NATO øker tilstedeværelsen i Egeerhavet

MOT EUROPA: Dette bildet viser en båt med flyktninger på vei mot Hellas, den samme reisen som båtflytningene som druknet søndag var på. Foto: Aris Messinis , Afp

Minst 18 båtflyktninger døde på vei til Hellas

Minst 18 mennesker er døde etter at en båt med flyktninger sank utenfor kysten av Tyrkia søndag.

  • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fire år gammel

Det melder tyrkiske medier.

15 andre som var ombord i båten ble reddet av tyrkiske kystvaker, opplyser nyhetsbyrået Anatolia. Ulykken skjedde utenfor byen Didim, i den tyrkiske provinsen Aydin.

Ifølge greske kystvakter har totalt 406 flyktninger blitt reddet fra havet mellom Hellas og Tyrkia de siste dagene. Bare søndag har det vært totalt fem redningsoperasjoner, opplyser kystvakten.

Nesten en million flyktninger siden januar 2015

Så langt i år har 134.905 flyktninger krysset middelhavet. Av disse har 125.819 kommet seg over til Hellas, ifølge den internasjonale organisasjonen for migranter. Mange har også reist til Italia, rapporterer organisasjonen.

Siden begynnelsen av 2015 har nesten en million mennesker krysset havet mot Europa. Mange har omkommet på reisen, blant dem har flere hudre druknet på vei over Egeerhavet siden januar i år.

Den siste ulykken på strekningen fra Tyrkia til Hellas fant sted 8.februar i år, og kostet 27 mennesker livet.

Aydin-provinsen er en av fire tyrkiske provinser som ukentlig opplever en tilstrømning av flyktninger som ønsker å reise til Hellas. De tre andre er Çanakkale, İzmir og Muğla.

Les også: Nå er kvinner og barn i flertall blant flyktningene

NATO trapper opp tilstedeværelsen

Søndag ble det klart at NATO trapper opp sin tilstedeværelse i Egeerhavet til fem skip og sender flåtestyrken sin enda tettere på den tyrkiske kysten.

NATO-skip er allerede i gang med å samle informasjon for å kartlegge menneskesmuglernes ruter over Egeerhavet, men har til nå gjort det fra internasjonalt farvann. Nå går de inn i gresk og tyrkisk farvann.

– Vi er enige med Tyrkia og Hellas om hvordan vi skal utvide NATOs nærvær i Egeerhavet til også å omfatte deres territorialfarvann. Vi kommer da nærmere de områdene hvor menneskesmuglingen faktisk finner sted, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg til NTB.

Dermed flyttes NATO-oppdraget nærmere der ting skjer. Ifølge nyhetsbyrået DPA er det tyske flaggskipet Bonn nå på vei til det smale sundet mellom den greske øya Lesvos og det tyrkiske fastlandet.

Videre er NATO blitt enig med EU om hvordan informasjonen fra oppdraget skal deles med unionens grensebyrå Frontex. Målet med NATO-innsatsen er å overvåke og kartlegge smuglernettverkene som frakter migranter og flyktninger over havet

Les også: Slik reiser flyktningene til Europa

Kan redde flyktninger opp fra havet

Stoltenberg understreker at NATO-skipene ikke skal stanse noen. Men jo tettere på migrasjonsrutene flåtestyrken skal ligge, jo mer sannsynlig er det at NATO-fartøy oppdager båter i havsnød. Dem har de plikt til å bistå.

De som plukkes opp, skal kunne sendes tilbake til Tyrkia, noe som har reist kritiske spørsmål om forsvarsalliansen er med på å nekte mennesker på flukt å søke beskyttelse i Europa.

– Det er enighet om at mennesker som blir reddet av NATO-skip, skal kunne sendes tilbake til Tyrkia hvis de kommer derfra. Men det er forutsatt at dette skjer innenfor både nasjonal lovgiving og folkeretten, sier Stoltenberg.

– Det er et ansvar som påligger det enkelte skip og nasjonalstat å sørge for at det skjer, sier han.

(VG/NTB)

Mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa
  2. Hellas
  3. Fritidsbåt
  4. Tyrkia

Flere artikler

  1. Flyktningkrisen: Vil stoppe smuglere med NATO-skip

  2. NATO-Jens til VG om Tyrkia: – De har en nøkkelrolle

  3. Her reddes Pelen (20) i siste liten

  4. Putin og Erdogan i telefonmøte - migranter ankommer grensen til Hellas

  5. Ingen flyktninger til de greske øyer i dag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder