FORSVARER: Jon Anders Hasle forsvarer Lasse, som er siktet for drapet på Bård Lanes.

Forsvarer anmelder politiet etter informantdrap

Advokat Jon Anders Hasle mener Spesialenheten må etterforske om politiet har begått tjenestefeil i behandlingen av Bård Lanes som informant.

Publisert:

Lørdag fortalte VG historien om 33 år gamle Bård Lanes fra Tønsberg.

I mars 2021 ble Bård bedt av en politimann om å skaffe opplysninger om en kriminell mann ved navn Lasse.

Seks uker senere ble Bård, som i tenårene fikk diagnosen lett psykisk utviklingshemmet, skutt og drept utenfor et solarium.

Lasse og tre andre menn er nå siktet for å ha stått bak drapet på Bård. Alle nekter straffskyld.

Flere spor i politiets egen etterforskning peker på at drapsmotivet var at Bård var politiinformant.

Nå har Lasses forsvarer, Jon Anders Hasle, anmeldt Sør-Øst politidistrikt og politimannen til Spesialenheten for politisaker.

Det er de som etterforsker og vurderer hvorvidt politiet har begått straffbare forhold i tjenesten.

– Det etterlatte inntrykket når man leser meldingsdialogen mellom politimannen og avdøde Lanes, er at reglene for informantvirksomhet ikke er fulgt. Så jeg har bedt Spesialenheten etterforske om informantbehandlingen kan innebære en straffbar grov tjenestefeil, sier Hasle.

Utdrag fra Instagram-dialog mellom Bård Lanes og en politimann i Sør-Øst politidistrikt:

Sør-Øst politidistrikt har ikke villet bekrefte hvorvidt Bård var oppført i informantregisteret.

– Det er lite tvilsomt at avdøde har vært informant, sier Hasle, som har lest meldingsloggen mellom avdøde Bård Lanes og politimannen.

Les også: Hva er en politiinformant?

BRØDRE: Her nyter brødreparet Bård og Glenn Lanes (til høyre) sommeren for en del år tilbake.

Bård og Lasse lå i en dyp, årelang konflikt. Lasses ekskjæreste anmeldte Bård for trusler og hensynsløs atferd, men anmeldelsene ble henlagt. I januar 2020 gikk Bård til anmeldelse av Lasse for trusler.

Bård fryktet at Lasse ville skyte ham – enten selv eller ved hjelp av andre. Anmeldelsen endte med at politiet hadde en samtale med Lasse der de ba han holde seg langt unna Bård.

Advokat Hasle sier at Lasse mener at forholdet mellom Bård og politiet kan ha påvirket politiets etterforskning av saker som gjelder Lanes og hvordan politiet håndterte konflikten mellom Lasse og Bård.

– De har hatt kontakt med Lanes, som er i en konflikt med min klient, som er for vennskapelig, sier advokaten.

SIKTET : Lasse er siktet for drapet på Bård Lanes. VG møtte han i Ringerike fengsel.

– Politimannen ber aktivt Lanes skaffe informasjon om min klient. Det er skummelt, fordi da nører det opp under en konflikt som har vart i flere år, sier Hasle.

Hans klient nekter straffskyld for drapet:

– Jeg hadde en plan om at Bård skulle tas, at han skulle ristes, ikke drepes, har Lasse sagt til VG.

Sør-Øst politidistrikt har ikke villet besvare VGs mange spørsmål om denne saken. Politimester Ole Bredrup Sæverud har gitt dette generelle svaret:

– Dette er en del av en pågående etterforskning som foreløpig ikke er påtaleavgjort. I tillegg angår det sensitive tema. Det vil ikke være mulig å kommentere dette uten å gå inn på faktum som er en del av etterforskningen, og som kan bli tema under en mulig fremtidig hovedforhandling. Av respekt for den pågående prosessen kan politiet ikke svare på disse spørsmålene nå, skriver Sæverud i en epost.

VG har også kontaktet politimannen som sendte meldinger med Bård. Han viser til at det er en pågående etterforskning og at han derfor ikke kan svare på spørsmål eller kommentere saken.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no