RYSTET: Forfatter Tom Egeland mener i ytterste konsekvens at fjerningen av bildet er politisk sensur. Foto: VG

Facebook fjernet foto Tom Egeland la ut av krigsoffer

Tom Egeland ville starte en debatt om krigsbilder, men ble sensurert av Facebook grunnet deres retningslinjer for «nakenhet».

Artikkelen er over tre år gammel

Fredag la forfatter Tom Egeland ut et innlegg på Facebook der han løfter en debatt om bruken av sterke pressebilder fra krig og konflikter.

Han skriver: «Her er et lite knippe ikoniske pressefotografier som (i all sin grusomhet) kan ha bidratt til å endre historiens gang (i hvert fall verdens syn på en konflikt, og derved påvirket politikernes handlinger)».

I innlegget postet han syv ikoniske krigsbilder.

–Helt absurd

Men da Egeland logget seg på Facebook lørdag morgen var ett av dem fjernet. Begrunnelse: Bildet bryter med Facebooks retningslinjer for nakenhet.

– Det er helt absurd. Jeg ble nesten rystet, i alle fall veldig overrasket. Bildet er i seg selv ikonisk og verdensberømt og det finnes ikke seksualisert. Det er jo bare et bilde av et krigsoffer, så hvis det er et eksempel på nakenhet, er det for dumt, sier Egeland til VG.

Bildet som var blitt fjernet er det verdenskjente bildet fra 1972, der ni år gamle Kim Phuc løper naken fra napalmbombene under Vietnamkrigen.

Bildet er tatt av Associated Press- fotograf Nick Ut, vant Pulitzer-prisen og har blitt et symbol på de store sivile lidelsene under Vietnamkrigen.

FJERNET AV FACEBOOK: Tom Egeland postet bildet av Kim Phuc, som ble et symbol på lidelsene under Vietnamkrigen. Foto: AP Photo/Nick Ut Foto: Nick Ut AP

– Jeg håper dette er en feil og at det har skjedd automatisk. Men uansett er det kritikkverdig at de sensurerer bilder uten å foreta en ordentlig menneskelig vurdering. Dersom en person har sittet og vurdert det og fjernet det, er det snakk om politisk sensur.

Ulik kultur

Ida Aalen, som har skrevet flere bøker om sosiale medier og jobber med digital strategi og brukervennlighet i Netlife Research, mener noe av årsaken kan være de kulturelle forskjellene mellom USA og Europa.

– Kulturelt har amerikanerne et annet syn på hva som er greit og hva som ikke er greit. Mens filmer med mye vold, får lav aldersgrense, men hvis man ser en pupp så er det 18 års aldergrense. Dette får noen absurde utslag. Det er en helt annen måte å se på hva som er støtende og nakenhet er støtende, sier Aalen.

– Hvordan går Facebook frem når de fjerner bilder?

EGELANDS INNLEGG: Da Tom Egeland våknet på lørdag, var ett av bildene fra dette innlgget fjernet. Foto: SKJERMDUMP FRA FACEBOOK

– Det kan være flere måter. Hvis bildet tidligere har blitt flagget som støtende, kan det gjenkjennes via bildegjenkjenningsteknologi og fjernes automatisk. Et annet alternativ er at noen som følger Egelands profil har sett bildet og rapportert det som støtende.

Alle Facebook-brukere kan rapportere bilder og innlegg de kommer over. I følge retningslinjene til Facebook, vil de da gjennomgå det som er rapportert og deretter vurdere om det bryter med det som kalles Facebook Community Standards.

– Det er ikke sikkert de som ser på bildene for Facebook ser den politiske konteksten. Det kan være en person langt ned i systemet som bare har som jobb å fjerne bilder av nakenhet, sier Aalen.

Forfatter Tom Egeland skulle gjerne visst mer om hvorfor bildet ble fjernet, men er frustrert over at det aldri er mulig å få tak i Facebook for å få svar på spørsmål.

– Det er litt av problemet med Facebook. Det er en fjern og abstrakt tjeneste som man ikke kan oppnå kontakt med.

– Facebook har blitt et monster

Innlegget til Tom Egeland har fått over 400 likes og blitt delt 80 ganger. Meningen var å skape en debatt hvordan rystende pressefotografier har
endret historiens gang.

Aktualiteten var bildet av fem år gamle Omran som sitter i en ambulanse etter et bombeangrep i Aleppo i Syria.

Bildet har gått verden rundt denne uken.

BLE FJERNET: Denne meldingen møtte Egeland lørdag morgen. Foto: SKJERMDUMP FRA FACEBOOK

– Jeg ønsker å tematisere bruk av bilder tatt de siste femti årene og som på hver sin måte har endret historiens gang ved at de påvirker opinionen. Bildet av den vietnamesiske jenta bidro til å vekke den amerikanske opinionen og vendte den mot Vietnamkrigen. Hvis krig bare er tall og statistikk, blir det for abstrakt, vi kommer tettere på ofrene gjennom slike bilder.

– Det var et forsøk på å skape en debatt, men Facebook er på mange måter blitt et «monster» som dels sensurerer ved hjelp av automatiske data-algoritmer, og dels med basis i et reaksjonært moralsyn. Når alt fra ikoniske krigsmotiver som dette til verdensberømte kunstverk sensureres på grunn av nakenhet, har Facebook gått altfor langt, sier Egeland.

Les også: Mahmoud (27) tok bildet som rører en hel verden: Det er tusenvis av barn som Omran

Det har ikke lyktes VG å få tak i en representant for Facebook for å få klarhet i bakgrunnen for at bildet ble fjernet fra Tom Egelands profil.

LES OGSÅ: Zuckerberg gir 780 millioner til veldedighet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder