ADVARER MOT UVÆR: Vinden kan nå sterk kulings styrke både på Sør-Vestlandet tidlig på fredagen, og som her i Skagerrak og Ytre Oslofjord om ettermiddagen. Ute på havet vil vinden kunne nå liten storms styrke. Foto: Kart: Meteorologisk institutt

Gjør klar for uvær: Storm, kuling og rotbløyte-nedbør

Et lite og hissig lavtrykk kommer nordover fra Kontinentet fredag og kan gi sterk kuling på kysten, liten storm i Skagerrak og en skikkelig rotbløyte. Ja, Østlandet kan risikere 40 mm nedbør!

Artikkelen er over ett år gammel

– Ja, vi snakker 20–30 millimeter nedbør over Østlandet, men små endringer i hvilken bane lavtrykket tar kan gi inntil 40 millimeter, forklarer statsmeteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt.

Onsdag sendte de ut farevarsel med oransje aktsomhetsnivå for sterke vindkast lokalt store deler av Østafjells fredag. Det betyr at været sannsynligvis kan gi alvorlige konsekvenser.

Følg været på Pent.no!

Kraftig vind

Det er også den kraftige vinden som gjør at meteorologene har fulgt dette lavtrykket i flere dager:

– Vi kommer til å få stiv til sterk kuling tidlig på dagen mellom Rogaland og Lindesnes, mens vi senere på dagen kan få vind opp i sørøstlig sterk kuling fra Sørlandet og opp mot Ytre Oslofjord. Dette er mye vind, og vi vil nok fraråde folk å legge ut på åpne strekninger tidlig på dagen fordi det er stille – om ettermiddagen kan det blåse kraftig, advarer han.

– Folk bør holde seg oppdatert om været fredag, råder Selberg.

ØS PØS: Slik vil nedbøren falle i løpet av 12 timer fredag ifølge prognosene som Meteorologisk institutt bruker. Sør-Vestlandet og Sørlandet ser ut til å få mest men mye kommer også over Buskerud, Telemark og nordlige del av Østlandet. Foto: Kart: Met.no

les også

Tidenes norske sommer: Knuser 71 år gammel rekord for antall høysommerdager

Lite og hissig

Han forklarer værsituasjonen slik: Det ligger et nokså stort lavtrykk sør for Island, som sender kald luft nedover Kontinentet. Her møter det den europeiske sommeren med varmluft, og det er i dette møtet et lite lavtrykk med mye energi oppstår.

– Så vandrer et nordover, styrt av et blokkerende høytrykk over Russland, direkte mot Sør-Norge.

les også

Supersommeren er trolig over

Nedbørsprognoser StormGeo har sett på, viser at det likevel kan være Vestlandet som får mest nedbør fredag – med 50 mm i Bergen og 60 mm på Nord-Vestlandet.

Vind i Nord-Norge

Når lavtrykket har blåst og regnet fra seg i Sør-Norge, går det rett nordover, og ser ut til å sette opp vestlig pålandsvind i kulings styrke fra Nord-Trøndelag og nordover lørdag. Det ser også her ut til å gi mye nedbør.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder