MELDTE PASS: Politimannen som skulle fornye Alf Refsum (t.h.) sitt pass, hadde aldri opplevd maken, da han ikke fant ham «i systemet». Her er 85-åringen på besøk hos sin nevø Helge Irgens Refsum, som var svært oppgitt over situasjonen. Foto: Fredrik Solstad VG

Alf (85) fikk sjokkbeskjed: Ikke lenger «norsk statsborger»

Skatteetaten beklager glipp

Da Alf Refsum (85) skulle fornye sitt norske pass fikk han vite at han ikke var registrert som norsk statsborger.

  • Inger Lise Hammerstrøm
  • Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Denne prosessen har vært bortkastet tid og penger. Dessuten er det nokså skandaløst, man kan ikke frata noen sitt medfødte norske statsborgerskap, sier Alf Refsum til VG på telefon fra Belfast i Nord-Irland.

Han har endelig kommet hjem, etter å ha tilbrakt flere dager i Norge, med å få dokumentene på at han var «norsk statsborger». Forrige fredag fikk han endelig det norske passet sitt, etter at han rutinemessig skulle fornye dette da han var på besøk i Norge.

På Grønland politikammer fikk han nemlig den oppsiktsvekkende beskjeden om at han «ikke fantes i systemet» lenger.

Selv om Refsum flyttet fra Norge til Nord-Irland i 1965 har han beholdt sitt norske statsborgerskap. Trodde han. Uten å informere omregistrerte Skatteetaten ham i folkeregisteret, og gjorde at han fikk statsborgerskap «ukjent».

Dermed kunne ikke 85-åringen reise hjem som planlagt.

– Returbilletten ble ikke refundert, og det kostet en mindre formue med drosje hit og dit, sier Refsum oppgitt på telefon.

Les også: Nye passregler: Norske statsborgere fra 31 land får «ukjent» fødested.

Borte fra systemet

Refsum og kona som til vanlig bor i Belfast i Nord-Irland, har vært mye i Norge, og har hytte i Hønefoss. Denne gangen var ærendet blant annet å fornye passet som gikk ut i mai.

Med et påpek om å fornye passet før hjemreise kom han gjennom passkontrollen til Norge. Det skulle by på større utfordringer å få det fornyet.

– De sa jeg ikke fantes i systemet, forteller han.

– Du fantes ikke i systemet?

– Nei, de kunne ikke finne meg som registrert norsk statsborger, forteller Refsum om det første av flere kapitler i historien om å få tilbake sin norske identitet. Dette var ved Grønland politikammer i Oslo, hvor pass utstedes daglig.

Skatteetaten: – Vi beklager feilen

Kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet, Thomas Aleksander Ege, understreker at Refsum ikke har fått slettet sitt statsborgerskap, men at pass-surret skyldes at det skjedde en feil på 1980-tallet da elektronisk databehandling ble innført i etaten.

– Vi har stor forståelse for at omregistrering for enkelte kan forstås som tap eller bortfall av norsk statsborgerskap for noen som rettmessig har norske statsborgerskap. Men det er det ikke snakk om, sier han på telefon.

– Ingen som har rettmessige krav på norsk pass vil bli skadelidende. Det er altså ingen, i denne eller tilsvarende tilfeller, som mister retten til norsk statsborgerskap, utdyper Ege på mail.

– Vi har stor forståelse for at denne situasjonen kan oppleves frustrerende. Vi gjør det vi kan for å behandle slike saker så raskt som mulig, og vi beklager feilen og de ubehagelige konsekvensene dette har medført enkelte, melder han.

Se også: Anundsen krever at Politidirektoratet rydder opp i nye passregler

Brukte ferien på å komme seg hjem

En viktig forutsetning for å få norsk pass og dermed identitetsbevis er at man står oppført som norsk statsborger i folkeregisteret. Det gjorde ikke Refsum, som fikk beskjed om at han måtte ta kontakt med Skatt øst for å få ordnet opp i dette.

Dermed gikk Norgesferien med til utallige ventetimer hos skatteetaten, taxiturer mellom politikammer, Gardermoen og skatteetaten. Nevøen er oppgitt over behandlingen onkelen har fått.

– Han har jo brukt hele ferien på å forsøke å komme seg hjem, sier Helge Irgens som har bistått grandonkelen med å «få tilbake» statsborgerskapet.

Gammel tabbe fra 1990-tallet

Statsborgerskapsloven har regler om at man kan miste statsborgerskapet ved fravær til riket, men dette gjelder bare dersom man ikke har vært bosatt i til sammen to år i Norge, inntil vedkommende blir 22 år. Alf bodde i Norge helt til han var 20, så disse reglene var ikke anvendelige på ham. Skatteetaten utdyper hva som har skjedd:

– Grunnen til at enkelte utflyttede norske statsborgere har fått oppgitt uoppgitt/ukjent statsborgerskap skyldes en feil i konverteringen i overgangen mellom to systemer i Folkeregisteret på begynnelsen av 1990-tallet, forteller Ege.

– Av ukjente grunner ble det da beslutte å registrere alle som utvandret i den aktuelle perioden som norske statsborgere, fortsetter Ege.

Denne tabben førte til at 58.000 utlendinger ble oppført med norsk statsborgerskap, og det ble først oppdaget da flere marokkanere dukket opp på den norske ambassaden i Rabat i 2007 og ba om å få norsk pass.

Det var dermed ikke mulig å skille ut de som var født i Norge, men de som i realiteten var utenlandske statsborgere.

– Personer med rett til norsk statsborgerskap har aldri vært galt registrert, men det har dessverre ikke vært mulig å skille dem ut blant dem som i realiteten var utenlandske statsborgere, opplyser Ege.

– For å forhindre at enkelte utenlandske statsborgere urettmessig skulle få utstedt norsk pass, var vi derfor nødt til å gjennomføre et slikt tiltak der en gruppe nordmenn fikk oppført status uoppgitt/ukjent statsborgerskap, opplyser han på e-post.

Til VG opplyser Ege at det vil ta kort tid å få rettet opp feilen for dem som er berørt.

Det erfarte ikke Refsum:

Byttet statsborgerskap fra «norsk» til «norsk»

Hos Skatteetaten fikk Refsum beskjed om at de hadde sendt han et brev med opplysninger om forholdet. Han lurte på hvor de hadde sendt det brevet. Til hans adresse i Nord-Irland.

– Men jeg er jo her i Oslo uten pass, svarte han.

Han fikk omsider overlevert brevet av noen på skatteetaten, der står det blant annet forklart.

Du er registrert i Det sentrale folkeregister (DSF) i Norge med følgende statsborgerskap: Uoppgitt/ukjent. Grunnen til dette er at du er registrert utflyttet i en bestemt periode, og alle som ble registrert utflyttet i denne perioden ble av administrative og politiske årsaker registrert som uoppgitt/ukjent i folkeregisteret.

I klartekst – fordi Refsum i denne perioden sto oppført med adresse i Nord-Irland ble statsborgerskapet hans omgjort fra norsk til ukjent.

Dermed måtte han søke om nytt statsborgerskap.

– Har du noen gang byttet statsborgerskap?

– Nei, jeg har aldri byttet statsborgerskap, så på skjemaet må jeg fylle inn «fra norsk til norsk».

Har trolig skjedd flere

– Han er strøket uten å ha blitt varslet. Og har du utgått pass og er registrert som statsløs, så er du helt lost, sier nevøen som er opprørt.

Ifølge politimannen som Refsum snakket med på passkontoret ved Gardermoen har de aldri opplevd dette før. Det har heller ikke skatteetaten.

– Politimannen på Gardermoen sa at dette har trolig skjedd flere nordmenn, ettersom skatteetaten angivelig hadde denne opprydningen i systemet.

I perioden 1960–1975 var det 64500 personer som utvandret fra Norge. Hvor mange som er berørt av glippen fra 90-tallet er ikke klart.

– Det er nok noe vi ikke har den fulle oversikt over, fordi det dessverre ikke vært mulig å skille dem ut blant dem som i realiteten var utenlandske statsborgere, avslutter Ege.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder