om å endre pensjonsordningene også på arbeidsgiversiden.

– Vi er åpne for å finne et bedre pensjonssystem som alle kan slutte seg til. Men det må skje ved lovendringer og der må også myndighetene bli en del av veien og løsningen, sier hun til NTB.

Partenes ansvar

Statsminister Erna Solberg (H) takker så langt nei til ønsket fra lederne i LO og NHO om å engasjere myndighetene i et pensjonsoppgjør i privat sektor.

– Vi har gode, brede og nødvendige prosesser rundt offentlig pensjon med partene. Men når det gjelder pensjonsordninger i privat sektor, så mener vi forutsatt at det er partene seg mellom som primært må ha ansvar for å diskutere det. Det handler også om hva som er tålegrenser for bedriftene, sier Solberg til NTB.

VG/NTB

Les også

Mer om

  1. Lønn
  2. Landsorganisasjonen (LO)
  3. Erna Solberg

Flere artikler

  1. Bråstopp for stor pensjonsløsning torsdag: Her møter LO-Gerd veggen

  2. Vil gi alle hver sin pensjonskonto

  3. LO-Gerd gikk på kjempesmell

  4. Pensjonsbråket: Dette er de villige til å streike for

  5. Sentrale kilder i privat sektor: Neppe streik i vårens oppgjør

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder