MANNSKAPET: Aleksander Gamme og kaptein Stig Roaldsand på «Lance» ble tirsdag ettermiddag firet ned i en kurv for å bore fast påler i isen. Foto: Jørgen Braastad

«Lance» sitter fortsatt fast – sender folk innover isen

NORDISHAVET (VG): Varslet uvær og problemer med å komme seg videre, gjør at «Lance» tirsdag sender mannskap for å møte polfarerne Børge Ousland og Mike Horn.

Det er polfarerne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme som i løpet av dagen skal spenne på seg skiene for å møte dem.

Ousland og Horn har gått utendørs under ekstreme forhold i snart 85 dager. Frostskader er uunngåelig, utstyret halter og på torsdag går de tom for mat.

Skipet «Lance», som startet operasjonen lørdag, har sittet bom fast på et isflak siden klokken 04.15 natt til tirsdag. De har hatt store utfordringer med is som forandrer seg hele tiden.

FROSNE: De to mennene legger hver dag ut nye oppdateringer på Instagram. Foto: Mike Horn

Nå har en urovekkende værmelding fremskyndet beslutningen om å sende bakkemannskap på isen.

– Det er forferdelig ergerlig, vi skulle gjerne ha utnyttet råken (sprekk i isen, journ. anm) noen kilometer til, sier talsmann Lars Ebbesen.

Ousland og Horn befant seg tirsdag morgen på 82 grader og 56 minutter nord /19 grader og 12 minutter øst, mens «Lance» tirsdag morgen satt fast på 82 grader 11 minutter nord.

Følg aksjonen i VGs direktestudio her.

les også

80 dager på polarisen: – Sjangler rundt som to fulle menn

Må gå rundt 42 km hver

Ousland og Horn har fått ekstra hvile den siste natten, for å klare en lengre etappe.

– Målet er at de skal møtes i morgen ettermiddag før uværet slår til. De har rundt 42 kilometer å gå hver, og vil møtes ganske nøyaktig på midten, sier Ebbesen.

ISHAVSSKUTA: «Lance» på vei gjennom isen mandag. Foto: Jørgen Braastad

Sliter med å løsne skipet

Forsøkene på å bruke bommen og krana for å få skipet løs fra isen, har så langt ikke lyktes.

Ved å svinge den store krana fra side til side, var håpet at båten skulle gynge så mye at den kom løs fra isen.

Men krana var for lett.

– Dette går ikke, måtte kaptein Stig Roaldsand erklære tirsdag morgen.

De har også boret fast to påler i isen, på sidene av båten, og festet vaiere til dem. Det i et forsøk på å trekke skipet løs. Isen som ligger under og rundt båten, er imidlertid så mye som 1,20 meter tykk.

Dersom skipet løsner før de kommer i gang, kan planen endres, men per nå er planen at Rotmo og Gamme skal gå innover isen.

les også

Istrøbbel for Børge Ouslands polekspedisjon

Meldt sterk vind

På spørsmål om hvorvidt det kan bli aktuelt å ta i bruk helikopter for å hente ut polfarerne, svarer talsmann Ebbesen at det er «en utredning».

– Vi driver med møte. Nå har de gutta gått i snart 85 dager for å nå frem til en båt, og det respekterer vi. Men det er klart, dersom noe dramatisk og uforutsett skulle skje, må vi vurdere en redning.

Tirsdag er det varslet syv sekundmeter vind i området. Vindstyrken vil imidlertid øke fra klokken 12 onsdag og utover kvelden.

– Torsdag har vi mellom 13–14 og opp i 20 sekundmeters vindkast. Det er noe mer enn vi egentlig ønsker oss, sier Ebbesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder