Slik ser en av svindel-sms-ene ut. Avsender er angivelig Poste, det mangler en n. Foto: Elkjøp/Trygve Hillesland

Elkjøp: – Tusenvis av nordmenn forsøkt svindlet av falske sms-er

De siste dagene har Elkjøp blitt kontaktet av opp mot 10.000 nordmenn som frykter at de har blitt forsøkt svindlet eller faktisk har blitt det.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Datingsvindel på nett: Svindlet for flere hundre tusener av «nettkjæresten»

– Det eksploderte for to dager siden, sier Øystein Schmidt, nordisk kommunikasjonssjef i Elkjøp, til VG.

les også

Rekordsalg av vifter i sommervarmen

Han forteller at svindelen går ut på at man får en sms, angivelig fra Posten, om at det har kommet en pakke fra Elkjøp. Et eller annet sted i prosessen må man taste inn Visa-nummeret sitt og dermed er det gjort.

– Da er du på mange måter fanget. Du blir del av en abonnementsordning og blir trukket penger jevnt og trutt, sier Schmidt.

Les også: 209 norske nettdatere ble svindlet for 280 millioner kroner

Det er ofte ikke de store beløpene som trekkes.

ADVARER: Øystein Schmidt, nordisk kommunikasjonssjef i Elkjøp, advarer mot alle svindelforsøkene som florerer. Foto: Elkjøp/Joakim Mangen

– Sperre kortet

– Den eneste måten å komme ut av dette, slik jeg har forstått, er ringe banken sin og sperre kortet og få et nytt, sier Schmidt.

Les også: VG møtte ørken-forførerne: Beskyldes for å sex-svindle kvinner

Han har vært i kontakt med flere kunder som har opplevd dette tidligere og har ennå ikke hørt om noen som har kommet seg ut av det på annen måte.

Fikk du med deg? NY Times: Facebook har delt brukerdata med kinesiske selskaper

les også

Solgte brukte blendere som nye

– Vi har de siste dagene fått et sted mellom 9500 og 10000 henvendelser fra nordmenn som lurer på disse sms-ene. Det er enten kunder som har blitt lurt og i etterkant forstår at dette var ikke greit, eller folk som har skjønt at det var ugler i mosen og vil dobbeltsjekke med oss, sier Schmidt.

Les også: Komplett skrur ned farten på abonnementene sine. Skylder på Telenor

– Kundeservice bruker mye av sin arbeidstid for å guide folk og advare mot dette, sier han og råder folk til å ta kontakt hvis de er i minste tvil.

Elkjøp har opplevd mange svindelforsøk de siste tre-fire årene og ifølge Schmidt er svindlerne blitt langt mer sofistikerte og raffinerte.

– De bruker alle mulige plattformer og måter for å lure nordmenn; mail, konkurranser og Facebook-sider som er en kopi av våre Facebook-sider, sier kommunikasjonssjefen.

Han mener du bør være spesielt på vakt hvis du må oppgi kortnummeret ditt for å få en premie eller det er en konkurranse hvor en klokke tikker ned. Sjekk også avsenderadressen, den ser ofte litt rar ut, råder Schmidt.

les også

Fant mobil med Anders Behring Breivik som bakgrunnsbilde under salgsutstilling

– Anmelder trolig

Norsken er også blitt bedre.

– Det er helt tydelig at de har nordmenn som jobber for dem, mener Schmidt som bruker Facebook, Instagram, Snapchat og selskapets egne nettsider for å advare mot de mange svindelforsøkene som nå florerer.

Elkjøp har satt sine juridiske eksperter på saken.

– Jeg regner med at vi kommer til å politianmelde, sier Schmidt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder