KrF skjerper kritikken mot regjeringens terrorsikring - Ap krever beklagelse

KrF fremmer likevel ikke mistillit mot Solberg-regjeringen i saken om terrorsikring, men gir sterk kritikk. Opposisjonen får dermed ikke flertall for et mistillitsforslag som presser statsminister Erna Solberg (H) til å gi Stortinget en direkte beklagelse.

– Saken er nå enda mer alvorlig enn sist Stortinget arbeidet med
dette. Derfor velger KrF å stramme til ytterligere, sier Hans Fredrik Grøvan, parlamentarisk nestleder og medlem i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

De kommer med et såkalt «daddelvedtak», som er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan gi regjeringen uten å felle den.

les også

KrF: Regjeringen sminket arbeidet med terrorsikring

KrF hadde to forslag

Men bak lukkede dører i KrFs gruppemøte, skal partiets representanter vært alvorlig i tvil om hvor hardt de skulle gå ut mot Solberg-regjeringen i objektsikring-saken.

Ifølge VGs opplysninger hadde Grøvan to forslag til sin egen gruppe, men uten å anbefale ett av dem.

Det andre forslaget, som altså ikke blir fremmet, gikk ut på å bli med opposisjonen om et forslag om at «Stortinget beklager», noe som ville fremstå som reell mistillit, men samtidig gi statsministeren mulighet til å beklage, og dermed rydde opp og kunne bli sittende.

Grøvan skal ha argumentert for at saken er alvorlig nok til at en beklagelse fra Erna Solberg var på sin plass, får VG opplyst.

Men for å unngå å spisse situasjonen ytterligere, og bli beskyldt for mer politisk spill, valgte KrF-gruppen enstemmig alternativet som gir den hardest mulige formen for kritikk, men altså ikke mistillit.

«Stortinget beklager regjeringens håndtering»

Arbeiderpartiet og SV fremmer likevel en mild form for mistillit, med uttrykket «Stortinget beklager regjeringens håndtering». Dette bekrefter Dag Terje Andersen (Ap) til VG.

Sp vil støtte dette forslaget når saken kommer til behandling i Stortingssalen. Et slikt forslag til vedtak gir statsministeren mulighet til å gi Stortinget en uforbeholden beklagelse om regjeringens håndtering fra Stortingets talerstol.

KONTROLLGUTTA: Dag Terje Andersen (Ap) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV) står for et mistillitsforslag mot regjeringen i terrorsikringen. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Disse partiene mener det er grunn til å uttrykke mistillit, etter at Riksrevisjonen sa at situasjonen med objektsikring i Forsvaret og politiet var «svært alvorlig», deres sterkest tilgjengelige kritikk.

SV stiller seg bak, det gjør også Sp etter det VG erfarer.

– SV mener at denne saken er så alvorlig at vi går for mistillit mot regjeringen, sier Torgeir Knag Fylkesnes i SV.

les også

Regjeringen innrømmer nye svakheter: Nødnett var ikke godt nok sikret

Grøvan går ikke like langt, men ønsker seg likevel en form for beklagelse fra statsministeren.

– Det er nå viktig at statsministeren kommer til Stortinget og gir uttrykk for den samme erkjennelsen som hun gav uttrykk for overfor komiteen i høringene, sier Grøvan.

– Ikke påvirket av regjeringsforhandlingene

Klassekampen skrev torsdag at Grøvan har forfattet et forslag til mistillitsforslag, dette ville han ikke avkrefte under pressekonferansen.

– Jeg referer ikke til interne notater og drøftinger, det som er viktig er at vi har en innstilling som vi står hundre prosent bak.

– Hvis Solberg ikke gjør som dere nå ønsker, vil du dere fremme mistillit?

– Det gjør vi ikke i denne saken her, slik som vi vurderer det. Men vi er svært opptatt av oppfølgingen fra regjeringen, sier Grøvan.

les også

Riksrevisjonen: Slakter regjeringen for mangelfull objektsikring

SV: Synd

– Hvis det er riktig at KrFs stortingsgruppe var delt i spørsmål om mistillit, er det synd at det var dette synet som vant fram, sier Fylkesnes.

– Det er tydelig at regjeringsiver avgjorde i denne alvorlige saken for Norge, og det er trist at regjeringen nå slipper klare konsekvenser av å ikke sikret landet og feilinformert folket og Stortinget, legger han til.

Grøvan sa flere ganger under pressemøtet at de ikke har latt seg påvirke av de pågående regjeringsforhandlingene.

«Sminket»

Grøvan, på vegne av KrF, har tidligere sagt at regjeringen "sminket" bildet av hvordan de hadde jobbet med sikring av mulige terrormål i politiet og Forsvaret, dette gjentar han i torsdagens pressekonferanse.

les også

Fem spørsmål og svar om objektsikring

Det skjedde etter at Riskrevisjonen leverte en knusende rapport på dette arbeidet tidligere i år.

Riksrevisjonen har flere ganger påpekt svikt i regjeringens arbeid med såkalt objektsikring, som innebærer trygging av samfunnsviktige og skjermingsverdige bygninger og infrastruktur.

Kontrollkomiteen kommer med sin innstilling i saken torsdag 29. november.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder